Select menu item
Οι ομάδες παιχνιδιού και τέχνης στο Hehe | Χειμώνας 2024

Οι ομάδες παιχνιδιού και τέχνης στο Hehe | Χειμώνας 2024

Πλησιάζει η στιγμή το Hehe να ανοίξει και φέτος τις πόρτες του και να σας υποδεχτεί στον χρωματιστό, ανέμελο και χαμογελαστό του χώρο! Ανυπομονούμε να γεμίσει και πάλι ο χώρος μας με πηλούς και χρώματα, με τις χαρούμενες φωνές και τη δημιουργική ορμή των παιδιών, με πολύ παιχνίδι και φαντασία!

Χρόνια τώρα απολαμβάνουμε να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και την εμπειρία μας γύρω από την ανάπτυξη του παιδιού, σε οικογένειες που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του ελεύθερου, μη-κατευθυνόμενου παιχνιδιού, τη σημαντικότητα της τέχνης και της δημιουργίας, τα οφέλη των πειραματισμών και των εξερευνήσεων, την αξία της ήπιας, θετικής διαπαιδαγώγησης.

Πρωταρχικό μας μέλημα η δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος σεβασμού και ενσυναίσθησης, ενός τόπου ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Τόσο οι ομάδες παιχνιδιού, όσο και οι θεραπευτικές μας συναντήσεις, προσφέρουν την απαραίτητη διέξοδο άσκησης, έκφρασης και επικοινωνίας, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε στις απαιτητικές αυτές συνθήκες που ζούμε. Έτσι, απολαμβάνουμε δίπλα στα παιδιά τις ανεξάντλητες ιδέες τους, υποστηρίζουμε το υπέροχο «χάος» που δημιουργούν με το αστείρευτο πάθος για ζωή, και μοιραζόμαστε μαζί τους τη χαρά και την ανεμελιά, που μόνο αυτά ξέρουν τόσο καλά να δημιουργούν!

Οι ομάδες στον χώρο του Hehe

 

Οι ομάδες μας απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των ικανοτήτων, από παιδιά 1 έτους μέχρι και ενήλικες.

Ο χώρος μας είναι μεγάλος και άνετος και βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά, με πολύ εύκολο πάρκινγκ!

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο του Hehe, όσο βέβαια ο καιρός το επιτρέπει.

Πρόγραμμα Χειμώνα 2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των ομάδων παιχνιδιού μας.

Τρίτη

11:00-12:00  Messy Play with Hehe             (1-3 ετών)
17:45-18:45  Lego Play Based Therapy     (4-10 ετών)
19:00-20:00  Lego Play Based Therapy     (4-10 ετών)

 

Τετάρτη

17:45-18:45  Messy Play with Hehe           (1-3 ετών)
19:00-20:00  Messy Play with Hehe           (2-8 ετών)

 

Πέμπτη

17:45-18:45  Messy Play with Hehe             (1-3 ετών)
19:00-20:00  Messy Play with Hehe            (2-8 ετών)

 

Παρασκευή

  19:15-20:30  Clay Play                                          (5-12 ετών)

 

Σάββατο

11:00-12:00  Mixed Age Messy & Clay Play  (2-99 ετών!)
Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στις ομάδες μας ΕΔΩ
Δείτε παρακάτω την αναλυτική περιγραφή των ομάδων παιχνιδιού μας!
Τα Σαββατοκύριακα, επίσης, μπορείτε να “κλείνετε” τον χώρο για προσωπική σας χρήση, για παιδικά messy πάρτι (ή και για ενηλίκων!)
Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας, Τετάρτης και Παρασκευής, ο χώρος θα διατίθεται σε σχολεία για Messy & Clay Play προγράμματα.
Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας πραγματοποιούνται στο χώρο οι συναντήσεις συμβουλευτικής με την Ελένη Οικονομίδου, ή οι θεραπευτικές συναντήσεις για παιδιά, ομαδικές ή ατομικές.
Στις ομάδες μας μπορείτε να βρίσκετε την αναπτυξιακή ψυχολόγο Ελένη Οικονομίδου! Kατά τη διάρκεια του παιχνιδιού χαίρεται πάντα να μοιράζεται τις γνώσεις και την εμπειρία της γύρω από την ανάπτυξη των παιδιών! Μη διστάσετε να της απευθύνετε οποιονδήποτε προβληματισμό σας!

