Select menu item

Τα πολλά οφέλη που έχει το παιχνίδι με νερό για τα παιδιά!

Τα πολλά οφέλη που έχει το παιχνίδι με νερό για τα παιδιά!

 

Το Water Play, ή αλλιώς το παιχνίδι με νερό, είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να φαίνεται κοινή και απλή για αρκετούς γονείς, όμως θα εκπλαγείτε με τα πολλά αναπτυξιακά οφέλη του και το γιατί είναι μια από τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες στην προσχολική εκπαίδευση!

Τι είναι το Water Play ή το Παιχνίδι με Νερό;

 

Το Water Play είναι το παιχνίδι με νερό που περιλαμβάνει τη χρήση εργαλείων, όπως κουβάδων, δοχείων, αντικειμένων και παιχνιδιών που επιτρέπουν στα παιδιά να πιτσιλίζουν, να μαζεύουν, να ρίχνουν, να βυθίζουν και να εξερευνούν τις αισθήσεις τους.

Το παιχνίδι με νερό, στα περιβάλλοντα της πρώιμης εκπαίδευσης, συνήθως περιλαμβάνει μια μεγάλη λεκάνη με νερό ή ένα ειδικό τραπέζι νερού για παιδιά, γύρω από το οποίο μπορούν να στέκονται ενώ συμμετέχουν στο παιχνίδι. Τα παιδιά λατρεύουν να στέκονται δίπλα σε ένα ψηλό τραπέζι νερού και να παίζουν με τα εργαλεία, ενώ τους αρέσει επίσης να μπαίνουν μέσα και να βυθίζονται στο νερό ενώ παίζουν. Δημιουργεί μια συναρπαστική και κοινωνική εμπειρία για τα παιδιά καθώς πλατσουρίζουν, παίζουν και διασκεδάζουν μαζί.

Τα οφέλη του παιχνιδιού με νερό στην πρώιμη παιδική ηλικία

 

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να παίζουν με νερό και πώς βοηθάει στην ανάπτυξή τους;

Το νερό είναι μια εξαιρετική ουσία και είναι τόσο εκπαιδευτικό όσο το παιχνίδι με την άμμο. Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από το παιχνίδι με άμμο και νερό στην πρώιμη παιδική ηλικία. Και τα παιδιά δεν το βαριούνται ποτέ!

Αυτή η απλή δραστηριότητα αναπτύσσει δεξιότητες και στους τέσσερις κύριους τομείς της ανάπτυξης:

 • Κοινωνική
 • Συναισθηματική
 • Γνωστική (διανοητική)
 • Σωματική
Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα οφέλη:

 

Αδρές και Λεπτές Κινητικές Δεξιότητες

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Η ανάπτυξη των λεπτών και των αδρών κινητικών δεξιοτήτων είναι σημαντική κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν τον έλεγχο των μεγάλων, αλλά και των μικρών τους μυών, και ποιος καλύτερος τρόπος να το κάνουν από ότι ενώ διασκεδάζουν.

Το παιχνίδι με νερό για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ένας εύκολος τρόπος να αναπτύξουν σωματικές δεξιότητες. Κινήσεις όπως το να χύνουν, να ρίχνουν, να γεμίζουν, να βουτάνε, να πιτσιλούν, να αναμιγνύουν, να πετάνε νερό, να πλατσουρίζουν και να στύβουν είναι εξαιρετικοί τρόποι να τις αναπτύξουν.

Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται συνεχώς καθώς τα παιδιά μαζεύουν και ρίχνουν νερό και γεμίζουν και αδειάζουν δοχεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ενώ οι αδρές κινητικές δεξιότητες αναπτύσσονται καθώς τα παιδιά ενθαρρύνονται να μεταφέρουν και να χύνουν νερό από μεγαλύτερα και βαρύτερα δοχεία και κουβάδες. Η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια πισίνα ή να κολυμπήσουν είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος για να αναπτύξουν τη δύναμη του κορμού και την αντοχή, καθώς τα παιδιά κλωτσούν, πλατσουρίζουν και περνούν τα μπράτσα και τα χέρια τους μέσα από το νερό.

Συντονισμός

Η κολύμβηση αναπτύσσει τους μύες και βοηθά στη βελτίωση του συντονισμού. Οι κινήσεις κατά τις οποίες «κλωτσάνε», εμπλέκουν τον κορμό και μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς να συντονίζουν και τις δύο πλευρές του σώματός τους για να κινούνται μέσα στο νερό. Όταν τα παιδιά κολυμπούν ή εξασκούνται σε οποιαδήποτε κίνηση στο νερό, αναπτύσσουν συντονισμό.

