Πόσο πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον για ένα παιδί, ή έναν ενήλικα, το ανέμελο παιχνίδι με ένα υλικό που μπορεί να το έχουμε στη κουζίνα μας, αλλά που ίσως δε γνωρίζουμε τις μαγικές του ιδιότητες! Το κορν φλάουρ μπορεί να μην έχει να μας προσφέρει και πολλά σε διατροφικό επίπεδο. Σε επίπεδο παιχνιδιού όμως μπορεί να μας χαρίσει ατελείωτη ευχαρίστηση, έκπληξη, χαρά και ενθουσιασμό. Και δεν είναι μόνο το Oobleck, γνωστό πλέον στους περισσότερους. Αλλά και πολλές ακόμα συνταγές με κορν φλάουρ που μπορούν να μας εκπλήξουν, με την υφή, τη μυρωδιά ή την όψη τους, τις οποίες θα μοιραστούμε μαζί σας σε επόμενα άρθρα μας!
Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με το πολυαγαπημένο μας Oobleck!
H Συνταγή
Βάζουμε ένα ποτήρι κορν φλάουρ σε ένα μπολ και ρίχνουμε σιγά σιγά μισό ποτήρι νερό, ανακατεύοντας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα υλικό που το νιώθουμε στερεό και σκληρό όταν βάζουμε δύναμη πάνω του, αλλά υγρό όταν σταματάμε να το σφίγγουμε. Εάν κατά λάθος ρίξουμε περισσότερο νερό, προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ. Προσοχή όμως, αν είναι πολύ περισσότερο το νερό, μπορεί να χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από κορν φλάουρ για να επανέλθει. Γι’ αυτό αρχικά ρίξτε το λίγο λίγο.
Μπορούμε να προσθέσουμε λίγες σταγόνες από χρώμα ζαχαροπλαστικής μέσα στο νερό πριν το ρίξουμε ή αφού το φτιάξουμε. Ή μπορούμε αφού το φτιάξουμε να ρίξουμε λίγες σταγόνες τέμπερας ή κάποιας φυσικής χρωστικής ουσίας. (π.χ. λίγο τριμμένο παντζάρι κάνει υπέροχους χρωματισμούς, ή το μοβ λάχανο!) Αν θέλουμε να μυρίζει πιο όμορφα, μπορούμε να ρίξουμε κάποιο απαλό αιθέριο έλαιο. Ή αν προορίζεται για παιδιά που μπορεί να το βάλουν και στο στόμα τους, κάποιο άρωμα ζαχαροπλαστικής.
Πώς ανταποκρίνονται τα παιδιά;
Πολλά παιδιά, από την πρώτη φορά που θα έρθουν σε επαφή με αυτό το υλικό μπορεί να αφιερωθούν στην εξερεύνησή του για πολύ ώρα. Απολαμβάνουν να το πιάνουν, να το ζουλάνε μέσα στα χέρια τους, να το ρίχνουν, να το χτυπάνε, να το ανακατεύουν. Να το μεταφέρουν από το ένα στο άλλο μπολ, να το κοιτάνε, να ακούν τις βροχούλες. Να περνούν τα δάχτυλά του από μέσα του.
Αν βέβαια αρχικά δείχνουν κάποιον δισταγμό, είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο. Φυσικά, δεν πιέζουμε με κανέναν τρόπο. Μπορούμε απλά να αφιερώσουμε εμείς χρόνο παίζοντας και έτσι να λειτουργήσουμε ως πρότυπο για το παιδί. Ακόμα και για λίγο μόνο να το ακουμπήσει την πρώτη φορά, θα είναι ένα μεγάλο κέρδος. Και πάνω σε αυτή τη θετική εμπειρία θα χτιστεί η γνώση και η συνήθεια. Αν βέβαια το παιδί έχει συχνά την εμπειρία στη ζωή του. Αν φυσικά δούμε πως κάποιο παιδί έχει πολύ έντονες αρνητικές αντιδράσεις σε αυτή την υφή, ή και σε άλλες πολλές, χρήσιμο πιθανόν είναι να ελέγξουμε με κάποιον ειδικό τους λόγους που δυσκολεύεται το παιδί, ώστε να δεχτεί την κατάλληλη βοήθεια.
Για τι να προβλέψουμε
Ας θυμόμαστε πως είναι πιθανό κάποια παιδιά, πάνω στον ενθουσιασμό τους, ειδικά τις πρώτες φορές, να φερθούν πολύ ανέμελα. Χωρίς φυσικά να τα νοιάζει αν και πόσο θα λερώσουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να κουνάνε τα χέρια τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να πεταχτεί παντού τριγύρω. Ή να θέλουν να το απλώσουν πάνω στα χέρια ή στα πόδια τους!
