Select menu item

Συνταγές και ιδέες για γιορτινό Messy Play!

Συνταγές και ιδέες για γιορτινό Messy Play!

 

Την περίοδο των Χριστουγέννων αποζητάμε πολλές φορές παιχνίδια σε μια γιορτινή παραλλαγή, καθώς τα παιδιά τα χαίρονται ιδιαίτερα! Σας ετοιμάσαμε λοιπόν κάποιες συνταγές και ιδέες για χειμερινό και γιορτινό Messy Play στο σπίτι, και μάλιστα τυχαίνει να είναι όλες βρώσιμες!

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις ευφάνταστες εναλλακτικές και δοκιμάστε τις παρέα με το παιδί σας!

Δεντράκια και Χιονάνθρωποι που Λιώνουν!

Ένα από τα αγαπημένα μας παιχνίδια τα Χριστούγεννα είναι αυτά τα υπέροχα δεντράκια από σόδα και νερό! Τα στήνουμε σε έναν δίσκο και αφήνουμε δίπλα λεμονοχυμό, μπολ, κουταλάκια, σταγονόμετρα. Και αφήνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τι συμβαίνει όταν ρίξουν πάνω τους χυμό λεμονιού ή ξύδι!

Η Συνταγή
Τα Υλικά
 • Baking soda, 1 kg, αν θέλετε να φτιάξετε αρκετά δεντράκια! Και με μικρότερη ποσότητα μπορείτε να φτιάξετε αρκετά.
 • Νερό
 • Λίγο κρεμοσάπουνο (Αν σκοπεύετε να δώσετε τα δεντράκια σε πολύ μικρά παιδιά που μπορεί να βάλουν το μείγμα στο στόμα, δεν είναι απαραίτητο να βάλετε. Απλά δημιουργεί ακόμα περισσότερο αφρό!)
 • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
 • Χρυσόσκονη ή πούλιες αν θέλετε
 • Λεμονοχυμός (Το κίτρινο μπουκάλι του εμπορίου)
 • Ένα μπολ, ένα κουτάλι, έναν δίσκο, κάποια πλαστικά ποτηράκια, ένα σταγονόμετρο, αν έχετε.
Η Διαδικασία

Ρίχνετε τη μισή σόδα σε ένα μπολ και προσθέτετε σιγά-σιγά το νερό. Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα μείγμα το οποίο δε ρέει, αλλά ούτε είναι υπερβολικά στερεό. Αν θέλετε, προσθέτετε πούλιες ή χρυσόσκονη ή και κάποιο μικρό πραγματάκι-έκπληξη! Αν βάλετε και λίγο κρεμοσάπουνο θα κάνει πολύ περισσότερο αφρό!

Την υπόλοιπη σόδα την κρατάτε για να συμπληρώσετε, σε περίπτωση που βγει πολύ νερουλό το μείγμα. Ή για να τη δώσετε στο παιδί, ώστε να εξερευνήσει και με αυτόν τον τρόπο το υλικό. Τώρα χρειάζεται να βάλουμε το μείγμα σε ένα καλούπι – κώνο.

Μπορείτε να φτιάξετε τον κώνο από χάρτινα πιατάκια με αυτόν τον τρόπο: Κόβετε στη μέση ένα πιατάκι, του δίνετε σχήμα κώνου τυλίγοντάς το γύρω από τον εαυτό του και κολλώντας το με μια ταινία. Μπορείτε επίσης να πάρετε κωνικά καπελάκια του πάρτι. Να κλείσετε με λίγη ταινία την τρυπούλα που μπορεί να έχουν στην άκρη τους και να τα χρησιμοποιήσετε.

Ρίχνετε μέσα το μείγμα που φτιάξατε και το πατάτε αρκετά, ώστε να μην έχει κενά και να είναι «σφιχτή» η ζύμη. Βρίσκετε έναν τρόπο να τα στερεώσετε όρθια. Π.χ. βάζοντας το καθένα μέσα σε ένα ποτηράκι ή βαζάκι. Τα βάζετε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες ή για όλο το βράδυ.

