Select menu item
Volcano Box

Volcano Box

Πειραματιστείτε με ένα Messy Ηφαίστειο στο σπίτι!

Το Messy Play, το ελεύθερο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, τώρα φτάνει και στο σπίτι σας, σε ένα χρωματιστό κουτί πειράματος με ένα «ζωντανό» ηφαίστειο από πηλό!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, η ομάδα που εισήγαγε και καθιέρωσε το Messy Play στην Ελλάδα, μοιράζονται από το 2010, με παιδιά και ενήλικες, αυτό το ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, με τα πραγματικά άπειρα οφέλη!
Οι Hehe ήθελαν πάντα να δώσουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το γνωρίσουν και να το απολαύσουν. Έτσι, πακετάρουν τώρα κάποια από τα πολυαγαπημένα υλικά του αισθητηριακού αυτού παιχνιδιού σε ένα γεμάτο χρώμα κουτάκι Messy Play, που κινείται γύρω από την ιδέα ενός διασκεδαστικού πειράματος με ένα «ζωντανό» ηφαίστειο, το οποίο θα «ενεργοποιήσετε» στο σπίτι παρέα με το παιδί σας!

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο, αφήνοντας τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους. Το Messy Play άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους μέσα από τα αισθητήριά τους όργανα. Μία τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Γιατί το Messy Play είναι σημαντικό

στη ζωή των παιδιών;

H συμβολή του Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια. Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων. Τα παιδιά το χρειάζονται για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά που τους χαρίζει, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα, την κοινωνικοποίηση και φυσικά τη δημιουργικότητα!

Τι θα βρείτε στο Volcano Box

  • 1 kg ελληνικού φυσικού πηλού εξαιρετικής ποιότητας, για να φτιάξετε αν θέλετε και το δικό σας ηφαίστειο, το τοπίο γύρω του ή ό,τι άλλο φανταστείτε
  • 1 κουτάκι με μαγειρική σόδα
  • Λεμονοχυμός σε δύο χρώματα
  • 1 χειροποίητο κεραμικό ηφαιστειάκι, για να το γεμίσετε με μαγειρική σόδα και να το ενεργοποιήσετε με τον λεμονοχυμό
  • 2 σακουλάκια με χρωματιστή άμμο, για ένα ηφαιστειακό τοπίο
  • 2 φιαλίδια με χρώματα τέμπερας, κίτρινο και κόκκινο
  • 1 πλάστης
  • 1 πινέλο
  • 1 κουταλάκι
  • 1 σταγονόμετρο
Σημειώνεται ότι τα υλικά του κουτιού μπορεί να μην έχουν ακριβή αντιστοιχία με τις φωτογραφίες.
Το κουτάκι είναι κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών, φυσικά με την παρουσία κάποιου ενήλικα, μέχρι και 10 ετών.

Τα Υλικά του Messy Play και η Σημασία τους!

Ο Φυσικός Πηλός!

Ο φυσικός πηλός είναι μία από τις μαγικές μορφές που παίρνει η Γη. Αυτός που προσφέρουμε στο κουτάκι μας προέρχεται από τις Μοίρες, ένα βουνό έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι ένας από τους πιο αγνούς πηλούς της ελληνικής γης, με μεγάλη πλαστικότητα, πλούσιος σε αργιλώδες χώμα και πολύ φιλικός για το δέρμα, γήινος και απολαυστικός! Το αργιλούχο χώμα είναι φυσικό προϊόν της γεωλογικής αποσάθρωσης της επιφάνειας της γης, προέρχεται δηλαδή από τη διάλυση των πετρωμάτων σε πολύ λεπτά σωματίδια, μια διαδικασία που ξεκίνησε προτού καν υπάρξει ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη. Υπάρχει άπλετο στη φύση και πρόκειται για ένα από τα πιο οικολογικά υλικά, καθώς προέρχεται από τη γη και επιστρέφει σε αυτήν, χωρίς να τη λερώνει καθόλου! Έχει υπάρξει χρήσιμος στην ιστορία του ανθρώπου όσο λίγα υλικά και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, τόσο από τον παραδοσιακό τομέα της αγγειοπλαστικής, όσο και από τη σύγχρονη τεχνολογία. Μέσα σε συνθήκες σεβασμού και ελευθερίας, ο φυσικός πηλός γίνεται ισχυρό μέσο έκφρασης που μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και χαρά, και συγχρόνως ένα ιδανικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής μάθησης και της ανάπτυξης σε όλα τα πεδία.
Βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς με τον πηλό τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση, εκφράζουν με αμεσότητα τα συναισθήματά τους και χαλαρώνουν από τις εντάσεις. Προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης, αποτελεσματικότητας και αυτοελέγχου και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Ενισχύει την κινητική και αισθητηριακή ανάπτυξη, καθώς η εργασία με τον πηλό είναι ιδανική για την προώθηση του οπτικό-κινητικού συντονισμού και της αδρής και λεπτής κινητικότητας. Στηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη, με την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της λειτουργίας της σκέψης, την επίλυση προβλημάτων, την εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών. Και φυσικά, ενισχύει τη δημιουργική ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνει την εξερεύνηση και τον πειραματισμό. Συγχωρεί τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώσουν την ελευθερία που χρειάζεται η ζωντανή τους φαντασία για να εκφραστεί.
Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι από αυτό το υλικό δημιουργήθηκε το κεραμικό ηφαιστειάκι, και με την ευκαιρία μπορείτε να του πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα κεραμικά. Έχουμε την πρώτη ύλη, τον πηλό, τον οποίον βρίσκουμε στη γη. Δημιουργούμε το αντικείμενό μας, το αφήνουμε να στεγνώσει για κάποιες μέρες και μετά το ψήνουμε σε ειδικό φούρνο κεραμικής, τουλάχιστον στους 900 βαθμούς Κελσίου, μέχρι και περίπου 1200. Επίσης, μπορείτε να του δείξετε άλλα κεραμικά αντικείμενα που πιθανόν έχετε στο σπίτι και να εξηγήσετε ότι όλα αυτά έχουν δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο.