Αυτό όμως δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει: Μπορούμε να το προσφέρουμε είτε μέσα στο μπάνιο, που όσο και να λερώσει γύρω γύρω δε θα μας πειράζει, γιατί με λίγο νερό θα μπορεί πολύ εύκολα να καθαριστεί. Ή σε κάποιον εξωτερικό χώρο εάν το επιτρέπει ο καιρός. Σίγουρα δεν θέλουμε να μας δυσκολέψει στο καθάρισμά του. Οπότε καλό είναι να έχουμε προβλέψει και προετοιμάσει το σκηνικό του παιχνιδιού, ώστε να είναι μια θετική εμπειρία για όλους/ες! Δεν θέλουμε, άλλωστε, να δημιουργήσουμε αισθήματα ντροπής ή ενοχής στο παιδί, στέλνοντας διφορούμενα μηνύματα. («Σου δίνω να παίξεις, αλλά θυμώνω αν παραλερώσεις!»)
Πολλά αντικείμενα και εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το Oobleck:
Καταρχάς, ένα ωραίο μεγάλο σουρωτήρι θα μας δώσει υπέροχες «βροχές» αν το περνάμε από μέσα. Κι αν μάλιστα ρίχνουμε τη βροχή μέσα σε ένα μεταλλικό μπολ, θα ακούσουμε ολοκάθαρα τις σταγονίτσες! Μπολάκια, κουτάλες σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, οχήματα που κουβαλάνε το φορτίο, ψαλίδια ή άλλα εργαλεία για κόψιμο της βροχής. Κουζινικά για μαγείρεμα, ζωάκια για τάισμα, πομ πομ με λαβίδες για πιάσιμο, πέταλα λουλουδιών και φύλλα. Πόσα διαφορετικά πραγματάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγχρόνως και να προσφέρουν στο παιδί νέα παιχνίδια και συνδυασμούς.
Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες;
Την πρώτη φορά που το γνωρίζουν, νιώθουν συνήθως μεγάλη έκπληξη. Αυτό καθώς αυτή η ουσία ανατρέπει τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους σχετικά με τα στερεά και τα υγρά. Και παράλληλα, προσφέρει αυτή τη βαθιά χαλάρωση που μας κάνει να μη θέλουμε να το αποχωριστούμε!
Τα οφέλη του παιχνιδιού με το Oobleck!
Το Oobleck προσφέρει μια πλούσια αισθητηριακή εμπειρία, ηρεμιστική και χαλαρωτική. Ενώ παράλληλα ασκούνται η λεπτή κινητικότητα και η τριποδική λαβή, η οπτική, οσφρητική, ή και η γευστική, καταγραφή και επεξεργασία. Αλλά και ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η συγκέντρωση. Συγχρόνως, προσφέρει ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων και για την κατανόηση των ιδιοτήτων. Και αποτελεί μια υπέροχη εισαγωγή για την μεταμόρφωση και την αναστρεψιμότητα. Αυτό, καθώς μπορούν να παρατηρήσουν το υλικό από στερεό να μεταμορφώνεται σε υγρό, και μετά πάλι σε στερεό! Αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσουν τα παιδιά να καταλαβαίνουν ότι τα «πάντα ρει». Και πως κάτι που μοιάζει να υπάρχει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να αλλάξει. Χάρη στη δική μας συμπεριφορά και δράση!
Η δική μας συμβολή στο παιχνίδι
Εμείς μπορούμε, ανάλογα βέβαια και με την ηλικία του παιδιού, να κάτσουμε δίπλα του και να παίξουμε. Χωρίς να επεμβαίνουμε ή να καθοδηγούμε το παιχνίδι, αλλά περιγράφοντας εάν θέλουμε αυτό που ζούμε και νιώθουμε. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λέξεις όπως μαλακό, σκληρό, νερουλό, στερεό, υγρό, βελούδινο, γυαλιστερό, θαμπό, ξερό, λείο. Αλλά και σκόνη, ραγισμένο, στεγνό, σταγόνες, βροχή, σχήμα, ρίχνω, πιέζω, σπρώχνω, απαλά, δυνατά κ.α.
*Μα πώς γίνεται κάτι να είναι και στερεό και υγρό συγχρόνως;
Το Oobleck είναι ένα μείγμα που ανήκει στην κατηγορία των μη-Νευτώνιων ρευστών. Αυτό σημαίνει πως το αν είναι παχύρρευστο ή νερουλό εξαρτάται από την τάση, από τη δύναμη που εφαρμόζεται πάνω του. Όταν π.χ. ρίχνουμε πάνω του μια μπάλα, ή το ανακατεύουμε πολύ βιαστικά και δυνατά, η τάση πάνω του είναι μεγάλη, οπότε «κλειδώνει» και σκληραίνει. Ενώ όταν η τάση πάνω του είναι μικρή, π.χ. όταν το ανακατεύουμε πολύ απαλά, τείνει να ρευστοποιείται. Με λίγα λόγια: Αν πατάμε πάνω του χωρίς να κουνιόμαστε, το Oobleck θα αρχίσει να λειτουργεί σαν κινούμενη άμμος και θα μας ρουφάει προς τα μέσα. Ενώ αν κινούμαστε πάνω του με ένταση και ταχύτητα θα παραμένουμε στην επιφάνεια! Δείτε αν θέλετε το παρακάτω βίντεο για να καταλάβετε τι εννοούμε!
Μπορείτε να βρείτε κι άλλες Messy Play Συνταγές Εδώ
Για περισσότερες ιδέες και συνταγές
μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook
Messy, Sensory & Clay Play, στο σπίτι, στο σχολείο και στη φύση!