Select menu item

Messy Play Συνταγή | Ένα παιχνίδι για τον νεροχύτη!

Messy Play Συνταγή | Ένα παιχνίδι για τον νεροχύτη!

 

Ξέρετε πόσο πολύ προτρέπουμε τους γονείς να προσφέρουν υλικά αισθητηριακού παιχνιδιού στο σπίτι. Ειδικά τις περιόδους που δεν έχουν τόση πρόσβαση στη φύση. Κατανοούμε βέβαια ότι δεν είναι πάντα εύκολο να διαχειριστούμε το χάος που θα προκληθεί. Και φυσικά δεν έχουμε πάντα τον χρόνο ώστε να προσφέρουμε αυτό που χρειάζονται τα παιδιά. Όσο και να το θέλουμε, όσο και να αναγνωρίζουμε την ανάγκη. Και εννοείται πως δεν πρέπει ποτέ να δημιουργούμε μεν την ευκαιρία για messy play, αλλά να αγχωνόμαστε για το πόσο πολύ θα λερώσουν. Και συνεπώς να προσπαθούμε να περιορίζουμε το φυσικό τους αυτό παιχνίδι.

Απ’ την άλλη, όσο δύσκολο και να είναι για εμάς, τα παιδιά δεν παύουν να το έχουν ανάγκη. Μπορεί να μην το γνωρίζουν τα ίδια. Mπορεί να μην μπορούν να μας δώσουν με τα λογάκια τους να καταλάβουμε το πόσο πολύ χρειάζονται τις αισθητηριακές εξερευνήσεις σε καθημερινό επίπεδο. Aυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν επιβαρύνονται από την έλλειψη τους. Ότι δε χάνουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία της πολύτιμης παιδικής τους ηλικίας.

 

Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι να προσφέρουμε στο παιδί την ευκαιρία για πειράματα και διασκέδαση «που λερώνει». Που μάλιστα θα χρειάζεται είτε πολύ μικρό χρόνο καθαρίσματος, ή και καθόλου!

Για παράδειγμα, δεν θα ήταν υπέροχο, καθώς το παιδί παίζει, συγχρόνως να καθαρίζεται (και σε βάθος μάλιστα!) ο νιπτήρας του μπάνιου ή της κουζίνας; Και είναι τόσο απλό αυτό να συμβεί. Χρησιμοποιώντας λενομοχυμό ή ξύδι μαζί με μαγειρική σόδα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό, καθαρίζουν τα άλατα, ξεβουλώνουν τις σωληνώσεις και έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες!

Πάμε να δούμε ένα πολύ διασκεδαστικό – και επιστημονικό – Messy Play παιχνίδι για τον νεροχύτη;

Η Συνταγή

Παγάκια Λεμονιού και Μαγειρική Σόδα

 

Βάζουμε σε παγοκύστες ή σε μικρά ταπεράκια λεμονοχυμό (Το κίτρινο μπουκάλι. Kάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το ξύδι και έχει τελείως ανώδυνη μυρωδιά. Οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολύ πιο άνετα από τα παιδιά που πιθανόν έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες). Βάζουμε μια πολύ μικρή ποσότητα χρώματος ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε. Ή μπορούμε να βάλουμε πιο φυσικά χρώματα, π.χ. κουρκουμά, κανέλα, χυμό παντζαριού κ.λπ. Βάζουμε σε ένα μπολάκι τη σόδα μαγειρικής και το δίνουμε στο παιδί για να πειραματιστεί, ρίχνοντας την πάνω στα παγάκια. Αν θέλουμε, έχουμε την τάπα κλειστή ώστε να μένουν μέσα στον νιπτήρα οι ουσίες και το παιδί να έχει περισσότερο χρόνο για το παιχνίδι του. Το παιδί μπορεί να παίζει είτε με κάποια λαβίδα, είτε με γυμνά χέρια. (Βέβαια αν υπάρχει κάποια μικροπληγούλα, μπορεί να τσούζει λίγο αυτός ο συνδυασμός, αλλά συνήθως το διαχειρίζονται μια χαρά τα παιδιά!)

συνταγή messy play

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις

 

Φυσικά, μπορούμε να κάνουμε και το αντίθετο: Να αναμείξουμε τη σόδα με λίγο νερό (και ελάχιστο κρεμοσάπουνο για περισσότερους αφρούς!). Να τη βάλουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο μέσα σε κάποιο μπολ. Και να δώσουμε στο παιδί το μπουκάλι με τον λεμονοχυμό. Ή να το αδειάσουμε σε ένα μπολ και να προσφέρουμε και ένα σταγονόμετρο μαζί.

Επίσης, αν θέλουμε, μπορούμε να παγώσουμε και σκέτο νερό, ώστε να πειραματιστεί το λίγο μεγαλύτερο παιδί με τις δύο διαφορετικές ουσίες. Kαι να δει ότι ενώ με το λεμόνι η σόδα αντιδράει, με το νερό δε συμβαίνει το ίδιο!

Όταν τελειώσουν το κυρίως παιχνίδι, μπορούμε να τους δείξουμε πόσο ωραία καθαρίζει ο νιπτήρας αν τον τρίψουμε με ένα σφουγγαράκι και το μείγμα που δημιουργήθηκε!

Εννοείται, βέβαια, πως τα υλικά αυτά αν πάνε στα μάτια θα τσούξουν αρκετά. Oπότε αν πρόκειται για παιδί πολύ μικρής ηλικίας, μπορούμε να τα προσφέρουμε μόνο με στενή επίβλεψη.

Τόσο απλά λοιπόν, και εύκολα, και το παιδί παίζει, χαίρεται και μαθαίνει, και ο νιπτήρας καθαρίζει! Και φυσικά, αυτή είναι μόνο μια από τις τόσες ιδέες για Messy Play παιχνίδι που μπορούν να εφαρμοστούν μέσα στο μπάνιο!

 

Βρείτε κι άλλες Συνταγές για Messy Play Παιχνίδι Εδώ

 

Για περισσότερες ιδέες και συνταγές

μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook

Messy, Sensory & Clay Play, στο σπίτι, στο σχολείο και στη φύση!

 

συνταγή messy play