Τι είναι το Messy Play;

Πώς πράττουμε το Messy Play στο Hehe;
Τι παρέχουμε στα παιδιά
Κατά το αισθητηριακό παιχνίδι, προσφέρουμε κατάλληλα υλικά (φυσικό πηλό, χρώματα, νερό, άμμο, βρώσιμα και άλλα αισθητηριακά υλικά) σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό ώστε τα παιδιά να μπορούν, στη διάρκεια των Messy, Sensory & Clay Play, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν ελεύθερα. Αλλά και να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν, καθώς και να παίξουν χωρίς να ανησυχούν μήπως λερώσουν ή λερωθούν. Και φυσικά να ενθουσιαστούν και να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να μάθουν. Σύντομα, το αισθητηριακό παιχνίδι εξελίσσεται και γίνεται παιχνίδι φαντασίας, αναπαράστασης και δημιουργίας. Αυτό χάρη στον εξοπλισμό του χώρου, που προωθεί το συμβολικό παιχνίδι, καθώς και μέσα από την επανάληψη.
Τι παρέχουμε στους γονείς
Παράλληλα, στις ομάδες Messy, Sensory & Clay Play, οι παιδαγωγοί και η ψυχολόγος του χώρου βοηθούν τους γονείς να χαλαρώσουν και να παίξουν και αυτοί δίπλα στα παιδιά τους. Να παρασυρθούν από αυτά και να αναπτύξουν και τις δικές τους δεξιότητες παιχνιδιού, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να γίνουν και πάλι για λίγο παιδιά, με πολύτιμο συνοδοιπόρο τα παιδιά τους! Συγχρόνως, δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να ενημερωθούν και να συζητήσουν για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών, τη γονεϊκότητα και τη θετική διαπαιδαγώγηση. Αλλά και να αναπτύξουν σταδιακά μια ανοχή στο «χάος» που προκαλούν τα Messy παιχνίδια των παιδιών!

Πώς φερόμαστε προς τα παιδιά κατά το Messy Play;
Αυτό σημαίνει πως:
- Αναπτύσσουμε μια ζεστή, φιλική σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, όσο το δυνατόν συντομότερα.
- Δεχόμαστε το παιδί όπως ακριβώς είναι.
- Χτίζουμε ένα αίσθημα επιτρεπτικότητας, ώστε το παιδί να νιώθει ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματά του.
- Είμαστε σε εγρήγορση για να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του παιδιού και να τα καθρεφτίζουμε. Αυτό, με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθάμε το παιδί να κατανοήσει τις συμπεριφορές του και τον εαυτό του.
- Πιστεύουμε στην ικανότητα του παιδιού να κάνει τις δικές του επιλογές, να λύνει τα δικά του προβλήματα.
- Δεν κατευθύνουμε τις δράσεις του, το παιδί χαράσσει τον δρόμο και εμείς ακολουθούμε.
- Δε βιαζόμαστε, δεν προσπαθούμε να «μάθουμε» κάτι στο παιδί, το παιδί μαθαίνει ό,τι χρειάζεται στον δικό του χρόνο.
- Θεσπίζουμε μόνο λίγα απαραίτητα όρια, ώστε όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στον χώρο.