Το παιχνίδι με νερό είναι επίσης μια φανταστική δραστηριότητα για την ανάπτυξη του συντονισμού χεριών-ματιών των παιδιών. Μαθαίνουν να ρίχνουν, να στύβουν και να ανακατεύουν το νερό. Για παράδειγμα, ρίχνοντας νερό από τον έναν κουβά στον άλλο ή μαθαίνοντας πώς να ελέγχουν την κατεύθυνση και το μέγεθος ενός πιτσιλίσματος, τα παιδιά βελτιώνουν την αίσθηση της ακρίβειας και του ελέγχου τους.

Ισορροπία και Δύναμη

Το παιχνίδι με νερό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας και της δύναμης των παιδιών. Είναι σαν να παίζουν σε μια ολοκαίνουργια παιδική χαρά, όπου ακόμη και οι πιο απλές δραστηριότητες, όπως το να χτυπούν τα χέρια τους ή να πηδάνε, είναι μια εντελώς καινούργια αισθητηριακή εμπειρία. Τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν χωρίς να ανησυχούν μήπως πέσουν σε σκληρές επιφάνειες. Επιπλέον, το νερό προσθέτει αντίσταση, έτσι οι δραστηριότητες παιχνιδιού στο νερό λειτουργούν ως εξάσκηση δύναμης. Χρειάζεται περισσότερη μυϊκή δύναμη για να κινηθούν τα χέρια και τα πόδια μέσα στο νερό από ότι στον αέρα.

Συγκέντρωση

Όταν τα παιδιά παίζουν με νερό τείνουν να χάνονται στη δραστηριότητα και να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα εξερευνώντας το. Αυτό ενθαρρύνει τα παιδιά να συγκεντρωθούν, ενώ οποιαδήποτε δραστηριότητα κρατά την προσοχή του παιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα θα συμβάλει στην αύξηση του εύρους συγκέντρωσής του με την πάροδο του χρόνου. Τα οφέλη αυτά έχουν αντίκτυπο στην επίσημη μάθηση, όπου η ικανότητα συγκέντρωσης στην τάξη είναι δεξιότητα ζωτικής σημασίας.

Πρώιμες Μαθηματικές Δεξιότητες

Το παιχνίδι με νερό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν βασικές πρώιμες μαθηματικές δεξιότητες. Η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων μέσω του παιχνιδιού είναι απαραίτητη προτού ξεκινήσει η επίσημη μαθηματική εκπαίδευση στην τάξη. Καθώς τα παιδιά γεμίζουν και ρίχνουν νερό από δοχεία διαφορετικών μεγεθών, μαθαίνουν για τον όγκο και τη χωρητικότητα. Βιώνουν έννοιες όπως γεμάτο/άδειο και περισσότερο/λιγότερο. Μαθαίνουν επίσης για το εκτόπισμα, όταν βάζουν αντικείμενα ή τον εαυτό τους μέσα στο νερό, καθώς και για τη διατήρηση – ότι η ποσότητα του νερού παραμένει ίδια όταν χύνεται σε δοχείο διαφορετικού σχήματος.

Επιστημονικές Έννοιες

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Το παιχνίδι με νερό επιτρέπει επίσης στα παιδιά να βιώσουν επιστημονικές έννοιες με πρακτικό τρόπο. Τα παιδιά μαθαίνουν πρώιμη φυσική ανακαλύπτοντας τις ιδιότητες του νερού, όπως ότι:

 • Το νερό κάνει την άμμο πιο βαριά.
 • Το νερό επηρεάζει την υφή της άμμου όταν προσθέτουν περισσότερο νερό ή την αφήνουν να στεγνώσει.
 • Το νερό πέφτει στο κενό (π.χ. μέσα από ένα κόσκινο).
 • Ο αέρας κινεί το νερό.
 • Το νερό είναι υγρό γιατί χύνεται.
 • Το νερό παίρνει το σχήμα του δοχείου στο οποίο χύνεται.
 • Το νερό τρέχει πάντα κατηφορικά.
 • Το νερό μπορεί να μετατραπεί από στερεό σε υγρό (όταν είναι ζεστό) και πάλι σε στερεό (όταν παγώνει στο έντονο κρύο).
 • Κάποια αντικείμενα επιπλέουν στο νερό και άλλα βυθίζονται.
Γλώσσα και Λεξιλόγιο

Το λεξιλόγιο ενός παιδιού αναπτύσσεται καθώς βιώνει νέα πράγματα και μαθαίνει να περιγράφει και να κατανοεί αυτό που κάνει. Όταν παίζουν με το νερό και τα διάφορα εργαλεία, παιχνίδια και δοχεία, τα παιδιά αναπτύσσουν νέο λεξιλόγιο γύρω από αυτά τα αντικείμενα καθώς και τις ενέργειες που εκτελούν. Τείνουν επίσης να συμμετέχουν σε δραματικό παιχνίδι γύρω από το τραπέζι νερού, κάτι που είναι καλό για την ανάπτυξη της γλώσσας και την εκμάθηση της δομής των προτάσεων.

