Select menu item

Messy Play | Τα κεντρικά υλικά του και ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι!

Messy Play | Τα κεντρικά υλικά του και ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι!

 

Σίγουρα γνωρίζετε για τη μεγάλη μας αγάπη για το Messy Play και τα τόσο πολύπλευρα και πολύχρωμα αισθητηριακά υλικά του! Τα έχουμε απολαύσει όλοι, μικροί και μεγάλοι μαζί παρέα, αναρίθμητες φορές στον χώρο του Hehe! Το Messy Play όμως δεν είναι κάτι που περιορίζεται σε έναν προκαθορισμένο χώρο. Μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιλέξετε, ακόμα και στο σπίτι! Μάλιστα, το συχνό, ακόμα και καθημερινό, αισθητηριακό παιχνίδι έχει αποδειχθεί να είναι τόσο ωφέλιμο σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης των παιδιών!

Πολλοί από σας μπορεί να μην ξέρετε πώς να ξεκινήσετε να προσφέρετε το ελεύθερο αυτό παιχνίδι στο σπίτι σας. Ή να ανησυχείτε για το λέρωμα και το χάος που θα προκύψει από τα υλικά του παιχνιδιού! Όμως οι ιδέες για ανοιχτό αισθητηριακό παιχνίδι, ακόμα και στον χώρο σας, είναι τόσο πολλές. Τα υλικά του Messy Play τόσο προσιτά και μάλιστα πολλές φορές πολύ εύκολο να φτιαχτούν από απλά καθημερινά συστατικά που έχετε ήδη στην κουζίνα σας. Και υπάρχουν φυσικά τρόποι το λέρωμα αυτού του παιχνιδιού να περιοριστεί για να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά τα οφέλη του!

Σας ετοιμάσαμε λοιπόν μια λίστα με τα αγαπημένα μας Messy Play υλικά, ιδέες παιχνιδιού για το σπίτι και μερικές συμβουλές για να μη νιώσετε ανασφάλεια κατά το παιχνίδι σας!

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο. Αφήνει τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους. Το Messy Play άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους μέσα από τα αισθητήριά τους όργανα. Μία τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Γιατί το Messy Play είναι σημαντικό στη ζωή των παιδιών;

H συμβολή του Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια. Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων. Τα παιδιά το χρειάζονται για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά που τους χαρίζει, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα, την κοινωνικοποίηση και φυσικά τη δημιουργικότητα!

Μπορείτε να ανακαλύψετε όλα τα οφέλη του Messy Play ΕΔΩ

Οι Προτάσεις μας για Messy Play στο Σπίτι

Αυτά είναι κάποια από τα πιο κεντρικά και αγαπημένα μας υλικά του αισθητηριακού παιχνιδιού. Θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα οφέλη τους, αλλά και να σας δώσουμε κάποιες εναλλακτικές τους για παιχνίδι στο σπίτι!

Πειραματιστείτε με τα Χρώματα!

Messy Play Oφέλη

Τα ζωντανά χρώματα είναι από τα πιο σημαντικά αισθητηριακά υλικά του Messy Play! Αποτελούν δυνατό οπτικό ερέθισμα, αλλά και εργαλείο μάθησης μέσω του παιχνιδιού! Αγγίζοντας και απλώνοντάς το χρώμα σε μια οριζόντια ή κάθετη επιφάνεια, τα παιδιά ανακαλύπτουν την υφή του. Αλλά και τη δυνατότητά του να αφήνει το σημάδι του σύμφωνα με τις κινήσεις των χεριών τους. Ενώ έχουν την ευκαιρία για πειραματισμό, όταν βλέπουν τα νέα χρώματα που δημιουργούνται με τον συνδυασμό και την ανάμιξη!