Τα Χρώματα!

Τα ζωντανά χρώματα είναι από τα πιο σημαντικά αισθητηριακά υλικά του Messy Play, καθώς αποτελούν δυνατό οπτικό ερέθισμα, αλλά και εργαλείο μάθησης μέσω του παιχνιδιού! Αγγίζοντας και απλώνοντάς την μπογιά σε μια οριζόντια ή κάθετη επιφάνεια, τα παιδιά ανακαλύπτουν την υγρή υφή της και την δυνατότητά της να αφήνει το σημάδι της σύμφωνα με τις κινήσεις των χεριών τους. Ανακαλύπτουν την χρωματική θεωρία, καθώς και έχουν την ευκαιρία για ανακάλυψη και πειραματισμό, όταν βλέπουν τα νέα χρώματα που δημιουργούνται με τον συνδυασμό και την ανάμιξη! Και φυσικά εξασκούν τις λεπτές κινητικές δεξιότητές τους όταν χρησιμοποιούν το πινέλο για να ζωγραφίσουν ή να βάψουν ένα αντικείμενο!

Η Άμμος Παιχνιδιού!

Η άμμος είναι ένα φυσικό υλικό που παράγεται στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων, καθώς πέτρες και ορυκτά αλέθονται σε όλο και μικρότερα σωματίδια, μέχρι να έχουμε πια τους κόκκους που γνωρίζουμε ως άμμο. Η άμμος παιχνιδιού είναι άμμος που πλένεται και λειαίνεται με εξειδικευμένο τρόπο, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα γρατζουνίσει το ευαίσθητο δέρμα των παιδιών και δεν θα είναι τόσο ερεθιστική αν μπει στα μάτια κατά το παιχνίδι. Το παιχνίδι με την άμμο δεν είναι μόνο διασκεδαστικό, αλλά και πολύτιμο, καθώς χαρίζει αμέτρητα αναπτυξιακά οφέλη σε βρέφη και μικρά παιδιά. Υποστηρίζει την αισθητηριακή ανάπτυξη, ενισχύοντας την αίσθηση της αφής, καθώς το παιδί αλληλεπιδρά με την άμμο μέσω απτικής επαφής. Προάγει τη σωματική ανάπτυξη, καθώς είναι υπέροχο για την ανάπτυξη των λεπτών και αδρών κινητικών δεξιοτήτων, του συντονισμού χεριού-ματιού και την ενδυνάμωση των μυών. Αναπτύσσει επίσης την αισθητηριακή επεξεργασία, τόσο για τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στην αφή όσο και αυτά που αγαπούν την απτική αίσθηση. Ενισχύει τις προγραφικές δεξιότητες, αν σχεδιάσετε πάνω της αριθμούς, γράμματα και σχήματα. Λειτουργεί επίσης ως μια καλή εισαγωγή στα μαθηματικά, με τις έννοιες του βάρους, του όγκου και της μέτρησης, αλλά και στην επιστήμη, με τον πειραματισμό με την άμμο, η οποία μπορεί να μεταμορφωθεί από στεγνή σε υγρή με την προσθήκη νερού και να πάρει νέες ιδιότητες. Το παιχνίδι με την άμμο αναπτύσσει, φυσικά, και τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, καθώς υπάρχουν άπειρες δυνατότητες δημιουργίας με αυτήν. Ενθαρρύνει το δημιουργικό και προσποιητικό παιχνίδι, καθώς το παιχνίδι με την άμμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να τονώσετε τον δημιουργικό εγκέφαλο με χαλαρό τρόπο. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στην ομιλία, λειτουργώντας ως εργαλείο αλληλεπίδρασης με το παιδί. Και φυσικά, η ενασχόληση μαζί της έχει ένα υπέροχο ηρεμιστικό αποτέλεσμα, ενώ κατευθύνει την ενέργεια ενός δραστήριου παιδιού σε ένα σημείο, βοηθώντας το μυαλό του να συγκεντρωθεί!