Οι ομάδες που θα πραγματοποιηθούν τον χειμώνα του 2024 (πατήστε + για λεπτομέρειες):

1. Sensory & Montessori Play (1-3 ετών)

Sensory & Montessori Play

Sensory & Montessori Play για παιδιά 1-3 ετών

Δημιουργούμε ένα πλούσιο περιβάλλον παιχνιδιού που ενθαρρύνει το ελεύθερο παιχνίδι και την εξερεύνηση, αξιοποιώντας ξύλινο Μοντεσσοριανό υλικό, όργανα γυμναστικής τύπου Pikler , έπιπλα και υλικά Reggio Emilia, βρώσιμα αισθητηριακά υλικά και εργαλεία των treasure baskets. Προσφέρουμε τις ιδανικές συνθήκες και δρούμε ως «διευκολύντριες» ώστε τα παιδιά να μπορούν να παίξουν ανέμελα, να ανακαλύψουν, να αλληλοεπιδράσουν και να ασκηθούν, με στόχο πάνω απ’ όλα τη χαρά, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ενίσχυση της αυτονομίας, της αντίληψης, του λόγου και της φαντασίας.

Το πρόγραμμα οργανώνεται υπό την καθοδήγηση της αναπτυξιακής ψυχολόγου Ελένης Οικονομίδου, ιδρύτριας των πρώτων Messy, Sensory & Clay Play ομάδων και σεμιναρίων της Ελλάδας, και υλοποιείται από παιδαγωγούς με βαθιά γνώση της παιδικής ανάπτυξης και της θετικής διαπαιδαγώγησης. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς, θα βρίσκουν ένα πλούσιο αισθητηριακό περιβάλλον, με αποδοχή και σεβασμό της κάθε διαφορετικής προσωπικότητας. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με την Ελένη και να συζητούν μαζί της ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών.

Ημερομηνία έναρξης: 28/09/2023

 • Κάθε Πέμπτη στις 11:00

Διάρκεια προγράμματος: 8 εβδομάδες

(Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί)

Ημερομηνίες συναντήσεων: 28/09, 05,12,19/10, 2,9,16,23/11

Κόστος προγράμματος

 • 90€ / 8 συναντήσεις το δίμηνο για ένα παιδί και συνοδό, εάν προπληρωθεί
 • 160€ / 8 συναντήσεις το δίμηνο για δύο αδέρφια και συνοδό, εάν προπληρωθεί
 • 50€ / 4 συναντήσεις το μήνα, για ένα παιδί και συνοδό, εάν προπληρωθεί
 • 90€ / 4 συναντήσεις το μήνα, για δύο αδέρφια παιδί και συνοδό, εάν προπληρωθεί
 • 80€ / 8 συναντήσεις τον μήνα, για 1 παιδί και συνοδό (εάν επιλέξετε 1 Messy Play και 1 Sensory & Montessori Play την εβδομάδα)

Σε περίπτωση που υπάρχουν θέσεις μπορείτε να πραγματοποιείτε και μεμονωμένες συναντήσεις.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης

 • 15€ / η μεμονωμένη συνάντηση για ένα παιδί και συνοδό
 • 25€ / η μεμονωμένη συνάντηση για δύο αδέρφια και συνοδό.
2. Messy Play with Hehe (1-8 ετών)

Messy Play για μωρά και νήπια

Messy Play with Hehe για παιδιά 1-8 ετών

Ανακατεύουμε, αγγίζουμε, πειραματιζόμαστε, δημιουργούμε… πρόκειται για τις γνωστές messy ομάδες μας, οι οποίες από το 2010 προσφέρουν στις οικογένειες της Θεσσαλονίκης τις πιο χαρούμενες και δημιουργικές εμπειρίες παιχνιδιού και προσωπικής ανάπτυξης! Σε έναν χώρο ειδικά εξοπλισμένο με εργαλεία αισθητηριακού παιχνιδιού, εμπνευσμένα από παιδαγωγικές φιλοσοφίες όπως Reggio Emilia και Steiner, οι κατάλληλα εκπαιδευμένες/οι παιδαγωγοί δημιουργούν το απαραίτητο πλαίσιο αποδοχής και σεβασμού, ώστε όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις ικανότητές τους, με τη διακριτική παρουσία του συνοδού τους, να νιώθουν συναισθηματική ασφάλεια και ελευθερία.