Η Εναλλακτική για το Σπίτι

Αντί να χρησιμοποιήσετε χρώματα τέμπερας για το παιχνίδι σας, μπορείτε πολύ απλά να ετοιμάσετε ένα δικό σας μείγμα για χρώμα! Μια εναλλακτική είναι να πάρετε λίγο γιαούρτι ή σαντιγί σε μικρά μπολάκια και να προσθέσετε στο καθένα λίγες σταγόνες από διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής! Μπορείτε ακόμα και να αναμίξετε διαφορετικά χρώματα σε ένα μπολάκι και να δείτε με το παιδί σας τι νέα χρώματα δημιουργούνται. Έτσι, το βοηθάτε να μάθει τη χρωματική θεωρία και ενθαρρύνετε τον πειραματισμό και την ανακάλυψη! Το τελικό μείγμα προσφέρεται άπλετα για ζωγραφική με τα δάχτυλα. Ενώ ακόμα και το παιδί να τα βάλει στο στόμα στο τέλος του παιχνιδιού, δεν πειράζει καθόλου! Μάλιστα, μπορεί να έχει και πολύ νόστιμη γεύση!

Το Παιχνίδι

Ρίξτε τα χρώματα σε μια επιφάνεια που δεν σας πειράζει να λερωθεί, όπως ένα μεγάλο φύλλο χαρτί, έναν μεγάλο δίσκο ή ένα πλαστικό τραπεζομάντιλο. Αρχίστε να τα αναμιγνύετε μεταξύ τους με τα δάχτυλα για να δείτε πόσους διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων μπορείτε να δημιουργήσετε! Το κίτρινο και το μπλε κάνουν το πράσινο, και το κόκκινο με το μπλε το μωβ! Κι αν τα ανακατέψουμε όλα μαζί έχουμε συνήθως ένα ωραιότατο καφέ! Πάρτε ένα πινέλο, καθώς και όποια άλλα αντικείμενα σας εμπνέουν, όπως φυλλαράκια, μικρά αυτοκινητάκια, πλαστικά ζωάκια ή παιχνίδια. Δοκιμάστε να τα ακουμπήσετε στο χρώμα και να δείτε τι σχέδια αφήνουν όταν τα μετακινείτε πάνω στη μπογιά. Σχεδιάστε πάνω σχήματα ή μηνύματα. Και μετά, με τις πολύχρωμες παλάμες σας, δοκιμάστε να κάνετε αποτυπώματα. Είτε σε μια επιφάνεια που πρόκειται να καθαρίσετε, ή ακόμα και κάπου όπου σκοπεύετε το αποτύπωμα να παραμείνει. Σαν μια χρωματιστή ανάμνηση του Messy Play σας!

Ανακαλύψτε το Μαγικό Oobleck!

Το Oobleck είναι ένα μείγμα κορν φλάουρ, νερού και χρώματος, που ανήκει στην κατηγορία των μη Νευτώνειων ρευστών! Αυτό σημαίνει πως το αν είναι παχύρρευστο ή νερουλό εξαρτάται από τη δύναμη που εφαρμόζεται πάνω του. Όταν πιέζετε το μείγμα με τα χέρια σας, το νιώθετε να σκληραίνει και να «αντιστέκεται»! Ενώ αν το αφήσετε να τρέξει ανάμεσα στα δάχτυλά σας, έχει την ιδιότητα του υγρού.

Το Oobleck προσφέρει μια πλούσια αισθητηριακή εμπειρία. Παράλληλα, ασκείται η λεπτή κινητικότητα και η τριποδική λαβή. Η οπτική, οσφρητική ή και η γευστική καταγραφή και επεξεργασία. Καθώς και ο οπτικό-κινητικός συντονισμός και η συγκέντρωση. Συγχρόνως, προσφέρει ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων και κατανόηση των ιδιοτήτων. Ενώ αποτελεί μια υπέροχη εισαγωγή στην μεταμόρφωση και την αναστρεψιμότητα. Τα παιδιά παρατηρούν το υλικό να μεταμορφώνεται από στερεό σε υγρό, και μετά πάλι σε στερεό. Καταλαβαίνουν πως κάτι που μοιάζει να υπάρχει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να αλλάξει, χάρη στη δική μας συμπεριφορά και δράση!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Oobleck στο άρθρο μας ΕΔΩ

Πώς να το Φτιάξετε στο Σπίτι

Αναμίξτε σε μια μεγάλη λεκάνη το κορν φλάουρ με νερό, σε μια αναλογία 1,5-2 μέρη κορν φλάουρ προς 1 μέρος νερού. Ανακατέψτε τα και αν θέλετε προσθέστε μέσα λίγο χρώμα για να το ζωντανέψετε!

