Select menu item

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να παίζουν με λάσπη!

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να παίζουν με λάσπη!

 

Τα παιδιά λατρεύουν το παιχνίδι στο χώμα και στη λάσπη! Κι ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να αποφεύγουμε αυτό το παιχνίδι, που σίγουρα δεν είναι και πολύ καθαρό και οδηγεί σε ένα μικρό χάος και πολύ καθάρισμα, στην πραγματικότητα είναι τόσα τα οφέλη που χαρίζει στα παιδιά!

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν πολλά που μπορεί να μάθει ένα παιδί από το παιχνίδι με τη λάσπη, παρόλο που συχνά παραβλέπεται ως εργαλείο μάθησης, τόσο από τα σχολεία όσο και από τους γονείς! Κι ενώ είναι φυσικά κατανοητό ότι δεν μας ενθουσιάζει η ιδέα να ορμάει μέσα στο σπίτι ένα παιδί βουτηγμένο στη λάσπη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πολύτιμες εμπειρίες που έχει αποκομίσει κατά το παιχνίδι του με αυτήν. Ίσως αξίζει μερικές φορές να μη δίνουμε τόση σημασία στο λέρωμα και να σκεφτόμαστε τη διασκέδαση που του χάρισε το παιχνίδι. Σίγουρα είναι πολλή, αν σκεφτούμε πώς μας παρουσιάζονται μερικές φορές τα παιδιά, καλυμμένα με λάσπη από την κορυφή μέχρι τα νύχια!

παιχνίδι στη λάσπη

Τα οφέλη του παιχνιδιού με τη λάσπη

 

Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλά πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά από το παιχνίδι με τη λάσπη – όχι μόνο πώς να λερωθούν. Υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που μπορούν να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν ως άτομα και επίσης να τα βοηθήσουν σε άλλα στοιχεία της ζωής τους.

Εκτός από τρόπος να δημιουργήσουν πολύτιμες παιδικές αναμνήσεις, το παιχνίδι στη λάσπη είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος τα παιδιά να μάθουν, να χαλαρώσουν και να εξωτερικεύσουν τη δημιουργικότητά τους. Επιπλέον, οι ιατρικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι καλό για τη σωματική και συναισθηματική υγεία του παιδιού μας. Και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν – ακόμη και τα μωρά μπορούν να επωφεληθούν από το παιχνίδι με τη λάσπη!

Τι χαρίζει το παιχνίδι με το χώμα και τη λάσπη:

 

Ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, τα παιδιά που αφήνονται από μικρά να παίξουν με το χώμα και τη λάσπη αναπτύσσουν ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργίες και άσθμα! Η έκθεση σε μικρόβια νωρίς στη ζωή βοηθά στην ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Η «υπόθεση υγιεινής» δηλώνει ότι τα παιδιά που ζουν σε υπερβολικά καθαρά περιβάλλοντα μπορεί να μην εκτίθενται σε αρκετά μικρόβια ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να λειτουργεί σωστά. Το παιχνίδι στο χώμα εκθέτει τα παιδιά σε πολλά μικρόβια για να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να το βοηθήσουν να λειτουργεί όπως θα έπρεπε.

Υγιές Μικροβίωμα

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό μικροβίωμα, μια κοινότητα μικροβίων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας. Μάλιστα, υπάρχουν 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων, πρωτόζωων και ιών, σε ένα μικροβίωμα. Πολλά μικρόβια είναι ωφέλιμα βακτήρια που βοηθούν με την πέψη των τροφίμων, την παραγωγή βιταμινών και την καταπολέμηση των κακών βακτηρίων. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, κάθε άνθρωπος αναπτύσσει ένα βασικό μικροβίωμα. Όπως τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια μέσα στο σώμα, τα απολυμαντικά χεριών και το σαπούνι σκοτώνουν καλά και κακά βακτήρια έξω από το σώμα και αλλοιώνουν το μικροβίωμα. Το παιχνίδι στο χώμα βοηθά στην αναπλήρωση των ευεργετικών μικροβίων που συμβάλλουν στη διατήρηση του βασικού μικροβιώματος και σε μια υγιή ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων.

Αισθητηριακή Ανάπτυξη

Το χώμα μπορεί να έχει πολλές μορφές, από ξερή σκόνη μέχρι κρύα νερουλή λάσπη και έτσι προσφέρει πολλές αισθητηριακές πληροφορίες! Οι διάφορες θερμοκρασίες και υφές διεγείρουν την αίσθηση της αφής. Το γήινο άρωμα της λάσπης διεγείρει την αίσθηση της όσφρησης. Οι χρωματικές παραλλαγές της και η ζωή των εντόμων, που πολλές φορές βλέπουμε μέσα σε αυτήν, διεγείρουν την αίσθηση της όρασης. Όταν το παιδί σας είναι έξω και παίζει, η αίσθηση της ακοής του διεγείρεται από τους διάφορους ήχους της φύσης.

