Select menu item

Κινητική Άμμος | Πώς να την φτιάξετε στο σπίτι!

Κινητική Άμμος | Πώς να την φτιάξετε στο σπίτι!

 

Έχετε ακούσει κι εσείς για το υπέροχο αισθητηριακό υλικό που ονομάζεται κινητική άμμος; Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να την φτιάξετε μόνοι σας για να παίξετε μαζί της στο σπίτι; Σας έχουμε μια τέλεια συνταγή για το πώς να ετοιμάσετε κινητικό άμμο με τρία απλά υλικά!
 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι ακριβώς η κινητική άμμος;

Ουσιαστικά, είναι άμμος στην οποία έχουν προστεθεί επιπλέον υλικά, κορν φλάουρ και λάδι ή νερό. Αυτά την κάνουν απαλή και εύθρυπτη σαν ψιλή άμμο παραλίας, αλλά και ικανή να κρατήσει το σχήμα της όταν την διαμορφώσετε.

Η κινητική άμμος είναι διασκεδαστική στο αισθητηριακό παιχνίδι γιατί κινείται και παίρνει σχήμα με τρόπο που είναι αρκετά μοναδικός. Συμπεριφέρεται σαν βρεγμένη άμμος χωρίς να είναι υγρή. Σκληραίνει όταν την πιέζετε, αλλά «λιώνει» όταν την αφήνετε. Έτσι, αν σχηματίσετε μια μπάλα από κινητική άμμο και την αφήσετε στο τραπέζι, σταδιακά θα ισοπεδωθεί. Όπως και η υγρή άμμος στην παραλία, η κινητική άμμος είναι εύπλαστη. Αλλά όταν δεν ασκείτε καμία πίεση σε αυτήν, η άμμος κινείται αργά, από όπου προέρχεται και το όνομα «κινητική».

Η κινητική άμμος είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική για τα μικρά παιδιά, καθώς μπορούν να την πιέσουν ανάμεσα στα χέρια τους και να την πλάσουν με διαφορετικούς τρόπους. Αλλά και να την παρακολουθήσουν να κινείται με αυτόν τον μοναδικό τρόπο που αποκτά η απλή άμμος όταν προστίθενται σε αυτήν νέα υλικά και τις προσδίδουν καινούργιες ιδιότητες!

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

Πώς μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε κινητική άμμο στο σπίτι;

 

Τα Τρία Υλικά:

 

1. Απλή άμμος
(Bρείτε άμμο ενδεικτικά ΕΔΩ)
2. Κορν Φλάουρ
3. Λάδι ή Νερό

 

Η Συνταγή:

 

Το μόνο που χρειάζεται να θυμάστε είναι η αναλογία 5:3:1. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχετε δοσομετρικό κύπελλο, με όποιο δοχείο, ποτήρι ή κούπα και να έχετε διαθέσιμα ξέρετε ποια αναλογία χρειάζεται για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα. Η αναλογία λοιπόν που χρησιμοποιούμε είναι 5 μέρη (κούπες) άμμο, 3 μέρη (κούπες) κορν φλάουρ και ένα μέρος (κούπα) λάδι ή νερό.

Το λάδι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι είτε ηλιέλαιο ή, για να δώσετε μια πιο αρωματική μυρωδιά, λάδι καρύδας! Με το λάδι, η κινητική άμμος που προκύπτει είναι περισσότερο εύθρυπτη αλλά κρατάει το σχήμα της αν πιεστεί ανάμεσα στα χέρια ή μέσα σε καλούπι. Με το νερό, όμως, είναι που πραγματικά η άμμος αυτή γίνεται κινητική! Αποκτά μια πιο συμπαγή σύσταση από την απλή άμμο, αλλά ταυτόχρονα έχει μια ρευστότητα και πραγματικά κινείται αν την αφήσεις να πέσει από το ένα χέρι στο άλλο!

Σας δίνουμε λοιπόν και τις δύο εναλλακτικές. Να προσθέσετε σαν τρίτο υλικό το λάδι και να δοκιμάσετε την πιο εύθρυπτη εκδοχή. Ή να προσθέσετε σαν τρίτο υλικό το νερό και να δοκιμάσετε την πιο λεία και κινούμενη μορφή της! (Εμείς να πούμε ότι πειραματιστήκαμε και με τα δύο μαζί!)