Το Παιχνίδι

Μαζέψτε το νέο σας Oobleck με ένα σουρωτήρι και δείτε το να ρέει μέσα από τις διατρήσεις! Δημιουργήστε μια υπέροχη ρευστή βροχή από σταγόνες, τις οποίες μπορείτε να πιάσετε με τα χέρια σας. Προσπαθήστε να πιέσετε το Oobleck μέσα στη λεκάνη ή να κυλήσετε τα αυτοκινητάκια ή τα ζωάκια σας μέσα από αυτό. Δείτε το να αντιστέκεται και να σκληραίνει! Παίξτε παιχνίδια προσποίησης και βάλτε τα ζωάκια ή τα ψαράκια σας να κολυμπούν μέσα, όπως σε μια θάλασσα!

Χαθείτε στην Κινητική Άμμο!

κινητική άμμος συνταγή

Η κινητική άμμος είναι το αισθητηριακό υλικό που δημιουργείται όταν στην άμμο προσθέτουμε επιπλέον υλικά, όπως κορν φλάουρ και νερό. Αυτά την κάνουν απαλή και εύθρυπτη σαν ψιλή άμμο παραλίας. Αλλά και ικανή να κρατήσει το σχήμα της όταν την διαμορφώσετε. Η κινητική άμμος είναι διασκεδαστική στο αισθητηριακό παιχνίδι γιατί κινείται και παίρνει σχήμα με τρόπο που είναι αρκετά μοναδικός. Σκληραίνει όταν την πιέζετε, αλλά «λιώνει» όταν την αφήνετε. Όπως και η υγρή άμμος στην παραλία, η κινητική άμμος είναι εύπλαστη. Αλλά όταν δεν ασκείται καμία πίεση σε αυτήν, η άμμος κινείται από μόνη της, από όπου προέρχεται και το όνομα «κινητική». Χρησιμοποιείται συχνά για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού.

Μπορείτε να δείτε τα πολλά της οφέλη, αλλά και τη συνταγή για να την φτιάξετε με άμμο παιχνιδιού στο σπίτι ΕΔΩ

Η Εναλλακτική για το Σπίτι

Μπορείτε όμως να φτιάξετε και τη δική σας «σπιτική» εκδοχή με απλά καθημερινά υλικά και μάλιστα σε ασφαλή για το στόμα παραλλαγή! Τα υλικά μας είναι: 1 κούπα μαγειρική σόδα, 1/2 κούπα ζάχαρη, 1/2 κούπα κορν φλάουρ, 1 κουταλιά της σούπας κρεμόριο, 1/4 κούπα νερό και προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής! Ξεκινήστε συνδυάζοντας σε ένα μπολ τα στεγνά υλικά, δηλαδή μαγειρική σόδα, ζάχαρη, κορν φλάουρ και κρεμόριο. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ρίξτε το χρώμα ζαχαροπλαστικής σας (αν επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε) στο 1/4 της κούπας νερό και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το μισό από το χρωματιστό νερό στα στεγνά σας υλικά και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό και ανακατέψτε και είστε έτοιμοι!

