Select menu item

Μια εύκολη συνταγή για Messy Ωκεανό!

Μια εύκολη συνταγή για Messy Ωκεανό!

 

Αν ψάχνατε μια νέα ιδέα για Messy Play στο σπίτι, σας έχουμε την πιο απλή, ασφαλή για το στόμα -και μάλιστα γευστική- συνταγή για παιχνίδι με έναν βρώσιμο Messy Ωκεανό!

 
Ο Ωκεανός από Ζελατίνη και Χρώμα!
 

Χρησιμοποιώντας τα απλά και ασφαλή για το στόμα υλικά της ζελατίνης, του νερού και του χρώματος ζαχαροπλαστικής, μπορούμε να φτιάξουμε έναν αισθητηριακό ωκεανό με μια μοναδική αφράτη και απαλή υφή σε ζωντανό γαλάζιο! Προσδίδοντας στο νερό μία νέα απτική ιδιότητα, δημιουργούμε το δικό μας σπιτικό μείγμα. Το οποίο μάλιστα είναι απολύτως βρώσιμο κι ακίνδυνο, και μπορεί να χαρίσει πολλά αισθητηριακά οφέλη στα παιδιά!

Ποια είναι τα οφέλη του παιχνιδιού με ένα τέτοιο Messy Υλικό;

Ενισχύει την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, καθώς τα παιδιά χειρίζονται, ρίχνουν και ανακατεύουν τον ζελατινώδη Ωκεανό.

Υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη. Αυτό καθώς η μετατροπή του νερού, με την προσθήκη ζελατίνης, σε ένα υλικό με διαφορετική υφή και νέα χαρακτηριστικά βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν ότι τα υλικά μπορούν να αλλάζουν κατάσταση και να μεταμορφώνονται από υγρά σε πιο στερεά.

Επιπλέον, προσφέρει μια ιδιαίτερη απτική εμπειρία. Τα παιδιά εξερευνούν με ευχαρίστηση μια ασυνήθιστη υφή, ούτε ρευστή ούτε συμπαγή. Ενώ η ενασχόληση με ένα καινούργιο υλικό που τα συναρπάζει βοηθά στη συγκέντρωσή τους σε μία ενέργεια.

Ο διαφορετικός Ωκεανός αυτός παρέχει επίσης απεριόριστες ευκαιρίες για δημιουργική ανάπτυξη. Αυτό καθώς μέσα από το παιχνίδι με ένα ανοιχτού τύπου αισθητηριακό υλικό, εξασκείται η δημιουργική σκέψη του παιδιού σχετικά με το τι μπορεί να κάνει με αυτό, κάτι που μαθαίνει μέσω του πειραματισμού.

Και φυσικά, το παιχνίδι με ένα τέτοιο υλικό με απαλή αίσθηση, που ταυτόχρονα δεν λερώνει και τόσο και ξεπλένεται εύκολα, μπορεί να αποτελέσει πολύ χαλαρωτική και ηρεμιστική εμπειρία!

Τα Υλικά

Ο βρώσιμος Messy Ωκεανός αποτελείται μονάχα από τρία καθημερινά υλικά:

  1. Ζελατίνη σε σκόνη – φακελάκι 10g
  2. Νερό – 500ml
  3. Χρώμα Ζαχαροπλαστικής λίγες σταγόνες
Η Συνταγή
Messy Play Ωκεανός Συνταγή

 

Ρίξτε το φακελάκι ζελατίνης σε ένα μπολ με 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και αφήστε τη να φουσκώσει και να απορροφήσει το νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, ζεστάνετε μισό λίτρο ή 2-3 κούπες νερό σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς όμως αυτό να βράσει. Ρίξτε τη ζελατίνη σας μέσα στο νερό και ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί.

Σαν μια συμπληρωματική και ικανοποιητική και για την αίσθηση της γεύσης ιδέα, μπορείτε σε αυτό το στάδιο της συνταγής να προσθέσετε και λίγη ζάχαρη στο μείγμα σας. Έτσι, θα μπορεί να αποτελέσει παράλληλα ένα γλυκό σνακ!

Στη συνέχεια, προσθέστε μέσα λίγες σταγόνες μπλε χρώματος ζαχαροπλαστικής για να φτιάξετε έναν βαθύ ωκεανό. Ή και λίγο κίτρινο για να δημιουργήσετε αυτό το γαλαζοπράσινο χρώμα των τροπικών υδάτων!