Στο Hehe χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά υλικά, προσφέροντάς τα σε αφθονία, γνωρίζοντας καλά ότι τα παιδιά χρειάζεται να έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία ποιοτικών καλλιτεχνικών υλικών, βρώσιμων στοιχείων, αλλά και -των τόσο απαραίτητων για την ανάπτυξή τους- υλικών της Γης.

Σε κάθε συνάντηση μας υπάρχουν πάντα τα τέσσερα βασικά υλικά μας, δηλαδή ο φυσικός πηλός, η άμμος, τα χρώματα και το Οobleck, ώστε τα παιδιά, μέσα από την τριβή και την επανάληψη, να κατακτήσουν τις ιδιότητές τους και να προχωρήσουν βαθιά στη σχέση τους με αυτά, ενώ συγχρόνως να νιώθουν ασφάλεια, εφόσον θα ξέρουν κάθε φορά ότι τα αγαπημένα τους υλικά θα είναι πάντα εκεί! Ειδικότερα με το φυσικό πηλό, το Hehe καινοτομεί προσφέροντας τον πάντα σε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες, ώστε παιδιά και γονείς να έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τη μαγεία αυτού του φυσικού υλικού με όλο τους το σώμα, να παίξουν και να εκτονωθούν δημιουργώντας μεγάλες κατασκευές, να ζωντανέψουν τις ιστορίες της φαντασίας τους και να γίνουν μέρος αυτών, απολαμβάνοντας τις μαγικές του ιδιότητες και αποκομίζοντας τα πολύτιμά του οφέλη!

Επειδή όμως τα παιδιά, εκτός από τη ρουτίνα και την επανάληψη χρειάζονται και τις εκπλήξεις, στο hehe πάντα θα βρίσκουν και πολλά ακόμα υλικά που θα εναλλάσσονται: λουλουδάκια, πλαστελίνες, αλεύρια, νερό, σόδα με λεμόνια, ξύλα, κινητική και μαγική άμμο, snow-dough, cloud-dough, και τόσα ακόμα…!

Έτσι, μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι και την αλληλεπίδραση, το παιδί επωφελείται σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης: ενεργοποιούνται οι αισθήσεις, ασκείται η συγκέντρωση, η προσοχή και η μνήμη, η λεπτή και η αδρή κινητικότητα, ο οπτικο-κινητικός συντονισμός, η φαντασία, η έκφραση και η δημιουργικότητα, η επιστημονική σκέψη, ενθαρρύνεται η γλωσσική ανάπτυξη και η λεκτική / μη-λεκτική επικοινωνία, καλλιεργείται η ομαδικότητα, ενισχύονται οι κοινωνικές δεξιότητες και τόσα ακόμα…!

Συγχρόνως, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα παιδιά τους στις επιστημονικές τους αναζητήσεις, να τα παρατηρούν και να καθοδηγούνται από αυτά, να εξοικειώνονται σταδιακά με το “χάος” που προκαλείται από την ορμή τους για μάθηση και δημιουργία! Έτσι, μπορούν και οι ίδιοι να παίξουν εάν το θέλουν, σαν μικρά παιδιά δίπλα στα παιδιά τους, να συνδεθούν με αυτά και να δημιουργήσουν αναμνήσεις, απολαμβάνοντας ανέμελα τις παιχνιδιάρικες πλευρές τους, χωρίς το άγχος του καθαρίσματος!

Το πρόγραμμα οργανώνεται υπό την καθοδήγηση της αναπτυξιακής ψυχολόγου Ελένης Οικονομίδου, ιδρύτριας των πρώτων Messy, Sensory & Clay Play ομάδων και σεμιναρίων της Ελλάδας, και υλοποιείται από παιδαγωγούς με βαθιά γνώση της παιδικής ανάπτυξης και της θετικής διαπαιδαγώγησης. Τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς, θα βρίσκουν ένα πλούσιο αισθητηριακό περιβάλλον, με αποδοχή και σεβασμό της κάθε διαφορετικής προσωπικότητας. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με την Ελένη και να συζητούν μαζί της ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών.