Να σημειώσουμε επίσης ότι στην περίπτωση της επιλογής νερού σαν τρίτο υλικό, μπορείτε να πειραματιστείτε και με μεγαλύτερη ποσότητά του. Προσθέτοντας περισσότερο νερό από την αναλογία που αναφέρεται, θα δείτε ότι η άμμος γίνεται όλο και πιο λεία και ρευστή. Σαν την άμμο της θάλασσας όταν την βρέχει το κύμα!

Η Διαδικασία:

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

Πώς φτιάχνετε λοιπόν την κινητική άμμο; Έχετε έτοιμα τα τρία υλικά σας και επιλέξτε το σκεύος που προτιμάτε. Μπορεί να είναι είτε ένα μεγάλο μπολ, είτε ένα ταψί με λίγο βάθος. Εμείς χρησιμοποιήσαμε μια μικρή σκάφη για εύκολη ανάμιξη. Ρίξτε πρώτα μέσα τα 5 μέρη άμμου και στη συνέχεια τα 3 μέρη κορν φλάουρ και ανακατέψτε τα ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε το ένα μέρος λάδι ή νερό και αρχίστε να ζυμώνετε τα υλικά με τα χέρια για να δείτε την σύσταση να αλλάζει! Σιγά σιγά, το στεγνό μίγμα της άμμου με το κορν φλάουρ θα πάρει μια πιο ρευστή μορφή και θα μπορείτε να πλάσετε την κινητική πια άμμο σας όπως επιθυμείτε!

Η άμμος με την προσθήκη λαδιού!

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

Και με την προσθήκη νερού!

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

 

Bonus Tip: Προσθέστε λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής στην άμμο σας για να «ζωντανέψει» ακόμα περισσότερο!

Αποθήκευση: Η κινητική άμμος μπορεί να αποθηκευτεί σε ένα αεροστεγές δοχείο για αρκετές εβδομάδες!

Πώς μπορείτε να παίξετε με την κινητική άμμο;

Αν αφού φτιάξετε την κινητική άμμο στο σπίτι σας, δεν είστε και πολύ σίγουροι σε τι παιχνίδι να προχωρήσετε, να σας δώσουμε μερικές ιδέες!

Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού

Αφού ετοιμάσετε την κινητική άμμο σε ένα δοχείο της επιλογής σας, κρύψτε τα αγαπημένα μικρά αντικείμενα του παιδιού σας μέσα, καλύπτοντάς τα με την άμμο. Στη συνέχεια, το παιδί μπορεί να σκάψει μέσα και να τα βρει, ανακαλύπτοντας κατά το παιχνίδι μικρές εκπλήξεις. Αν έχετε κι ένα μικρό σεντουκάκι ή κουτάκι όπου χωρούν να μπουν τα αντικείμενα, μπορείτε να ξεθάψετε κυριολεκτικά τον κρυμμένο θησαυρό μέσα από την άμμο!

Κάστρα στην Άμμο

Με την κινητική άμμο και την ιδιότητά της να κρατάει το σχήμα της, μπορείτε να φτιάξετε τα μεγάλα σας κάστρα σαν να ήσασταν την παραλία, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Μπορείτε να παίξετε χρησιμοποιώντας σέσουλες, φτυαράκια, κύπελλα, κουτάλες και φυσικά με τα χέρια σας! Να πλάσετε ζωάκια και κατασκευές με το υλικό αυτό που κρατιέται ενωμένο!

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

Σχεδιάστε πάνω στην Άμμο

Μπορείτε να ισοπεδώσετε την άμμο στο δοχείο σας και να σχεδιάσετε πάνω της είτε με τα δάχτυλα είτε χρησιμοποιώντας κάποιο μυτερό αντικείμενο. Ζωγραφίστε πάνω της μαζί με το παιδί ή ακόμα καλύτερα γράψτε πάνω της, εξασκώντας τις δεξιότητες σχηματισμού γραμμάτων!

Μήνυμα στην Άμμο

Αυτό είναι ίσως κατάλληλο για λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Μπορείτε να βάλετε γράμματα ή χαρτάκια με μηνύματα μέσα στην άμμο. Όταν το παιδί σας τα βρει, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να σχηματίσει μια λέξη ή μια πρόταση.