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο σκεύος, όπως ένα φαρδύ μπολ ή μια λεκάνη. Αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα.

Όταν ο Ωκεανός σας είναι πλέον στερεός, μπορείτε να μεταφέρετε το δοχείο σας στο σημείο παιχνιδιού σας και να τον εξερευνήσετε μπήγοντας τα δάχτυλα μέσα στο «νερό»!

Ιδέες Παιχνιδιού με τον Messy Ωκεανό σας

 

Κρύψτε κάτω από την «επιφάνεια» κοχύλια, ψαράκια ή άλλα πλασματάκια. Βάλτε τα να «κολυμπήσουν» μέσα από τα ζελατινώδη κύματα! «Βυθίστε» ένα καραβάκι-ναυάγιο και αναζητήστε το στον πυθμένα, «διασώζοντάς» το με μια σέσουλα ή ένα κουβαδάκι!

Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε παγάκια χρωματισμένα με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής! Ρίξτε τα μέσα στον Ωκεανό σας και δείτε τον να παίρνει διαφορετικές αποχρώσεις καθώς τα παγάκια λιώνουν. Ή καθώς ρίχνετε πάνω τους ζεστό νερό και παρατηρείτε την άμεση διάχυση του χρώματος!

Περιγράψτε μαζί με το παιδί σας τις νέες ιδιότητες που έχει αποκτήσει το νερό με την προσθήκη της ζελατίνης. Αλλά και τον νέο τρόπο που κινείται το καινούργιο μείγμα και τη διαφορετική του υφή. Δείτε τον Ωκεανό σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο ρευστός, καθώς η θερμότητα από τα χέρια σας κάνει το μείγμα να λιώνει. Χρησιμοποιήστε περιγραφικές λέξεις για όλα αυτά τα στάδια, για να ενισχύσετε τις γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού!

Μην ξεχάσετε να απολαύσετε το ίδιο το υλικό κατά το παιχνίδι! Βυθίστε τα χέρια σας μέσα στον Messy Ωκεανό σας και νιώστε την ιδιαίτερη υφή του, τη δροσερή αίσθηση του ζελατινώδους μείγματος. Δοκιμάστε τη γλυκιά του γεύση. Θαυμάστε το ζωντανό του χρώμα και χαρείτε την ολοκληρωμένη αισθητηριακή εμπειρία!

Συμβουλές για το Messy Play

Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ λέρωμα κατά το Messy Play σας, μπορείτε να οριοθετήσετε τον χώρο παιχνιδιού σας. Τοποθετήστε στο πάτωμα μια αδιάβροχη επιφάνεια, όπως ένα μεγάλο πλαστικό τραπεζομάντιλο, πάνω στο οποίο θα φροντίσετε να περιορίσετε το παιχνίδι σας.

Το παιχνίδι με τον Ωκεανό μπορεί εύκολα να ξεφύγει από αυτόν τον οριοθετημένο χώρο, με πιτσιλιές και πλατσουρίσματα. Μπορείτε λοιπόν να μετακινήσετε όλη τη δράση στο μπάνιο σας! Μια εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε το σκεύος με τον Ωκεανό μέσα στην μπανιέρα και να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα. Έτσι, το λέρωμα θα είναι περιορισμένο στο εσωτερικό της, ενώ στη συνέχεια το καθάρισμα θα είναι πιο εύκολο μέσα στο μπάνιο.

Πώς να αποθηκεύσετε τον Messy Ωκεανό σας

Θα παρατηρήσετε ότι με το πολύωρο παιχνίδι, ο συμπαγής Ωκεανός σας θα αρχίσει σιγά σιγά να «λιώνει» και να μοιάζει ξανά όλο και περισσότερο με νερό! Στο τέλος του παιχνιδιού, μπορείτε να επανατοποθετήσετε το μείγμα σας σε ένα σκεύος. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να ξαναπάρει μια συμπαγή μορφή για το επόμενο παιχνίδι. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι μέχρι μια εβδομάδα!

 

Μπορείτε να βρείτε το κουτάκι των Hehe με τον Messy Ωκεανό ΕΔΩ

 

Μπορείτε να βρείτε κι άλλες συνταγές του Hehe ΕΔΩ

Για περισσότερες ιδέες και συνταγές

μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook

Messy, Sensory & Clay Play, στο σπίτι, στο σχολείο και στη φύση!