Το Παιχνίδι

Σφίξτε τη νέα σας κινητική άμμο στα χέρια σας και δείτε την να γίνεται συμπαγής καθώς την πλάθετε και να κινείται όταν την αφήνετε! Μπορείτε να φτιάξετε με αυτήν «κινούμενη λάβα» προσθέτοντας μέσα κόκκινο χρώμα ή μια θάλασσα ρίχνοντας μέσα μπλε! Βάλτε την κινητική άμμο μέσα σε έναν δίσκο με λίγο βάθος και κρύψτε μέσα μικρά αντικείμενα που αγαπά το παιδί σας για να παίξετε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Σκαλίστε με τα δάχτυλα μέσα στην άμμο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την αίσθησή της! Ανοίξτε την σε μια επίπεδη επιφάνεια με έναν πλάστη και χρησιμοποιήστε ένα πινέλο ή ένα μολύβι για να σχεδιάσετε πάνω της σχήματα, γράμματα, αριθμούς! Πλάστε μικρά γλυπτά με αυτήν και δείτε τα να αλλάζουν σιγά σιγά καθώς η άμμος κινείται!

Πλάστε με Πηλό!

Ο φυσικός πηλός είναι μια από τις μαγικές μορφές που παίρνει η Γη. Αποτελείται από αργιλώδες χώμα και νερό, είναι δηλαδή λάσπη! Με έναν τρόπο μοναδικό, η επαφή με τον πηλό είναι ευχάριστη στα χέρια και έχει την ικανότητα να μας ξεκουράζει. Αυτό καθώς ασκούμε το σώμα, το πνεύμα, τη συγκέντρωσή και τη δημιουργικότητά μας. Ο φυσικός πηλός, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα υπέροχα οφέλη του πηλού στα άρθρα μας ΕΔΩ και ΕΔΩ

Πώς να φτιάξετε «σπιτικό» πηλό

Πολλοί από σας μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε πηλό στο σπίτι. Θέλαμε λοιπόν να σας δώσουμε και μια συνταγή για να φτιάξετε έναν δικό σας «σπιτικό» λευκό πηλό από τρία απλά υλικά!

Τα υλικά μας είναι: 1 κούπα μαγειρική σόδα, 1⁄2 κούπα κορν φλάουρ και 3⁄4 κούπας χλιαρό νερό. Προσθέστε τη σόδα και το κορν φλάουρ σε ένα κατσαρολάκι και στη συνέχεια το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε τα υλικά σας σε μέτρια φωτιά μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες και το μείγμα να αρχίσει να ξεκολλάει από τα πλαϊνά του σκεύους. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το ζυμώσετε. Στο τέλος, θα έχετε μια απαλή και εύπλαστη ζύμη που μοιάζει με λευκό πηλό!

Μπορείτε να πλάσετε ότι επιθυμείτε με αυτόν και να τον αφήσετε να στεγνώσει με τον αέρα, κάτι που μπορεί να πάρει 2-3 μέρες. Ή να τον ψήσετε στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, των περίπου 70-80 βαθμών Κελσίου, για να μην πάρει χρώμα αλλά να παραμείνει λευκός! Αν σας περισσέψει λίγος μετά το παιχνίδι, μπορείτε να τον βάλετε σε αεροστεγή σακούλα και να τον αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Το Παιχνίδι

Πλάστε τον πηλό σας με τα χέρια, πιέζοντας και ζουλώντας τον για να νιώσετε την υφή του. Κόψτε τον, κυλήστε τον σε μια επίπεδη επιφάνεια και σχεδιάστε σε αυτόν. Αποτυπώστε σχέδια πάνω του και δημιουργήστε υφές με διαφορετικά αντικείμενα. Πλάστε με αυτόν τις αγαπημένες μορφές σας, είτε πρόκειται για ζωάκια, ψαράκια ή φανταστικά πλάσματα που επινοεί το ίδιο το παιδί. Ζωντανέψτε τα με χρώματα και βάλτε τα να αλληλεπιδράσουν όλα μεταξύ τους σε μια δική σας ιστορία προσποίησης!

Φτιάξτε Ουράνιο Τόξο με Σπιτικές Πλαστελίνες!