Ημερομηνία Έναρξης: 26/09/2023

 • Τρίτη στις 11:00 (1-3 ετών)
 • Τετάρτη στις 17:45 (1-3 ετών) και στις 19:00 (2-8 ετών)
 • Πέμπτη στις 17:45 (1-3 ετών) και στις 19:00 (2-8 ετών)
 • Σάββατο στις 11:00 (2-99 ετών)

Κόστος μηνιαίων συναντήσεων

 • 45€ / 4 συναντήσεις τον μήνα, για 1 παιδί και συνοδό
 • 75€ / 4 συναντήσεις τον μήνα, για 2 αδέρφια και συνοδό
 • 75€ / 8 συναντήσεις τον μήνα, για 1 παιδί και συνοδό (εάν επιλέξετε 2 Messy Play συναντήσεις την εβδομάδα)
 • 80€ / 8 συναντήσεις τον μήνα, για 1 παιδί και συνοδό (εάν επιλέξετε 1 Messy Play και 1 Sensory & Montessori Play την εβδομάδα)

Σε περίπτωση που υπάρχουν θέσεις μπορείτε να πραγματοποιείτε και μεμονωμένες συναντήσεις στις ομάδες μας.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης

 • 14€ / για 1 παιδί και συνοδό
 • 20€ / για 2 αδέρφια και συνοδό
3. Clay Play: Παίζουμε με Πηλό & Χρώματα (5-12 ετών)

εκπαιδευτικά οφέλη παιχνιδιού με πηλό

Clay Play | Παίζουμε με Πηλό & Χρώματα για παιδιά 5-12 ετών

Στις συναντήσεις αυτές δίνουμε έμφαση στο παιχνίδι με φυσικό πηλό, διατηρώντας όμως πάντα τη messy φιλοσοφία μας και χρησιμοποιώντας πολλά ακόμα ανοιχτά υλικά. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την τέχνη της πηλογλυπτικής, αλλά να πειραματιστούν και στον τροχό της κεραμικής, να εκφραστούν και να εκτονωθούν, να αντιμετωπίσουν τυχόν απογοητεύσεις, να μάθουν ότι τα χέρια τους έχουν δύναμη και ικανότητα να δημιουργούν πρωτότυπα έργα και να αλλάζουν τις καταστάσεις γύρω τους.

Συγχρόνως καλλιεργούν ομαδικότητα καθώς, πέρα από τις προσωπικές κατασκευές που μπορεί το κάθε παιδί να δημιουργήσει, το παιχνίδι συχνά γίνεται συνεργατικό. Ολόκληρες ιστορίες ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας, καθοδηγούμενες από τη φαντασία και την ελευθερία της σκέψης τους: εντυπωσιακά κάστρα, παράξενα ζώα, γέφυρες και τούνελ, οχήματα, πισίνες κι αγροκτήματα, αρχιτεκτονικά τοπία, ιστορικά θέματα, γεωγραφικά στοιχεία, και τόσα ακόμα.

Σε αυτή την ομάδα τα παιδιά δε μαθαίνουν απλά να δημιουργούν με τον πηλό. Ασκούν τις κινητικές τους δεξιότητες, διοχετεύουν δημιουργικά την ενέργεια τους, ενώνονται με τη Γη, ανακαλύπτουν μια νέα “γλώσσα” επικοινωνίας, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να αλληλοεπιδρούν αρμονικά, να προσπαθούν και να πιστεύουν στον εαυτό τους, σε έναν χώρο όπου νιώθουν ασφάλεια και αποδοχή.

Ημερομηνία Έναρξης: 29/09/2023

 • Κάθε Παρασκευή στις 19:15 – 20:30

Κόστος μηνιαίων συναντήσεων

 • 45€ / 4 συναντήσεις τον μήνα, για 1 παιδί
 • 75€ / 4 συναντήσεις τον μήνα, για 2 αδέρφια

Σε περίπτωση που υπάρχουν θέσεις μπορείτε να πραγματοποιείτε και μεμονωμένες συναντήσεις στις ομάδες μας.

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης

 • 14€ / για 1 παιδί
 • 20€ / για 2 αδέρφια
4. Mixed Age Messy & Clay Play (2 – 99 ετών)

Hehe Messy Play Groups

Mixed Age Messy & Clay Play για άτομα 2-99 ετών

Οι messy ομάδες του Σαββάτου, για όλες τις ηλικίες μαζί – με μεμονωμένη συνδρομή! Σε κλίμα αποδοχής, ενθάρρυνσης και σεβασμού, συνυπάρχουν αρμονικά όλες οι ηλικίες, μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά, μαμάδες και μπαμπάδες, μέχρι παππούδες και γιαγιάδες. Είναι δηλαδή η ιδανική ευκαιρία για τους ενήλικους, να παίξουνε με τα παιδιά τους ανέμελα, να συνδεθούν μαζί τους, να λερώσουν και να λερωθούν δημιουργώντας και διασκεδάζοντας, ή απλά να απολαύσουν τα παιδιά τους στο πιο φυσικό ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει αλλά είναι τόσο απαραίτητο για την ανάπτυξη τους!