Λεπτές και Αδρές Κινητικές Δεξιότητες

Κατά το παιχνίδι με το χώμα και τη λάσπη το παιδί κοσκινίζει, σκάβει, σχηματίζει, μαζεύει τη λάσπη, την βάζει σε δοχεία, όλα από τα οποία οδηγούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων κινητικότητας! Για να βοηθήσουμε να αναπτύξει το παιδί μας τις λεπτές κινητικές του δεξιότητες, βεβαιωνόμαστε ότι το σημείο παιχνιδιού του με τη λάσπη διαθέτει «εξοπλισμό», όπως μαγειρικά σκεύη, σπάτουλες, κουτάλια και μικρούς δοσομετρητές (για προσθήκη μικρών ποσοτήτων νερού). Για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των αδρών κινητικών δεξιοτήτων, διαθέτουμε μερικές μεγάλες κατσαρόλες, μαζί με κουβάδες και δοχεία ή γλάστρες. Το να μετακινούν μεγάλα δοχεία με λάσπη θα βοηθήσει με τις αδρές κινητικές δεξιότητες.

Δεξιότητες Δημιουργικότητας

Η λάσπη, όπως ο πηλός και η πλαστελίνη, είναι κι αυτή ένα εύπλαστο υλικό και προσφέρεται για πολλούς διαφορετικούς πειραματισμούς! Με την προσθήκη λίγου νερού στο χώμα, δίνονται άπειρες δυνατότητες δημιουργίας στα παιδιά, καθώς μπορούν να πλάσουν ό,τι φανταστούν με το υλικό αυτό, από πύργους και σπιτάκια, μέχρι τα δικά τους περίεργα πλασματάκια!

Ευφάνταστο Παιχνίδι

Το παιχνίδι με τη λάσπη προσφέρει επίσης τόσες δυνατότητες για ανάπτυξη της φαντασίας με πλάσιμο διαφορετικών σεναρίων παιχνιδιού! Μπορούν να σκάψουν με τρακτεράκια και να προσποιηθούν ότι χτίζουν το δικό τους σπιτάκι, να μαγειρέψουν πρωτότυπες λιχουδιές σε μια λασποκουζίνα, να σκαλίσουν το χώμα για απολιθώματα δεινοσαύρων και να παριστάνουν τους μικρούς εξερευνητές!

Δεξιότητες Επίλυσης Προβλημάτων

Με την προσθήκη νερού, δοχείων και εργαλείων, το παιχνίδι με τη λάσπη αποκτά μια νέα διάσταση και προσφέρεται για πολλές δοκιμές και εύρεση λύσεων! Μπορείτε να τους δώσετε μερικά μπουκάλια νερού σε διάφορα μεγέθη όπως 2L, 1L και μερικά από τα μικρότερα των 500ml. Αυτό θα δώσει στα παιδιά την αίσθηση του όγκου. Το να χύνουν νερό από το ένα μπουκάλι στο άλλο θα προσθέσει σχεδόν σίγουρα ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στο παιχνίδι, που με τη σειρά του θα βοηθήσει με ορισμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Επικοινωνιακές και Κοινωνικές Δεξιότητες

Όταν γίνεται με αδέλφια ή φίλους, ή ακόμα και με τους γονείς, το παιχνίδι στη λάσπη προσφέρεται για κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και επικοινωνία, ενώ κατακτούν πολύτιμες δεξιότητες μέσα από τη συνεργασία! Κατά το παιχνίδι, τα παιδιά συχνά συζητούν για τις επόμενες ενέργειές τους και μοιράζονται τον εξοπλισμό που έχουν. Μερικές φορές, μπορεί ακόμα και να καλύπτουν το ένα το άλλο με λάσπη και αυτό είναι μέρος των κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων. Και φυσικά, ένα τέτοιο παιχνίδι βοηθά σημαντικά να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία!

Σύνδεση με τη Φύση

παιχνίδι στη λάσπη

Το χώμα και η λάσπη είναι γεμάτα με μικρά ζωύφια, σκουληκάκια και σαλιγκαράκια. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι των λαχανόκηπων και των λουλουδάτων παρτεριών. Όταν τα παιδιά μας παίζουν στο χώμα, εξερευνούν και βιώνουν τη φύση. Μαθαίνουν πώς μεγαλώνουν τα φυτά και πώς ζουν τα έντομα. Αυτό βοηθά στη σύνδεση και την αγάπη για τη φύση και το να βρίσκονται στην ύπαιθρο, κάτι που ελπίζουμε να διαρκέσει μια ζωή. Και φυσικά, η προτροπή μας για το παιχνίδι αυτό απομακρύνει τα παιδιά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια, που τόσο έχουν επικρατήσει πλέον στην παιδική ηλικία, και τα ωθεί έξω, να ανακαλύψουν τον φυσικό κόσμο γύρω τους!