Μερικές ιδέες για νέες λέξεις και έννοιες που θα μπορούσαν να μάθουν τα παιδιά:
 • Φτυάρι
 • Χωνί
 • Κόσκινο
 • Σταγονόμετρο
 • Χύνω
 • Πιτσιλάω
 • Στύβω
 • Πλατσουρίζω
 • Άδειο
 • Γεμάτο
 • Περισσότερο
 • Λιγότερο
Κοινωνικές Δεξιότητες

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Το παιχνίδι με νερό είναι τόσο απορροφητικό και χαλαρωτικό, που τα παιδιά συχνά παίζουν αρμονικά και αλληλεπιδρούν ειρηνικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες καθώς μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται ενώ παίζουν το ένα δίπλα στο άλλο ή μαζί για έναν κοινό στόχο. Όταν προκύπτουν συγκρούσεις, μαθαίνουν πώς να τις διαχειρίζονται και να τις επιλύουν.

Κι ενώ το παιχνίδι με νερό μπορεί να γίνει και ως ατομική δραστηριότητα, τα παιδιά το βρίσκουν συναρπαστικό να παίζουν σε ομάδα. Όταν γίνεται ως ομαδική δραστηριότητα, ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετέχουν σε κοινωνικό και συνεργατικό παιχνίδι. Δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρούμε ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου, για παράδειγμα, μετατρέπουν το παιχνίδι νερού τους σε μια κοινή εμπειρία με έναν κοινό στόχο. Μπορεί να ξεκινήσουν μια αποστολή να γεμίσουν μια μεγάλη λεκάνη με νερό από την αντλία νερού ή να φτιάξουν μια τάφρο στην αμμοδόχο ή να πηδήξουν εναλλάξ μέσα στο νερό για να δουν ποιο μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο πλατσούρισμα. Σε αυτές τις εμπειρίες παιχνιδιού, κάθε παιδί έχει έναν ρόλο να παίξει και συμβάλλει στον απώτερο στόχο. Μέσα από αυτό το είδος παιχνιδιού, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δουν τι συμβαίνει όταν μοιράζονται υλικά και ιδέες.

Ανακουφίζει την Ένταση

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Το νερό είναι μια ηρεμιστική και καταπραϋντική ουσία, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο υλικό μάλιστα. Τα παιδιά παίρνουν μεγάλη ευχαρίστηση από το να κινούνται και να πλατσουρίζουν μέσα σε αυτό. Τείνει να απορροφά την προσοχή για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό για παιδιά με ένταση, καθώς τα ηρεμεί. Για τα παιδιά που νιώθουν απογοήτευση ή θυμό, ενέργειες όπως το ψέκασμα νερού είναι ένας υγιής τρόπος για να απελευθερωθεί αυτή η ένταση. Το σφοδρό πλατσούρισμα και το τρέξιμο μέσα στο νερό μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική διέξοδος για τη συσσωρευμένη ενέργεια.

Αισθητηριακή Εξερεύνηση

Τα πρώτα χρόνια, τα παιδιά μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους μέσω των αισθήσεών τους. Στα προσχολικά χρόνια, οι δραστηριότητες που εμπλέκουν τις αισθήσεις προσφέρουν υπέροχες μαθησιακές εμπειρίες. Το παιχνίδι με νερό είναι μια εξαιρετική μορφή αισθητηριακού παιχνιδιού, στο οποίο τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συχνά ευκαιρίες να συμμετέχουν. Παρέχει στα παιδιά τόσες πολλές ευκαιρίες να εξερευνήσουν τις αισθήσεις τους και να βιώσουν διαφορετικές αισθητηριακές εμπειρίες. Η προσθήκη υλικών όπως η άμμος, ο πάγος, το σαπούνι ή η γλίτσα στο νερό, επιτρέπει στα παιδιά να βάλουν τα χέρια τους μέσα σε διαφορετικές υφές (τραχιές, γλιστερές) καθώς και να βιώσουν διαφορετικές θερμοκρασίες (ζεστές, δροσερές, κρύες).