Ημερομηνία Έναρξης: 30/09/2023

 • Κάθε Σάββατο στις 11:00 – 12:00

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης

 • 14€ / για 1 παιδί
 • 20€ / για 2 αδέρφια
5. Messy Play Based Therapy (για όλες τις ηλικίες)

Messy Play Based Therapy για όλες τις ηλικίες

Οι ομάδες Messy Play Based Therapy είναι η πιο διασκεδαστική θεραπευτική προσέγγιση για παιδιά που χρειάζονται κάποια βοήθεια στην κοινωνικοποίηση, στην αυτοπεποίθηση, στην κινητικότητα, στη δημιουργικότητα, στην ανάπτυξη του λόγου κ.α., είτε έχουν κάποια επίσημη διάγνωση, είτε όχι.

Πρόκειται για μια αισθητικοκινητική προσέγγιση, η οποία εφαρμόζεται είτε σε μικρές ομάδες, με απόλυτο σεβασμό για την κάθε ξεχωριστή προσωπικότητα, είτε σε ατομικό επίπεδο.

Κάποια από τα οφέλη της:

 • Άσκηση της λεπτής & αδρής κινητικότητας
 • Ανάπτυξη του λόγου & της επικοινωνίας
 • Μείωση του άγχους, η χαλάρωση, η χαρά, η εδραίωση αίσθησης ασφάλειας
 • Ενίσχυση της αντίληψης, της συγκέντρωσης, της μνήμης, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων
 • Επεξεργασία/ρύθμιση αισθητηριακών δυσκολιών
 • Επεξεργασία του ψυχικού τραύματος
 • Ενθάρρυνση της έκφρασης, της δημιουργικότητας & της φαντασίας
 • Ανάπτυξη αυτονομίας, αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης
 • Εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων με τρόπο φυσικό και αυθόρμητο
 • Σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας, η βοήθεια σε ζητήματα προσκόλλησης

Εκτός αυτών των οφελών, οι συναντήσεις αισθητηριακού παιχνιδιού μας προσφέρουν τη δυνατότητα να παρατηρούμε την αναπτυξιακή πορεία του παιδιού, διακριτικά και αθόρυβα. Να ανακαλύπτουμε τις ειδικές ικανότητές του και να βοηθάμε στην καλλιέργειά τους, μέσω του παιχνιδιού με αισθητηριακά υλικά. Με τη συμμετοχή των γονιών και της ευρύτερης οικογένειας, οι ομάδες αισθητηριακού παιχνιδιού μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα μέσα στον χρόνο.

Τα παιδιά εντάσσονται στην -ιδανική για αυτά- ομάδα έπειτα από αξιολόγηση των προσωπικών τους χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων, αναγκών και δυσκολιών, σε στενή συνεργασία με τους γονείς.

6. LEGO® Based Therapy (4-10 ετών)

LEGO® Based Therapy για παιδιά 4-10 ετών

Η LEGO® Based Therapy είναι ένα τεκμηριωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ανάπτυξης, βασισμένο στο παιχνίδι με τουβλάκια LEGO®, σχεδιασμένο για παιδιά με δυσκολίες στην επικοινωνία, την αλληλεπίδραση και τη συμπεριφορά, το οποίο ξεκίνησε από τον παιδιατρικό νευροψυχολόγο Dr. Daniel LeGoff στα μέσα της δεκαετίας του 1990 (LeGoff et al, 2014).

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα ομαδικών συναντήσεων όπου, σε κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού προς την κάθε ξεχωριστή προσωπικότητας, τα παιδιά δέχονται τη βοήθεια που χρειάζονται ώστε να επεξεργαστούν και να αφομοιώσουν νέους τρόπους επικοινωνίας, πιο κατάλληλους και βοηθητικούς, παίζοντας το πολυαγαπημένο τους παιχνίδι!

Μαθαίνουν να επικοινωνούν και να αλληλοεπιδρούν με θετικό τρόπο, εξασκούν κοινωνικές δεξιότητες, αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους, εξασκούνται στο να επιλύουν προβλήματα, ασκούν τη λεπτή κινητικότητα τους. Παράλληλα, οι έρευνες δείχνουν πως μέσα από το παιχνίδι αυτό μειώνεται το στρες των παιδιών, αυξάνεται η αυτοεκτίμηση, ο αυτοέλεγχος και η αυτογνωσία.