Χαρά!

Τα παιδιά πολύ απλά είναι χαρούμενα όταν παίζουν στη λάσπη, καθώς απορροφιούνται, χάνονται και απολαμβάνουν το ελεύθερο παιχνίδι! Ειδικά με τους γρήγορους ρυθμούς του σύγχρονου κόσμου, τις σχολικές απαιτήσεις και πιέσεις, πολλά παιδιά αναπτύσσουν άγχος, και το παιχνίδι με τη λάσπη είναι ένας μοναδικός τρόπος να ξεδώσουν. Είναι σημαντικό τα παιδιά πού και πού να κάνουν ένα διάλειμμα από το φορτωμένο πρόγραμμά τους για να απολαμβάνουν το γεγονός ότι είναι παιδιά. Το παιχνίδι στη λάσπη είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορούν να χαρούν τα παιδιά και οι γονείς μαζί!

παιχνίδι στη λάσπη

Πώς μπορούν οι γονείς

να υποστηρίξουν το παιχνίδι με τη λάσπη

 

Προκειμένου τα παιδιά να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εμπειρία τους στο παιχνίδι με το χώμα και τη λάσπη, οι γονείς μπορούμε να τα υποστηρίξουμε όταν βρίσκονται σε αυτή την εξερευνητική φάση. Για κάποιους από εμάς, τα επακόλουθα του παιχνιδιού με λάσπη μπορεί να μας αποθαρρύνουν, αλλά αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι είναι μονάχα λάσπη και ξεπλένεται! Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε τα παιδιά σας.

Παρέχετε νέα εργαλεία και προκλήσεις

Ως γονιός, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξοπλίσετε το παιδί σας, ώστε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το παιχνίδι με τη λάσπη. Βεβαιωθείτε ότι έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνετε την εμπειρία όσο πιο δημιουργική μπορείτε. Θυμηθείτε να του δώσετε μερικά από τα ακόλουθα: Κατσαρολάκια, κουβάδες, φτυαράκια, σπάτουλες, κόσκινα, μαγειρικά σκεύη, πλαστικά πιάτα και δοχεία.

Ενθαρρύνετε το καθάρισμα

παιχνίδι στη λάσπη

Σε μερικά παιδιά δεν αρέσει η λάσπη και προτιμούν να απέχουν από τέτοιο παιχνίδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τους αρέσει ποτέ. Το να εξοπλίσετε τα παιδιά με τα σωστά ρούχα, μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα για να νιώσουν άνετα με αυτήν. Οι ποδιές μπορούν να είναι υπέροχες για τέτοιο παιχνίδι, ειδικά σε μια λασποκουζίνα. Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τα παιδιά να καθαρίσουν όταν τελειώσουν. Στην τελική, μάλλον δεν είναι μια δουλειά που θα θέλετε να κάνετε μόνοι σας όλη την ώρα.

Συμμετέχετε

Πιθανότατα δεν θα θέλατε να λερωθείτε όσο τα παιδιά, αλλά μην φοβάστε να συμμετέχετε σε παιχνίδια με λάσπη. Το να βλέπουν τους γονείς τους να λερώνονται κι αυτοί και να απολαμβάνουν το δημιουργικό παιχνίδι, θα κάνει πραγματικά τεράστια διαφορά στην εμπειρία που έχει ένα παιδί όταν παίζει με τη λάσπη.

Αυτοί είναι μερικοί υπέροχοι τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιχνίδι στη λάσπη:

  • Ψήνοντας «τούρτες»
  • Φτιάχνοντας «μπισκότα λάσπης»
  • Χτίζοντας πύργους λάσπης
  • Δείχνοντάς τους πώς να κοσκινίζουν το χώμα
  • Κρύβοντας «θησαυρούς» στη λάσπη, όπως πέτρες, και βλέποντας ποιος μπορεί να βρει τους περισσότερους.

παιχνίδι στη λάσπη

Το παιχνίδι με τη λάσπη όχι μόνο διδάσκει στα παιδιά μια ποικιλία δεξιοτήτων, αλλά τα κάνει επίσης εκκολαπτόμενους κηπουρούς. Ένας δεσμός με τη φύση σε νεαρή ηλικία θα αποφέρει πολλά οφέλη και στο μέλλον. Ο κόσμος μας πάντα αλλάζει και οι δεξιότητες που αυτό θα διδάξει στα παιδιά θα τα βοηθήσει να σέβονται το περιβάλλον τους και τα άλλα περιβάλλοντα γύρω τους πολύ περισσότερο.

Έτσι, μην φοβάστε να λερωθείτε και απλώς διασκεδάστε το!

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο:

Τα (άπειρα!) εκπαιδευτικά οφέλη του παιχνιδιού με πηλό

 

*Πηγές: www.healthline.com | www.kidsdogardening.comwww.healthline.com