Δεξιότητες Επίλυσης Προβλημάτων και Δημιουργικότητα

Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και η δημιουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας στον σημερινό κόσμο και χρειάζεται να αναπτυχθούν στην πρώιμη παιδική ηλικία. Το παιχνίδι στο νερό επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν μια ουσία και να κάνουν ανακαλύψεις για αυτήν. Το να παρατηρούν ένα κλαδί ή ένα χαρτί να επιπλέει ή να βυθίζεται, θα τους διδάξει, με πολύ πρακτικό τρόπο, πώς και γιατί συμβαίνουν τα πράγματα. Πάνω απ’ όλα, όμως, τα ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και αναπτύσσει δημιουργική σκέψη, που παίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση προβλημάτων.

Εξερεύνηση και Μάθηση

Τα υδάτινα σώματα προσφέρουν ατελείωτες ευκαιρίες για πειράματα και ανακαλύψεις. Τα παιδιά μπορεί να έχουν ήδη ερευνήσει το ξύλο, το χώμα, την άμμο, τις πέτρες και άλλα στεγνά υλικά. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα υλικά αναμειγνύονται, κοσκινίζονται ή πέφτουν στο νερό; Τα παιδιά έχουν επίσης την ευκαιρία να σκεφτούν έννοιες όπως το εκτόπισμα του νερού και ο όγκος καθώς εξερευνούν μέσα σε ένα υδάτινο σώμα. Το νερό υποστηρίζει μια ποικιλία μορφών ζωής όπως τα ψάρια και οι βάτραχοι, έτσι το παιχνίδι με το νερό μπορεί να οδηγήσει επίσης σε νέες βιολογικές περιπέτειες!

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα αυτών των προκλήσεων:
 • Πώς να προσθέσουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα νερού στην άμμο, ώστε να μπορεί να πλαστεί χωρίς να διαλύεται.
 • Πώς να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο χωνί για να βάλουν το νερό σε ένα δοχείο με στενό στόμιο.
 • Πώς να κάνουν το νερό πράσινο με χρωστικές τροφίμων μόνο με τα βασικά χρώματα.
 • Πώς να φτιάξουν μια ράμπα για να γλιστρούν τα παιχνίδια προς τα κάτω.
 • Πώς να κάνουν το νερό να τρέχει από τη μια κατασκευή στην άλλη (χτίζοντας ένα κανάλι με παιχνίδια).

Πώς να δημιουργήσετε έναν χώρο παιχνιδιού με νερό για παιδιά προσχολικής ηλικίας και νήπια

 

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για επιτυχημένο παιχνίδι με νερό για παιδιά:

 • Πραγματικά δεν υπάρχουν κανόνες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι κάποιου είδους τραπέζι, ένα δοχείο/λεκάνη και κάποια εργαλεία ή σκεύη για παιχνίδι νερού.
 • Έχετε ως γνώμονα τη διασκέδαση, προσφέροντας διαφορετικά δοχεία και μια ποικιλία εργαλείων και παιχνιδιών για να διεγείρετε τη φαντασία του παιδιού σας.
 • Τις ζεστές μέρες, τα παιδιά μπορούν να είναι ξυπόλυτα και ελαφρά ντυμένα και μια δροσερή ή βροχερή μέρα μπορούν να στήνουν ένα εσωτερικό τραπέζι νερού σε υπερυψωμένη επιφάνεια (και να φορούν ποδιές) ή στο μπάνιο.
 • Προσπαθήστε να έχετε μια ημέρα παιχνιδιού με νερό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Πόροι για το Παιχνίδι Νερού

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Ένα δοχείο νερού μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Ακολουθούν μερικές ιδέες για δοχεία:

 • Σκάφη
 • Κουβάς
 • Τραπέζι νερού
 • Φουσκωτή πισίνα
 • Μεγάλη πλαστική λεκάνη άμμου
 • Μπανιέρα
 • Νιπτήρας
 • Νεροχύτης κουζίνας

Ή αφήστε το παιδί σας να παίξει με παιχνίδια με επίβλεψη, σε μια πισίνα ή στη θάλασσα!

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και εργαλεία που μπορείτε να αγοράσετε για παιχνίδι με νερό, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να προσφέρετε πράγματα που μπορείτε να βρείτε στο σπίτι.