Βρώσιμες Συνταγές για Messy Play

Οι σπιτικές πλαστελίνες είναι ένα υπέροχο αισθητηριακό υλικό που φτιάχνεται από απλά βρώσιμα υλικά. Συνεπώς, είναι απολύτως ασφαλείς αν κάποιο παιδί επιλέξει να τις βάλει στο στόμα. Μαλακές και εύπλαστες, προσφέρουν μια τόσο ικανοποιητική αίσθηση στην αφή. Μάλιστα, το παιχνίδι με εύπλαστα υλικά είναι απαραίτητο για τα μικρά παιδιά, ενώ όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο το καλύτερο!

Διαβάστε για τα πολλά οφέλη της σπιτικής πλαστελίνης στο άρθρο μας ΕΔΩ

Πώς να τις φτιάξετε στο σπίτι

Τα υλικά σας είναι: 2 κούπες αλεύρι, 1/2 κούπα αλάτι, 1 κούπα ζεστό νερό, 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, 2 κουταλιές της σούπας κρεμόριο και χρώματα ζαχαροπλαστικής. Αναμίξτε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ και σχηματίστε μια τρύπα στο κέντρο. Ρίξτε μέσα το ηλιέλαιο (ή λάδι καρύδας για το άρωμα) και λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Προσθέστε το νερό και ανακατέψτε. Στη συνέχεια, ζυμώστε την πλαστελίνη σας μέχρι να έχετε την επιθυμητή σύσταση! Αν νιώσετε την πλαστελίνη σας να είναι πολύ κολλώδης, αφήστε την πρώτα να κάτσει λίγο και να απορροφήσει όση υγρασία έχει μέσα. Αν δείτε ότι ακόμη κολλάει στα δάχτυλα όταν την χειρίζεστε, προσθέστε συμπληρωματικά ¼ της κούπας αλεύρι και ζυμώστε ξανά. Στο τέλος, θα έχετε μια υπέροχη βελούδινη ζύμη για το παιχνίδι σας! Αν αποθηκεύσετε τις πλαστελίνες σε ένα αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο, θα κρατήσουν για αρκετές εβδομάδες παιχνιδιού!

Το Παιχνίδι

Ψηλαφήστε, σφίξτε, ζουλήξτε και πιέστε τις σπιτικές πλαστελίνες για να νιώσετε την απαλή υφή τους και την πλαστικότητά τους! Συνδυάστε τα διαφορετικά χρώματα πλαστελίνης και δοκιμάστε να τα ζυμώσετε το ένα με το άλλο για να δείτε τα νέα χρώματα που προκύπτουν. Φτιάξτε το δικό σας ουράνιο τόξο κυλώντας τις πλαστελίνες σε λωρίδες και ενώνοντάς τις στη σειρά. Πλάστε τα δικά σας πολύχρωμα πλασματάκια! Σχηματίστε με γράμματα και γράψτε μικρά μηνύματα! Προσθέστε μέσα στις πλαστελίνες μικρά αντικείμενα ή υλικά, όπως ρύζι, φασόλια ή φακές, και δείτε την επιφάνειά τους να αλλάζει και να αποκτά νέα υφή!

Βυθιστείτε σε έναν Ωκεανό από Ζελατίνη!

Χρησιμοποιώντας τα απλά και ασφαλή για το στόμα υλικά της ζελατίνης, του νερού και του χρώματος ζαχαροπλαστικής, μπορούμε να φτιάξουμε έναν αισθητηριακό ωκεανό με μια μοναδική αφράτη και απαλή υφή σε ζωντανό γαλάζιο! Προσδίδοντας στο νερό μία νέα απτική ιδιότητα, δημιουργούμε το δικό μας σπιτικό μείγμα. Το οποίο μάλιστα είναι απολύτως βρώσιμο κι ακίνδυνο, και μπορεί να χαρίσει πολλά αισθητηριακά οφέλη στα παιδιά!

