Select menu item
Η Ιστορία των ομάδων Messy Play του Hehe

Η Ιστορία των ομάδων Messy Play του Hehe

Οι ομάδες Messy Play στην Ελλάδα δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 2010 από την Ελένη και τον Έκτορα, τους Hehe. Συστάθηκαν με πολλή αγάπη, όρεξη και πάθος, αρχικά με το όνομα Ομάδες Έκφρασης για Μικρούς & Μεγάλους. Η αρχή έγινε σε έναν μικρό χώρο στην Κάτω Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Πρωταρχικοί στόχοι αυτών των ομάδων αισθητηριακού παιχνιδιού ήταν:

  1. Να μοιράσουμε σε παιδιά και ενήλικες, στα πλαίσια του αισθητηριακού παιχνιδιού (Messy, Sensory & Clay Play), μεγάλες ποσότητες φυσικού πηλού. Πρόκειται για ένα υλικό διαχρονικό, με πολύτιμες ιδιότητες και αναντικατάστατα οφέλη. Ήταν πολύ σημαντικό στη ζωή του ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξής του. Δυστυχώς, όμως, ο πηλός δεν υπήρχε πια και τόσο στη ζωή του.
  2. Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε τα παιδιά, από προσχολική ηλικία, να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα υλικά παιχνιδιού και εξερεύνησης. Αυτό μέσα σε ένα περιβάλλον σεβασμού και ενσυναίσθησης, που να συμβάλλει στην ολιστική ανάπτυξη και στη δημιουργικότητα.
  3. Να υπενθυμίσουμε σε γονείς και παιδαγωγούς την αξία της ελευθερίας και του “χάους” που το Messy Play μπορεί να δημιουργήσει. Αλλά και να τους βοηθήσουμε να παίξουν και αυτοί σαν παιδιά και να εξερευνήσουν από την αρχή τη δημιουργικότητά τους.
  4. Να εκπαιδεύσουμε τους ενήλικες γύρω από το αισθητηριακό παιχνίδι. Αυτό, ώστε να μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι τις ιδανικές συνθήκες παιχνιδιού για την ανάπτυξη των παιδιών. Αλλά και γύρω από τη σχέση τους με τα παιδιά. Ώστε να μάθουν να συνδιαλέγονται με αυτά, όχι ως “δάσκαλοι” ή “καθοδηγητές”, αλλά ως ισότιμοι συμπαίκτες.

Από το 2013…

…Οι ομάδες αυτές μετονομάστηκαν σε Messy Play with Hehe Art. Εμπλουτίστηκαν με πολλά καινούργια Messy Play υλικά, και άρχισαν να υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πλαίσια. Σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία, φεστιβάλ, δημοτικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, άρχισαν σιγά σιγά να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τις πρωτότυπες και ανατρεπτικές αυτές ομάδες. Άλλωστε, ολοφάνερα ενθουσίαζαν τα παιδιά και τους προσέφεραν κάτι που τόσο τους έλειπε!

Αρχικά, βέβαια, δεν ήταν εύκολο να γίνουν αποδεκτές οι ομάδες Messy, Sensory & Clay Play. Πόσο συχνά διακρίναμε τα πρώτα χρόνια βλέμματα “τρομοκρατημένων” ενηλίκων. Ανεξοικείωτοι καθώς ήταν, μπορεί να αντιδρούσαν απέναντι σε αυτή την ελευθερία που τα λέρωνε όλα! Χρειάστηκε αρκετός χρόνος, πολύς κόπος και πολλές εθελοντικές δράσεις των Hehe, ώστε να ενημερωθούν οι ενήλικοι για το αισθητηριακό παιχνίδι. Να δουν μπροστά στα μάτια τους την αξία της χαράς των ανέμελων, λερωμένων παιδιών. Και φυσικά να ζήσουν και οι ίδιοι το παιχνίδι σαν μικρά παιδιά.

Στο Σήμερα

Τώρα πια, οι Messy, Sensory & Clay Play ομάδες υλοποιούνται στον νέο χώρο του Hehe – Messy Art, Play & Therapy στην Πυλαία. Αλλά και σε πολλά σχολεία όλης της χώρας και άλλες δομές. Αυτές οι ομάδες αισθητηριακού παιχνιδιού έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών παιδαγωγών, θεραπευτών και γονιών. Έχουν προσφέρει σε χιλιάδες παιδιά τη χαρά του να παίζεις ελεύθερα και να εξερευνάς. Καθώς και να ενώνεσαι με τα υλικά και με τους άλλους ανθρώπους γύρω σου, να δημιουργείς και να εκφράζεσαι!

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους εσάς, τους γονείς που μας εμπιστευτήκατε αυτά τα χρόνια. Που παίξατε δίπλα μας και μας διδάξατε με τον τρόπο σας. Μας συγχωρήσατε για τυχόν λάθη και παραλείψεις μας. Μας προσφέρατε την αγάπη σας και τη χαρά του να παίζουμε δίπλα στα παιδιά σας στα πλαίσια του αισθητηριακού παιχνιδιού. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όμως και όλες/ους τις/τους παιδαγωγούς και θεραπευτές που στηρίζουν το έργο μας. Μυούνται και εκπαιδεύονται στο Messy, Sensory & Clay Play και εντάσσουν τα αισθητηριακά υλικά στο πρόγραμμα και τις πρακτικές τους. Όσο για τα παιδιά με τα οποία έχουμε παίξει παρέα; Έχουν αποτελέσει για εμάς το μεγαλύτερο σχολείο, τον πιο σημαντικό λόγο να υπάρχουμε. Το πιο χαρούμενο και αισιόδοξο κομμάτι της ζωής μας. Δεν τα ευχαριστούμε απλά. Τα αγαπάμε όλα μαζί και το κάθε ένα ξεχωριστά, αυτά και την πολύτιμη μοναδικότητα και ομορφιά τους.

Το πρώτο μας Hehe!

Στέγασε, από το 2010 μέχρι το 2016, άπειρα αισθητηριακά υλικά, χιλιάδες κιλά πηλού, λίτρα χρωμάτων, χώματα, νερά, ζωγραφιές και κεραμικά, χαρά, συζητήσεις, ενέργεια, γνώση, ανθρώπους, δημιουργία και τόση πολλή αγάπη!

 

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον κόπο που χρειάστηκε να καταβάλουμε για να υποστηρίξουμε το Messy Play είναι η χαρά και η αγάπη στο βλέμμα των παιδιών!