Select menu item
Hehe | Τα Πρώτα Σεμινάρια Messy Play της Ελλάδας

Σεμινάρια Messy, Sensory

& Clay Play

Hehe – Πρωτοπόροι από τo 2010 στη δημιουργία των ομάδων Messy Play και από το 2015 των σεμιναρίων Messy Play. 

Σεμινάρια Αισθητηριακού Παιχνιδιού: Messy, Sensory & Clay Play

Η Ελένη και ο Έκτορας, ή αλλιώς οι Hehe, προτείναμε και υλοποιήσαμε έναν τρόπο αλληλεπίδρασης και παιχνιδιού, χαρούμενου και απελευθερωτικού. Ενός παιχνιδιού που προσέφερε στα μικρά παιδιά το απαραίτητο περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής και τα κατάλληλα φυσικά και καλλιτεχνικά υλικά. Αυτό, εστιάζοντας στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα των δράσεων των παιδιών. Ο λόγος για το αισθητηριακό παιχνίδι του Messy Play.

Οι ομάδες αισθητηριακού παιχνιδιού Messy Play with Hehe, που περιλαμβάνουν τα Messy, Sensory & Clay Play, απέδειξαν κάτι που θεωρητικά ήδη γνωρίζαμε: Πως όταν τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα, σε συνθήκες σεβασμού, να παίξουν και να εξερευνήσουν πραγματικά καλλιτεχνικά υλικά και άλλα κατάλληλα αισθητηριακά ερεθίσματα, είναι πιο συγκεντρωμένα και δημιουργικά. Συνεργάζονται, επικοινωνούν και μαθαίνουν με χαρά και με δική τους πρωτοβουλία.

Συγχρόνως, είδαμε πως και οι ενήλικοι έχουν βαθιά ανάγκη από το αισθητηριακό παιχνίδι. Αλλά και πως όταν βρίσκονται σε περιβάλλον αποδοχής και μη ανταγωνισμού ή κριτικής, ανακαλύπτουν τις δικές τους δημιουργικές δυνάμεις. Δυνάμεις που μπορεί να κρύβονται μέσα τους από την παιδική τους ακόμα ηλικία.

Τι είναι όμως το αισθητηριακό παιχνίδι;

Είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου άνθρωποι όλων των ηλικιών και ικανοτήτων χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Το Messy Play χρησιμοποιεί υλικά που μπορεί και να λερώσουν. Το Sensory Play χρησιμοποιεί υλικά που μπορεί να μη λερώνουν και τόσο. Το Clay Play αξιοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες του αρχέγονου υλικού του πηλού, ως μέσο σύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση.

Το αισθητηριακό παιχνίδι δεν είναι μια «δραστηριότητα» που δημιουργούμε εμείς για τα παιδιά. Είναι η φυσική τους ανάγκη για επαφή με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα. Είναι το αποτέλεσμα των δημιουργικών πειραμάτων και αναζητήσεων που πραγματοποιούν, ενεργώντας ως μικροί επιστήμονες και καλλιτέχνες.

Ο φυσικός αυτός τρόπος παιχνιδιού παρέχει στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, έναν άριστο τρόπο έκφρασης και άσκησης, εκτόνωσης και χαλάρωσης. Αποτελεί για τα παιδιά ιδανική ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες, την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία τους, μέσω του αισθητηριακού παιχνιδιού. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε ένα κατάλληλα φροντισμένο περιβάλλον.

Τα Πρώτα Σεμινάρια Messy Play της Ελλάδας!

Μετά από χρόνια πράξης, παρατήρησης και μελέτης, το 2015 ξεκινήσαμε να διοργανώνουμε το πρωτότυπο σεμινάριο «Messy Play: Το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης». Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες παιδαγωγοί, θεραπεύτριες/ες, καλλιτέχνες και γονείς από όλη την Ελλάδα έχουν παρακολουθήσει τα Σεμινάρια Messy Play κοντά μας. Δίνοντάς μας έτσι την τεράστια χαρά να μοιραζόμαστε τις γνώσεις και το όραμά μας για το αισθητηριακό παιχνίδι, απολαμβάνοντας το Messy, Sensory & Clay Play παρέα με τόσους μοναδικούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους!