Μερικά παραδείγματα:

 • Κύπελλα και δοχεία διαφορετικών μεγεθών
 • Κουβάδες
 • Σφουγγάρια
 • Φτυαράκια
 • Κομμάτια λάστιχου ή σωλήνα
 • Σχήματα
 • Παιχνίδια ή αντικείμενα που επιπλέουν
 • Παιχνίδια ή αντικείμενα που βυθίζονται
 • Τσουλήθρες
 • Κουτάλια
 • Πράγματα που ταιριάζουν πάνω στο νερό π.χ. παπάκια και βαρκούλες
 • Νεροπίστολα
 • Σύριγγες
 • Σταγονόμετρα
 • Χωνιά
 • Μπουκάλια
 • Φυσικά υλικά π.χ. βότσαλα
 • Ποτιστήρια
 • Σέσουλες
 • Μπουκάλια που πιέζονται
 • Μπάλες
 • Μικρή τσαγιέρα
 • Κόσκινα
 • Τηγάνια
 • Μπαλόνια
 • Ένα δοχείο με τρύπες
 • Σύρμα
 • Κηρομπογιές που ξεπλένονται

Ιδέες για παιχνίδια με νερό σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

 

Για ένα επιτυχημένο παιχνίδι με νερό, το μόνο που χρειάζεστε είναι πολύς χώρος, χρόνος και νερό. Μπορείτε απλώς να προσφέρετε οποιαδήποτε από τα εργαλεία ή δοχεία που αναφέρονται παραπάνω ή μπορείτε να δοκιμάσετε μία από αυτές τις ιδέες στα τραπέζια νερού και άμμου. Αυτές είναι μερικές διασκεδαστικές και μοναδικές ιδέες για παιχνίδι στο νερό σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Πάγος

Μια από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες νερού για παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι να παίζουν με τον πάγο και να ανακαλύπτουν τις ιδιότητες του νερού όταν παγώνει ή ζεσταίνεται. Προσφέρετε παγάκια ή θρυμματισμένο πάγο. Προσθέστε λίγη χρωστική τροφίμων στον πάγο και παρακολουθήστε το αποτέλεσμα όταν λιώνει στο νερό.

Χρώμα

Προσφέρετε λίγο χρώμα σε σκόνη ή υγρή μπογιά και δείτε πώς το παιδί σας μπορεί να γίνει δημιουργικό με αυτό στο νερό.

Σαπούνι

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Δώστε στο παιδί σας ένα μικρό μπουκάλι υγρού πιάτων και μερικά καλαμάκια. Αντί να ετοιμάσετε το νερό με το σαπούνι, αφήστε το παιδί σας να ανακαλύψει πόσο σαπούνι χρειάζεται και πώς να κάνει φυσαλίδες με τα καλαμάκια.

Χρωστική Τροφίμων

Η χρωστική τροφίμων κάνει όμορφα σχήματα και σχέδια καθώς πέφτει στο νερό. Ρίξτε λίγες σταγόνες στο νερό με ένα σταγονόμετρο και ανακατέψτε το και δείτε το χρώμα του νερού να αλλάζει. Προσθέστε άλλο χρώμα και δείτε αν τα χρώματα αναμειγνύονται.

Μουσική στο Νερό

Παρακολουθήστε αυτό το υπέροχο βίντεο παιχνιδιού νερού που δείχνει πώς μπορείτε να παίξετε με ήχους και μουσικές νότες χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα και ένα μπολ με νερό. Αυτή είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ μαθησιακή δραστηριότητα που δεν πρέπει να παραλείψετε!

Άμμος

Προσθέστε λίγη άμμο στο υπαίθριο τραπέζι νερού ή στη λεκάνη και αφήστε το παιδί σας να φτιάξει λασπόπιτες. Ως παραλλαγή, προσφέρετε μια λεκάνη με στεγνή άμμο και μια κανάτα με νερό και αφήστε το παιδί σας να πειραματιστεί ρίχνοντας αργά το νερό μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση. Προσφέρετε κύπελλα και καλούπια για να φτιάξει σχήματα από την άμμο.

Καλαμποκάλευρο

Ως παραλλαγή της παραπάνω δραστηριότητας, προσθέστε καλαμποκάλευρο, ή ακόμα και σιτάρι, σε ένα εσωτερικό τραπέζι νερού, εάν προτιμάτε να μην έχετε άμμο σε εσωτερικούς χώρους.