κινητική άμμος συνταγή hehe messy play

Ποια είναι τα οφέλη που έχει η κινητική άμμος;

Η κινητική άμμος είναι σίγουρα ένα πολύ διασκεδαστικό υλικό για παιχνίδι. Αλλά εκτός από την ευχαρίστηση που αποκομίζουν από αυτήν τα παιδιά (και οι ενήλικες), έχει πολλά σημαντικά οφέλη.

Το παιχνίδι με αυτήν μπορεί να ηρεμήσει άτομα που έχουν προβλήματα άγχους. Ενώ αν το παιδί σας είναι νευρικό ή έχει πολλή ενέργεια και κινητικότητα, η κινητική άμμος θα μπορούσε να το βοηθήσει να συγκεντρωθεί. Αυτό, κατευθύνοντας την αφθονία της ενέργειάς του σε ένα σημείο και βοηθώντας το μυαλό του να εστιάσει.

Η κινητική άμμος χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού. Μερικά από τα θεραπευτικά της οφέλη περιλαμβάνουν:

Ανάπτυξη Λεπτής Κινητικότητας

Η κινητική άμμος μπορεί να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες λόγω της πρακτικής της φύσης. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να την σφίξει, να την πιέσει ή να την χτυπήσει για να δυναμώσει τα χέρια του. Βάλτε το να την πατήσει με το δάχτυλο ή να την τσιμπήσει για να αναπτύξει δεξιότητες του δείκτη. Βοηθήστε το να την κυλήσει ή να την ισοπεδώσει για να αναπτύξει δεξιότητες αμφίπλευρου συντονισμού. Μαζέψτε την με τα χέρια ή κόψτε την για να του μάθετε την έννοια του πιασίματος. Είναι τόσο πολύπλευρη.

Αισθητηριακή Επεξεργασία

Κάποια παιδιά λαχταρούν την απτική εισροή ερεθίσματος, ενώ άλλα είναι ευαίσθητα σε αυτήν. Η κινητική άμμος μπορεί να είναι ιδανική και για τις δύο περιπτώσεις. Τα παιδιά που λατρεύουν να αγγίζουν ό,τι μπορούν να πιάσουν με τα χέρια τους, θα απολαύσουν το ζούληγμα και το πάτημα της άμμου. Από την άλλη, τα παιδιά στα οποία δεν αρέσει το messy play, θα απολαύσουν την απαλή, μη κολλώδη υφή της.

Προγραφικές Δραστηριότητες

Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να εξασκηθούν στο να σχεδιάζουν γράμματα, αριθμούς, σχήματα και προγραφικές κινήσεις χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους ή άλλα αντικείμενα.

Δημιουργικό και Προσποιητικό Παιχνίδι

Το παιχνίδι με την άμμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τον δημιουργικό εγκέφαλο με χαλαρό τρόπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα για να προσομοιώσετε και να ενθαρρύνετε το προσποιητικό παιχνίδι με τα μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, τοποθετήστε μικρά ζωάκια πάνω σε ένα νησάκι με ζωολογικό κήπο ή ανεβείτε με ένα αυτοκινητάκι στην κορυφή ενός βουνού από κινητική άμμο.

Ομιλία και Γλώσσα

Το παιχνίδι με την άμμο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στην ομιλία. Μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αλληλεπίδρασης του γονέα ή του θεραπευτή με το παιδί.

Ηρεμιστικά Αποτελέσματα

Μερικές φορές, η απλή διαδικασία του παιχνιδιού με την κινητική άμμο και τη ρευστή φύση της είναι αρκετή για να φέρει μια αίσθηση ηρεμίας σε παιδιά και ενήλικες.

Δοκιμάστε λοιπόν κι εσείς το παιχνίδι με τη δική σας χειροποίητη κινητική άμμο στο σπίτι σας, απολαμβάνοντας όλα της τα οφέλη παρέα με τα παιδιά!

 

Μπορείτε να βρείτε τα κουτάκια των Hehe με Κινητική Άμμο

ΕΔΩ και ΕΔΩ

 

Μπορείτε να βρείτε κι άλλες συνταγές του Hehe ΕΔΩ

Για περισσότερες ιδέες και συνταγές

μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook

Messy, Sensory & Clay Play, στο σπίτι, στο σχολείο και στη φύση!

 

*Βοηθητικά άρθρα:

https://eatingrichly.com/kinetic-sand-recipe

https://playtimeparent.com/kinetic-sand/