Οι ομάδες αυτές είναι ιδανικές για ηλικίες από 4 ως 10 ετών και απευθύνονται σε παιδιά:

 • Με δυσκολίες στις κοινωνικές δεξιότητες
 • Με αγχώδεις διαταραχές, με φοβίες, κατάθλιψη
 • Με ΔΕΠ-Υ
 • Με ΔΑΦ
 • Με άλλες αναπτυξιακές δυσκολίες

Τα παιδιά εντάσσονται στην ιδανική για αυτά ομάδα έπειτα από αξιολόγηση των προσωπικών τους χαρακτηριστικών και αναγκών.

Ημερομηνία Έναρξης: 6 Φεβρουαρίου 2024

 • Κάθε Τρίτη στις 17:45 και στις 19:00

Κόστος μηνιαίων συναντήσεων

60€ / 4 συναντήσεις τον μήνα για 1 παιδί και συνοδό

7. Clay Field Therapy® (από 4 ετών)

Clay Field Therapy

Clay Field Therapy® για παιδιά από 4 ετών

Το Clay Field Therapy® είναι μια μορφή εικαστικής, αισθητικοκινητικής, ατομικής θεραπείας, ευεργετικής για παιδιά από 4 ετών. Χρησιμοποιεί το φυσικό πηλό ως μέσο ώστε να βοηθήσει το παιδί να εκφράσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του. Πρόκειται για μια προσέγγιση ολιστική και σωματοκεντρική, ενημερωμένη όσον αφορά το τραύμα, την προσκόλληση και τις αισθητηριακές ευαισθησίες, η οποία προσφέρει μια σταθερή και ασφαλή βάση, μια πολύτιμη εμπειρία γείωσης, ηρεμίας και συγκέντρωσης και αποτελεί μια μεταμορφωτική προσέγγιση.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση αποδεικνύεται πολύ χρήσιμα για παιδιά με: άγχος, νευρικότητα, στρες, δυσκολίες προσκόλλησης, τραυματικές εμπειρίες ζωής, μαθησιακές, αισθητηριακές και συμπεριφορικές δυσκολίες, δυσκολίες προσοχής και συγκέντρωσης, απώλεια – πένθος, φόβο, θυμό, απουσία δημιουργικότητας κ.α.

8. Messy & Clay Play, the Adult Way (ενήλικες)

Messy Clay Play Ενηλίκων Hehe

Messy & Clay Play | The Adult Way

Ομάδες αισθητηριακού παιχνιδιού μόνο για ενήλικες! Προσφέρουν στο κάθε άτομο τη δυνατότητα να εξερευνήσει σε βάθος βασικά υλικά του messy play και να έρθει κοντά σε έναν πιο ανέμελο τρόπο διαχείρισης των καλλιτεχνικών και φυσικών υλικών. Και φυσικά, να θυμηθεί πόσο χρήσιμο είναι το μη ανταγωνιστικό παιχνίδι, για όλες τις ηλικίες!

Απευθύνεται σε όποιον/α έχει διάθεση απλά να γνωρίσει ή και να εντρυφήσει σε έναν τρόπο παιχνιδιού, έκφρασης και δημιουργίας που τόσο εύκολα και σύντομα μπορεί να μας φέρει σε επαφή με το παιδί μέσα μας, αλλά και να μας ξεκουράσει μέσα από την ανεμελιά του. Και βέβαια, να μας προσφέρει τον σεβασμό και την αποδοχή που μπορεί να μη ζήσαμε ως μικρά παιδιά στις καλλιτεχνικές μας αναζητήσεις!

Κόστος μεμονωμένης συνάντησης

20€ / άτομο

Εγγραφές / Κρατήσεις

 

Για να πραγματοποιήσετε εγγραφή σε κάποια ομάδα χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση, στέλνοντας μήνυμα στο messyplayhehe@gmail.com ή τηλεφωνώντας στο 2310911941.  

Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εφικτό να διασφαλίσουμε πως θα τηρηθεί ο σωστός αριθμός ατόμων στο χώρο!

Αν δε θέλετε να εγγραφείτε σε κάποιο μηνιαίο πρόγραμμα και προτιμάτε μεμονωμένες συναντήσεις, μπορείτε να μας ρωτάτε για τυχόν κενές θέσεις. Αν οι θέσεις στο τμήμα που σας ενδιαφέρει δεν έχουν συμπληρωθεί ή υπάρχει κάποια ακύρωση, θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κράτηση για μεμονωμένη συνάντηση!