Το Παιχνίδι

Όταν τα βγάλετε από την κατάψυξη, ίσως πρώτα να περιμένετε να ξεπαγώσουν ελαφρώς για να «ξεφλουδίσετε» το χαρτί. Διαφορετικά μπορεί να κολλάει πάνω στην παγωμένη ουσία και να σκιστεί. Βγάλτε τα από το χαρτί και τοποθετήστε τα δέντρα σε έναν δίσκο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη σόδα πάνω στον δίσκο για ντεκόρ χιονιού, αλλά και για να κάνει περισσότερο αφρό!

Τα δεντράκια είναι έτοιμα για να «λιώσουν» με τη βοήθεια του λεμονιού ή του ξυδιού, κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά!  Μπορείτε επίσης να στύψετε με το παιδί λεμόνι ή πορτοκάλι, ώστε να δείτε πώς αντιδρά το μείγμα με αυτά τα υγρά!

Μπορείτε να προσθέσετε πολλά ακόμα πραγματάκια στο τοπίο. Μικρές χριστουγεννιάτικες μπαλίτσες, χιονάνθρωπους από σόδα, πομ πομ, και ό,τι άλλο σκεφτείτε. Και εννοείται ότι το παιδί θα πρέπει να νιώθει ελεύθερο να φέρει και να ενσωματώσει στο παιχνίδι του ό,τι θελήσει!

Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια ακριβώς διαδικασία, φτιάχνοντας χιονάνθρωπους με το μείγμα της συνταγής, παγώνοντάς τους και στη συνέχεια λιώνοντάς τους με ξύδι!

Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για τα δεντράκια που λιώνουν ΕΔΩ

Βρώσιμο Χιόνι!

Μπορεί τις γιορτές να μην χιονίζει πάντα, αλλά υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι να φέρουμε το χιόνι σπίτι μας! Με τρία απλά καθημερινά υλικά, μπορείτε φτιάξετε σπιτικό βρώσιμο χιόνι και να κάνετε γιορτινό Messy Play! Ή να φτιάξετε χιονάνθρωπους με το παιδί σας, χωρίς να φοβάστε αν βάλει λίγο «χιόνι» στο στόμα του!

Η Συνταγή

Τα Υλικά
 • Μεγάλος δίσκος
 • Κορν Φλάουρ
 • Μαγειρική σόδα
 • Νερό
Η Διαδικασία

Η συνταγή χρησιμοποιεί αναλογία 1:1 μαγειρικής σόδας προς κορν φλάουρ. Ξεκινήστε ρίχνοντας ίσες ποσότητες κορν φλάουρ και μαγειρικής σόδας στον δίσκο ή σε ένα μπολ. Αναμίξτε τη μαγειρική σόδα και το κορν φλάουρ με τα χέρια σας. Στη συνέχεια, προσθέστε τόσο νερό, ώστε όταν πιέζετε λίγο από το μείγμα στα χέρια σας, να σχηματίζεται μια μπάλα! Πιέστε απαλά όποιους σβόλους υπάρχουν, μέχρι το σπιτικό χιόνι σας να μοιάζει με πραγματικό χιόνι!

Μπορείτε να πλάσετε τον δικό σας μικρό χιονάνθρωπο με αυτό και να τον διακοσμήσετε με ματάκια, χεράκια από κλαδιά κι ό,τι εσείς επιθυμήσετε!

Βρώσιμο Χριστουγεννιάτικο Slime!

Το Slime, αυτή η υπέροχη γλίτσα, αποτελεί τόσο ωραίο εργαλείο αισθητηριακού παιχνιδιού για τα παιδιά. Σας έχουμε μια βρώσιμη συνταγή για σπιτικό Slime από ζαχαρωτά, σε μια γιορτινή εκδοχή!