Μπορείτε να δείτε τα οφέλη αυτού του Messy Play υλικού στο άρθρο μας ΕΔΩ

Πώς να τον Φτιάξετε στο Σπίτι

Ο βρώσιμος Messy Ωκεανός αποτελείται μονάχα από τρία καθημερινά υλικά: 1 φακελάκι 10g ζελατίνη σε σκόνη, 500ml νερό και λίγες σταγόνες μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ρίξτε το φακελάκι ζελατίνης σε ένα μπολ με 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Αφήστε τη να φουσκώσει και να απορροφήσει το νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, ζεστάνετε μισό λίτρο ή 2-3 κούπες νερό σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς όμως αυτό να βράσει. Ρίξτε τη ζελατίνη σας μέσα στο νερό και ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί. Μπορείτε σε αυτό το στάδιο να προσθέσετε και λίγη ζάχαρη στο μείγμα σας. Έτσι, θα μπορεί να αποτελέσει παράλληλα ένα γλυκό σνακ!

Προσθέστε λίγες σταγόνες μπλε χρώματος ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε έναν βαθύ ωκεανό. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο σκεύος, όπως ένα φαρδύ μπολ ή μια λεκάνη. Αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Όταν ο Ωκεανός σας είναι πλέον στερεός, εξερευνήστε τον μπήγοντας τα δάχτυλα μέσα στο «νερό»!

Το Παιχνίδι

Κρύψτε κάτω από την «επιφάνεια» κοχύλια, ψαράκια ή άλλα πλασματάκια. Βάλτε τα να «κολυμπήσουν» μέσα από τα ζελατινώδη κύματα! «Βυθίστε» ένα καραβάκι-ναυάγιο και αναζητήστε το στον πυθμένα, «διασώζοντάς» το με μια σέσουλα ή ένα κουβαδάκι! Περιγράψτε μαζί με το παιδί σας τις νέες ιδιότητες που έχει αποκτήσει το νερό με την προσθήκη της ζελατίνης. Αλλά και τον νέο τρόπο που κινείται το καινούργιο μείγμα και τη διαφορετική του υφή. Δείτε τον Ωκεανό σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο ρευστός, καθώς η θερμότητα από τα χέρια σας κάνει το μείγμα να λιώνει. Βυθίστε τα χέρια σας μέσα στον Messy Ωκεανό σας και νιώστε την ιδιαίτερη υφή του, τη δροσερή αίσθηση του ζελατινώδους μείγματος. Θαυμάστε το ζωντανό του χρώμα και χαρείτε την ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία!

Συμβουλές σχετικά με το Λέρωμα

Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ λέρωμα από τα υλικά στο σπίτι, μπορείτε να οριοθετήσετε τον χώρο παιχνιδιού σας και να τοποθετήσετε στο πάτωμα μια αδιάβροχη επιφάνεια. Όπως ένα μεγάλο πλαστικό τραπεζομάντιλο, πάνω στο οποίο θα φροντίσετε να περιορίσετε το παιχνίδι σας.

Για τα παιχνίδια που μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από αυτόν τον οριοθετημένο χώρο, με πιτσιλιές και πλατσουρίσματα, όπως με το Oobleck ή τον Messy Ωκεανό, μπορείτε να μεταφέρετε όλη τη δράση στο μπάνιο σας! Μια εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε το σκεύος με το υλικό μέσα στην μπανιέρα και να αφήσετε τα παιδιά να πλατσουρίσουν ελεύθερα. Το λέρωμα θα είναι περιορισμένο στο εσωτερικό της, ενώ στη συνέχεια το καθάρισμα θα είναι πιο εύκολο μέσα στο μπάνιο.