Οι στόχοι των Messy Play σεμιναρίων μας όλα αυτά τα χρόνια:
  • Να επικοινωνήσουμε την αναγκαιότητα του αισθητηριακού παιχνιδιού, που τόσο έλειπε από τη χώρα μας. Αλλά και να ενθαρρύνουμε γονείς, παιδαγωγούς και θεραπεύτριες/ες να το χρησιμοποιούν στις πρακτικές τους.
  • Να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση μας γύρω από τα διάφορα είδη παιχνιδιού (Messy, Sensory & Clay Play).
  • Να προτείνουμε, με το αισθητηριακό παιχνίδι, έναν τρόπο θετικής αλληλεπίδρασης μεταξύ παιδιών και ενηλίκων, βασισμένο στον σεβασμό και την ισότητα. Βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών.
  • Να συμβάλλουμε στη διάδοση του αισθητηριακού παιχνιδιού σε όλη την Ελλάδα, μέχρις ότου το Messy Play να υπάρχει σε κάθε σχολείο. Ως αυτονόητη πλέον παροχή και όχι ως μια πολυτέλεια, ώστε να απολαμβάνουν τη μαγική του ελευθερία όλα τα παιδιά.

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα παιδιά -αλλά και εμείς οι ενήλικοι δίπλα σε αυτά- θα χρειαστούμε την απόλαυση, τη συγκέντρωση, την εκτόνωση. Αλλά και τη χαλάρωση και την εμβάθυνση που μπορεί να μας προσφέρει ο ελεύθερος, μη-κατευθυντικός τρόπος παιχνιδιού με αισθητηριακά υλικά.

Χρειάζεται να γνωρίζουμε πώς να υποστηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανάγκη για αισθητηριακό παιχνίδι. Αυτό καθώς, πέρα από όλα τα υπόλοιπα οφέλη του, φέτος πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη βοήθεια. Και για την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και για τη διαχείριση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Πραγματικά, περισσότερο από ποτέ, προτρέπουμε παιδαγωγούς και γονείς να εντάξουν το αισθητηριακό παιχνίδι στην καθημερινότητα των παιδιών. Στο σπίτι, στο σχολείο, στη φύση, παντού!

Η ολοκληρωμένη εκπαίδευση Messy Play των Hehe

Με μεγάλη μας χαρά, λοιπόν, προτείνουμε την ολοκληρωμένη εκπαίδευση 50 ωρών των Hehe. Πρόκειται για μία απολαυστική δημιουργική διαδικασία και θα αποτελέσει μία διεισδυτική ματιά στο αισθητηριακό παιχνίδι. Θα παρέχει τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις γύρω από τα διάφορα είδη του (Messy, Sensory & Clay Play).

Ο σκοπός, να ξεκινήσουν οι εκπαιδευόμενες/οι να προσφέρουν στα παιδιά με τα οποία εργάζονται το δώρο αυτό της ελεύθερης εξερεύνησης μέσω των αισθήσεων, με γνώση και αυτοπεποίθηση. Συγχρόνως, το βιωματικό κομμάτι της εκπαίδευσης πάνω στο αισθητηριακό παιχνίδι θα ενθαρρύνει τις/τους συμμετέχουσες/οντες να εξερευνήσουν τις προσωπικές τους στάσεις και όρια γύρω από τη δημιουργικότητα, το λέρωμα και το χάος. Αλλά και να προσεγγίσουν το βιωματικό παιχνίδι σαν μικρά παιδιά, με την ανεμελιά και την αθωότητα που τα διακρίνει. Απελευθερώνοντας τον εαυτό τους από συμβάσεις, «μη» και «πρέπει».

Τα σεμινάρια της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης προσφέρονται και μεμονωμένα, σε περίπτωση που κάποια/κάποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει ένα μόνο από τα σεμινάρια.

Όλα τα σεμινάρια που προσφέρουμε στο Hehe:

Για πληροφορίες / κρατήσεις:

μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με προσωπικό μήνυμα στο Facebook, τηλεφωνικά στο (+30) 2310 911941 ή με e-mail στο >>