Παρακαλούμε φροντίστε για την έγκαιρη εγγραφή σας καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με το αισθητηριακό παιχνίδι, τα οφέλη του και τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Αλλά και τον τρόπο που επιλέγουμε να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά και τους γονείς κατά τη διάρκεια των ομάδων μας!

 

Τι είναι το αισθητηριακό παιχνίδι;

 

Είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου παιδιά, όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν είναι απλά μια “δραστηριότητα”, δεν είναι κάτι που το ανακάλυψαν οι ενήλικοι και το προσφέρουν στα παιδιά. Αντίθετα, είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντος τους μέσα από τα αισθητήρια τους όργανα. Μία τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη τους.

Τι προσφέρει το αισθητηριακό παιχνίδι;

 

H συμβολή του είναι τεράστια σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Όλα αυτά τα παιχνίδια μπορεί να λερώνουν ή να ανακατεύουν. Είναι όμως απαραίτητα για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά των παιδιών. Συγχρόνως, προσφέρουν σε όλους τομείς της ανάπτυξης: Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, στην κινητική ανάπτυξη, στη ψυχική ανθεκτικότητα, στη συναισθηματική έκφραση. Αλλά και στη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα και την κοινωνικοποίηση!

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση και τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Φιλοσοφία του Hehe

 

Έχουμε μελετήσει σε βάθος θεωρίες και πρακτικές, όπως της Μαρίας Μοντεσσόρι, της προσέγγισης Reggio Emilia και του Νευρο-Δραματικού παιχνιδιού της Sue Jennings. Αλλά και της Mη-Kατευθυντικής Παιγνιοθεραπείας της Virginia Axline και της παιδαγωγικής Froebel, της Emmi Pikler και της Magda Gerber. Έτσι, δημιουργήσαμε τον δικό μας “Hehe” τρόπο παιχνιδιού, ο οποίος προσφέρει στα παιδιά αυτό ακριβώς που θεωρούμε πως χρειάζονται: Έναν φροντισμένο, μεγάλο χώρο, ώστε να μπορουν να μετακινούνται ελεύθερα και να αυτενεργούν. Εξοπλισμένο με μια πληθώρα ποιοτικών αισθητηριακών υλικών και εργαλείων. Και φυσικά, τις κατάλληλες συνθήκης σεβασμού, αποδοχής και ενσυναίσθησης.

Έτσι τα παιδιά, νιώθωντας ασφάλεια, μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα, να ανακαλύπτουν και να διευρύνουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Να εξερευνούν και να πειραματίζονται, να ανακαλύπτουν, να χαίρονται, να συνυπάρχουν και να μαθαίνουν. Είτε μόνα τους, είτε παρέα με άλλα παιδιά, είτε με τις/τους παιδαγωγούς και τους γονείς τους.

Περισσότερα για τη φιλοσοφία του Hehe μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Πώς πράττουμε το αισθητηριακό παιχνίδι στο Hehe;

 

Προσφέρουμε τα κατάλληλα υλικά σε μεγάλες ποσότητες. Ο σκοπός, τα παιδιά να μπορούν να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν ελεύθερα. Να συγκεντρωθούν και να δημιουργήσουν. Να παίξουν χωρίς να ανησυχούν μήπως λερώσουν ή λερωθούν. Να ενθουσιαστούν και να εκφραστούν, να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να μάθουν. Σύντομα, το αισθητηριακό παιχνίδι εξελίσσεται και γίνεται παιχνίδι φαντασίας, αναπαράστασης και δημιουργίας. Αυτό, χάρη στον εξοπλισμό του χώρου που προωθεί το συμβολικό παιχνίδι, αλλά και μέσα από την επανάληψη.

Παράλληλα, οι παιδαγωγοί και η ψυχολόγος του χώρου βοηθούν τους γονείς να χαλαρώσουν και να παίξουν δίπλα στα παιδιά τους. Να παρασυρθούν από αυτά και να αναπτύξουν και τις δικές τους δεξιότητες παιχνιδιού, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Να επιτρέψουν στους εαυτούς να γίνουν και πάλι για λίγο παιδιά, με πολύτιμο συνοδοιπόρο τα παιδιά τους!