Είναι σημαντικό για το παιδί να μην υπάρξει γύρω του καμία αγωνία ή ανησυχία σχετικά με το λέρωμα που θα προκληθεί. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να του στείλει διφορούμενα μηνύματα. Ή να το κάνει να νιώσει πως η δημιουργικότητα και το παιχνίδι του «ενοχλεί». Κάτι που φυσικά δεν θέλουμε καθόλου! Ιδανικό είναι να προσφέρετε το παιχνίδι κάποια στιγμή που να υπάρχει άπλετος χρόνος μπροστά σας. Αλλά και σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα έχετε φροντίσει να καλύψετε ό,τι δεν θέλετε να λερωθεί. Αυτό ώστε να μη νιώσετε πως πρέπει να περιορίσετε τις κινήσεις και την ευρηματικότητα του παιδιού!

Συμβουλές για το Messy Play

messy play

Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος παιχνιδιού

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Messy Play καλό είναι να σχεδιάζεται έχοντας κατά νου τη φυσική περιέργεια των παιδιών και την τάση τους για εξερεύνηση. Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να παίξει κάποιος με τα μη δομημένα υλικά του. Δεν χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο τελικό αποτέλεσμα εκτός από το να διασκεδάζει το παιδί. Και πρέπει πάντα να νιώθει ελευθερία ώστε να εξερευνήσει ανενόχλητο και απορροφημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικοι πρέπει να καταφέρουμε να απενοχοποιήσουμε το «λέρωμα» ή το «χάος». Ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε πιθανές προσδοκίες μας για συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά να εστιάσουμε στη χαρά που βιώνουν τα παιδιά όταν παίζουν. Και να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν στους δικούς τους δρόμους παιχνιδιού.

Αποφεύγουμε τις κρίσεις

Κάτι ακόμα σημαντικό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι πως θα ήταν ιδανικό να αποφεύγουμε τις επιβραβεύσεις ή τις προσωπικές κρίσεις. Για παράδειγμα, «Μπράβο! Τι ωραία που το έφτιαξες». Αντίθετα, μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία που είδαμε το παιδί να ακολουθεί. Την προσπάθεια και την υπομονή που έκανε για να το ολοκληρώσει κ.λπ. Ας μην ξεχνάμε, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημιουργικότητας είναι η επιβράβευση!

Προσαρμόζουμε το παιχνίδι στις ανάγκες του παιδιού

Συνήθως τα παιδιά δε χρειάζονται κάποια βοήθεια για να εμπλακούν στο παιχνίδι. Υπάρχει όμως πάντα η περίπτωση κάποιο αρχικά να διστάζει ή και να έχει κάποια αισθητηριακή ευαισθησία που το δυσκολεύει. Εμείς, οι ενήλικοι, είμαστε εκεί για να του δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, να το εμπλέξουμε έμμεσα στο παιχνίδι. Ποτέ δεν πιέζουμε, δε βάζουμε εμείς τα χέρια του πάνω στα υλικά. Προσαρμόζουμε το παιχνίδι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Το υποστηρίζουμε και το ενθαρρύνουμε με ουσιαστικές παρατηρήσεις. Ασχολούμαστε εμείς με τα υλικά και το πιθανότερο είναι ότι και το παιδί σύντομα θα ακολουθήσει.

Δεν κατευθύνουμε το παιχνίδι των παιδιών

Η μέγιστη συμβουλή που θα σας δίναμε είναι να μην προσπαθήσετε να κατευθύνετε το παιχνίδι των παιδιών! Όλες οι οδηγίες που δίνουμε παραπάνω είναι απλά κάποιες δικές μας προτάσεις. Εννοείται πως τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να δημιουργήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, οι ιδέες τους σίγουρα θα είναι μοναδικές! Με αυτά τα υπέροχα αισθητηριακά υλικά στη διάθεσή τους, είναι μια ιδανική ευκαιρία να τα εξερευνήσουν με τη δική τους φαντασία, να κάνουν τους πειραματισμούς τους και να ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού, αλλά και μάθησης μέσα από αυτό!

 

Μπορείτε να βρείτε κι άλλες συνταγές του Hehe ΕΔΩ

Για περισσότερες ιδέες και συνταγές

μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook

Messy, Sensory & Clay Play, στο σπίτι, στο σχολείο και στη φύση!