Παιχνίδι με Σφουγγάρια

Βάλτε νερό σε ένα μπολ και βάλτε το παιδί σας να απορροφήσει το νερό με ένα σφουγγάρι και στη συνέχεια να μεταφέρει το νερό σε ένα άδειο μπολ στύβοντάς το. Αυτό είναι επίσης καλό για την ενδυνάμωση των μυών των δαχτύλων.

Αντικείμενα που επιπλέουν και βυθίζονται

Δώστε στο παιδί σας πολλά διαφορετικά αντικείμενα και δείτε ποια επιπλέουν και ποια βυθίζονται. Προσφέρετε πράγματα όπως φελλούς, μικρές πλαστικές πάπιες, καραβάκια, βότσαλα, νομίσματα και μπάλες του πινγκ πονγκ.

Αγώνας με Φελλούς

Αυτό είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι να δοκιμάσετε. Κάθε άτομο πρέπει να φτάσει τον φελλό του στο νερό στην άλλη πλευρά της λεκάνης, φυσώντας τον μέσα από ένα καλαμάκι. Νικητής είναι το άτομο του οποίου ο φελλός αγγίξει πρώτος την άλλη πλευρά.

Ώρα Μπάνιου

Μετατρέψτε το καθημερινό μπάνιο σε μια τεράστια εμπειρία εκμάθησης, προσφέροντας κύπελλα και κάθε είδους πλαστικά σκεύη κουζίνας. Γεμίστε την μπανιέρα ελάχιστα και αφήστε το νερό να τρέχει για λίγο, ώστε το παιδί σας να μπορεί να γεμίσει τα δοχεία και να παίξει με το τρεχούμενο νερό.

Λεκάνη στο Μπάνιο

Εάν το παιδί σας θέλει να παίξει με το νερό σε εσωτερικό χώρο και δεν θέλετε να κάνει άλλο μπάνιο, μπορείτε να περιορίσετε λίγο το χάος καθίζοντας το μέσα στην μπανιέρα με έναν κουβά ή λεκάνη με νερό με παιχνίδια μέσα. Μπορεί να πλατσουρίσει και να παίξει χωρίς να φεύγει νερό από τη μπανιέρα.

Παιχνίδι Κουζίνας

Γεμίστε τον νεροχύτη της κουζίνας με νερό, χρωστικές τροφίμων και σαπούνι και αφήστε το παιδί σας να σταθεί σε μια καρέκλα και να παίξει με ό,τι βρει στην κουζίνα.

Μπαλόνια Νερού

Hehe Παιχνίδι με Νερό

Παίξτε με μπαλόνια γεμάτα με νερό. Θα μπορούσατε είτε να είστε γενναίοι και να τα πετάτε ο ένας στον άλλον μια ζεστή μέρα, είτε να κάνετε ένα σημάδι με κιμωλία έξω και να στοχεύσετε και να πετάτε τα μπαλόνια, βλέποντας ποιανού το μπαλόνι θα χτυπήσει πιο κοντά στο σημάδι.

Κηπουρική

Η απλή δραστηριότητα της κηπουρικής είναι ένας υπέροχος τρόπος για να διασκεδάσετε και να μάθετε. Αφήστε το παιδί σας να φροντίσει τα φυτά με ένα λάστιχο και ένα ποτιστήρι. Παίξτε με το στόμιο και κάντε εναλλαγή μεταξύ μιας ροής νερού και ενός ελαφρού ψεκασμού. Στη συνέχεια, αφήστε το λάστιχο ή τον ψεκαστήρα ανοιχτό και τρέξτε μέσα από το νερό.

Λεκάνη Φύσης

Τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με φυσικά υλικά. Γεμίστε το τραπέζι νερού με φύλλα, λουλούδια, φλοιό, κλαδιά, κουκουνάρια κ.λπ. Δείτε ποια υλικά επιπλέουν και ποια βυθίζονται, παρακολουθήστε το νερό να τρέχει πάνω από ένα κουκουνάρι και ανακαλύψτε τις ιδιότητες του νερού με αυτή την ενδιαφέρουσα ποικιλία φυσικών καλουδιών.

Ελπίζουμε να σας άρεσαν και να δοκιμάσετε αυτές τις ιδέες για την ενθάρρυνση του παιχνιδιού με νερό κατά τα πρώιμα παιδικά χρόνια!

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο:

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να παίζουν με λάσπη!

 

*Πηγές: empoweredparents.co | pathways.org | www.busybees.edu.au | kidscraftroom.com | www.kidsclubchildcare.com.au | playgroupwa.com.au | www.pontchartrainpediatrics.com | info.scholarschoice.ca