Συγχρόνως, δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να ενημερωθούν και να συζητήσουν θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών, τη γονεϊκότητα και τη θετική διαπαιδαγώγηση. Αλλά και να αναπτύξουν σταδιακά μια ανοχή στο “χάος” που προκαλούν τα messy παιχνίδια των παιδιών!

Τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο Hehe

 

Τα υλικά μας κατατάσσονται σε τρεις γενικές κατηγορίες, όπως προτείνεται από τους θεωρητικούς του αισθητηριακού παιχνιδιού. Ο σκοπός, όλα τα παιδιά να μπορούν να βρουν τα υλικά που να ταιριάζουν με τις αισθητηριακές τους ανάγκες. Αλλά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για εξερεύνηση, έκφραση και δημιουργία.

Ξηρές Υφές Όσπρια, άμμος, ρυζάκια, φύλλα, χαρτιά, κραγιόνια, υφάσματα, κοχύλια, ξύλα, αλεύρια, σόδα φαγητού, δημητριακά, χώμα, άβραστα ζυμαρικά, σπόροι, πομ-πομ, μπάλες βαμβακιού, κ.α.
Ενδιάμεσες υφές (ούτε ξηρές, ούτε τελείως κολλώδεις) Πηλός, πλαστελίνη, αλεύρια, μαγειρεμένα ζυμαρικά, moon sand, cloud sand, νερό, πάγος, διάφορα φρούτα, κ.α.
«Messy» Υφές – κολλώδη υλικά Oobleck, λάσπη, τέμπερες, γιαούρτι, ζελέ, slime, σαπουνόφουσκες, κ.α.

Πώς φερόμαστε προς τα παιδιά;

 

Δεν «εκπαιδεύουμε» τα παιδιά, δεν τα «διδάσκουμε», δεν τα «καθοδηγούμε». Απλούστατα, τα παιδιά δε χρειάζονται κάτι τέτοιο από εμάς. Η πορεία τους προς τη μάθηση έρχεται φυσικά και αβίαστα μέσα από το παιχνίδι. Συνυπάρχουμε γύρω τους, ως ίσοι με αυτά. Λειτουργούμε ως “πρότυπα”, προσπαθώντας πάντα να φερόμαστε προς τα παιδιά με βάση τις αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης και της μη-κατευθυντικής παιγνιοθεραπείας της Axline.

Αυτό σημαίνει πως:

 1. Αναπτύσσουμε μια ζεστή, φιλική σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, όσο το δυνατόν συντομότερα.
 2. Δεχόμαστε το παιδί όπως ακριβώς είναι.
 3. Χτίζουμε ένα αίσθημα επιτρεπτικότητας, ώστε το παιδί να νιώθει ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματά του.
 4. Είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα του παιδιού και να τα καθρεφτίζουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθιέται το παιδί να κατανοήσει τις συμπεριφορές του και τον εαυτό του.
 5. Πιστεύουμε στην ικανότητα του παιδιού να κάνει τις δικές του επιλογές, να λύνει τα δικά του προβλήματα.
 6. Δεν κατευθύνουμε τις δράσεις του, το παιδί χαράζει το δρόμο και εμείς ακολουθούμε.
 7. Δε βιαζόμαστε, δεν προσπαθούμε να «μάθουμε» κάτι στο παιδί, το παιδί μαθαίνει ό,τι χρειάζεται στο δικό του χρόνο.
 8. Θεσπίζουμε μόνο λίγα, απαραίτητα όρια, ώστε όλα τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια στο χώρο.

Οι άνθρωποι στο Hehe

 

Επιστημονική υπεύθυνη για τις ομάδες είναι η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος (MSc) Ελένη Οικονομίδου. Μαζί με τον κεραμίστα Έκτορα Γιαλαμά, έχει εισάγει το παιχνίδι του Messy Play στην Ελλάδα. Οι ομάδες υλοποιούνται τόσο από την Ελένη και τον Έκτορα, όσο και από τις/τους έμπειρες/ους παιδαγωγούς του Hehe.

Ένα σύντομο βιογραφικό μας μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περιμένουμε με μεγάλη χαρά την ημέρα που θα σας γνωρίσουμε ή που θα σας ξανασυναντήσουμε στο χώρο μας, να πλάσουμε παρέα τον πηλό, να χαϊδέψουμε την άμμο, να βάψουμε τον τοίχο με τα χρώματα, να φτιάξουμε μεγάλα γλυπτά, να παίξουμε, να επικοινωνήσουμε και να χαρούμε!