Τα Υλικά
 • Μία κούπα ζαχαρωτά marshmallow
 • Μία κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο
 • ¾ κούπας κορν φλάουρ
 • ¼ κούπας ζάχαρη άχνη
 • Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Η Διαδικασία

Βάλτε τα ζαχαρωτά σε ένα μπολ με το ηλιέλαιο και ζεστάνετέ τα στα μικροκύματα για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να λιώσουν. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να χωρίσετε το μείγμα στη μέση και να προσθέσετε λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο ένα μισό και ανακατέψτε, αφήνοντας το άλλο μισό λευκό. Προσθέστε στα λιωμένα ζαχαρωτά τη ζάχαρη άχνη και ¼ κούπας κορν φλάουρ. Ανακατέψτε μέχρι το κορν φλάουρ και η άχνη να ενσωματωθούν στα ζαχαρωτά.

Προσθέστε την υπόλοιπη ½ κούπα κορν φλάουρ σιγά σιγά και ολοκληρώστε το ζύμωμα στο χέρι. Αν το Slime σας είναι ακόμα πολύ κολλώδες για να παίξετε, συνεχίστε να ζυμώνετε προσθέτοντας 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ τη φορά μέχρι να έχει την κατάλληλη σύσταση. Μια συμβουλή είναι να αλείψετε τα χέρια με λάδι πριν το ζυμώσετε για να μην κολλάει στα χέρια μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή αναλογία.

Όταν έχετε πλέον ένα Slime που δεν κολλάει στα χέρια, αλλά έχει αυτή την υπέροχη πλαστικότητα, μπορείτε να το κυλήσετε σε λωρίδες κόκκινου και λευκού και να τις ενώσετε στροβιλίζοντας τα δύο χρώματα μεταξύ τους για να δημιουργήσετε ένα χριστουγεννιάτικο ζαχαρωτό μπαστουνάκι! Και αν το Slime σας πήξει ενώ παίζετε, απλά ζεστάνετέ το στα μικροκύματα για 5-10 δευτερόλεπτα για να μαλακώσει!

Σπιτική Ζύμη για Στολίδια χωρίς Ψήσιμο!

Αν θέλετε να παίξετε με ένα αισθητηριακό υλικό και ταυτόχρονα να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας μαζί με το παιδί σας, υπάρχει πάρα πολύ εύκολος τρόπος! Αυτή η συνταγή αποτελείται από τρία από τα πιο απλά υλικά  που ήδη έχετε στο σπίτι και η ζύμη που προκύπτει δε χρειάζεται ψήσιμο για να στερεοποιηθεί!

Η Συνταγή
Τα Υλικά
 • 2 κούπες αλεύρι
 • 1 κούπα αλάτι
 • 1 κούπα ζεστό νερό
Η Διαδικασία

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι σε ένα μπολ και σχηματίζουμε μια τρύπα στο κέντρο. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό στο μείγμα στεγνών υλικών και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Αν παρατηρήσετε ότι η ζύμη φαίνεται λίγο ρευστή, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Πριν το κάνετε αυτό, αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά! Αυτό θα δώσει στο αλάτι την ευκαιρία να απορροφήσει την επιπλέον υγρασία.

Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 6 χιλιοστών και κόψτε τα σχήματα των στολιδιών σας. Ή ακόμα καλύτερα, πλάστε τις δικές σας φιγούρες με τη ζύμη! Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι για να κάνετε μια τρύπα στην κορυφή κάθε στολιδιού. Τοποθετήστε τα σε έναν δίσκο και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για 24 έως 48 ώρες. Επιπλέον, η ζύμη αυτή μπορεί να βαφτεί, είτε όταν είναι υγρή είτε στεγνή!

 

Μπορείτε να βρείτε κι άλλες συνταγές του Hehe ΕΔΩ

Για περισσότερες ιδέες και συνταγές

μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook

Messy, Sensory & Clay Play, στο σπίτι, στο σχολείο και στη φύση!

 

*Πηγές: thesoccermomblog.com | littlebinsforlittlehands.com