Ιδέες για Messy Play!

Πειραματιστείτε με το Ηφαίστειό σας!

Θεωρούμε πολύ σημαντικό να αφεθεί το μικρό παιδί ελεύθερο να εξερευνήσει τα υλικά, αρχικά, με αισθητηριακό τρόπο, χωρίς να προσπαθεί αναγκαστικά να δημιουργήσει κάτι. Στο συγκεκριμένο κουτί, βέβαια, μπορείτε αν θέλετε να εξηγήσετε στο παιδί τη λογική σειρά των πραγμάτων, ώστε να πραγματοποιήσετε το πείραμα.
Ποια είναι λοιπόν η διαδικασία;
  • Βάζουμε το κεραμικό ηφαίστειο μέσα σε μια λεκάνη.
  • Προτείνουμε στο παιδί να βάλει με το κουταλάκι μέσα στο ηφαίστειο λίγο από το κόκκινο μείγμα σόδας-νερού ή το βάζουμε εμείς μαζί του.
  • Ρίχνουμε λίγο από το χρώμα, κίτρινο ή κόκκινο ή και τα δύο μαζί, για το εφέ!
  • Ρίχνουμε λεμονοχυμό, κίτρινο ή κόκκινο, ή και τα δύο μαζί! Μπορούμε να τον ρίξουμε είτε κατευθείαν από το μπουκαλάκι, είτε ρίχνοντάς τον πρώτα σε ένα μπολάκι, ώστε το παιδί να πειραματιστεί με το σταγονόμετρο που περιέχεται στο κιτ. Μπορείτε αν θέλετε να έχετε προμηθευτεί περισσότερο λεμονοχυμό, σε περίπτωση που νιώθετε πως αυτή η ποσότητα δεν θα είναι επαρκής!
  • Παρατηρούμε την «έκρηξη» που συμβαίνει με το που ο λεμονοχυμός πέφτει πάνω στη σόδα! Συνήθως το παιδί ενθουσιάζεται μόλις την αντιλαμβάνεται!
  • Αν θέλουμε, εξηγούμε στο παιδί πώς συμβαίνει αυτή η μικρή «έκρηξη» του ηφαιστείου μας!
Η εξήγηση: Το λεμόνι είναι όξινο, λόγω του κιτρικού οξέος που περιέχει. Όταν έρχεται σε επαφή με τη μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) προκαλείται μεταξύ τους μια ξαφνική αντίδραση που παράγει διοξείδιο του άνθρακα και πολλές φυσαλίδες αερίου!
Μπορείτε να προτείνετε στο παιδί να δοκιμάσει να ξανακάνει το ίδιο πείραμα ρίχνοντας μόνο νερό σε ένα άλλο κομμάτι σόδας, ώστε να ανακαλύψει ότι δε δημιουργείται η ίδια αντίδραση και από τα δύο υγρά. Μπορείτε να του προσφέρετε και λίγο ξύδι, το οποίο φυσικά προκαλεί την ίδια αντίδραση με τον λεμονοχυμό, και να του πείτε ότι το ξύδι είναι και αυτό όξινο, σε αντίθεση με το νερό.
Μπορείτε επίσης να κόψετε ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι, να το ζουλήξετε λίγο για να βγάλει τον χυμό του και να ρίξετε μέσα σόδα. Έχει πολύ πλάκα για το παιδί να νιώθει τον αφρό στα χέρια του!

Πλάστε το δικό σας τοπίο με τον Φυσικό Πηλό!

Ανακαλύψτε τη μαγεία του φυσικού πηλού πιάνοντάς τον στα χέρια σας, πιέζοντας και ζουλώντας τον για να καταλάβετε τη δύναμη αλλά και την πλαστικότητά του. Ανοίξτε τον με τον πλάστη για να δημιουργήσετε το δικό σας έδαφος, πάνω στο οποίο θα στήσετε τον μικρόκοσμό σας! Πλάστε με τον πηλό το δικό σας ηφαιστειάκι, ένα μοναδικό τοπίο γύρω από αυτό ή όποια άλλη μορφή επιθυμείτε για να δημιουργήσετε τη δική σας ιστορία γύρω του με ένα παιχνίδι προσποίησης!

Στήστε το σκηνικό για το Ηφαίστειό σας με την Άμμο!

Τα παιδιά αγαπούν πολύ την άμμο, όπως και το χώμα! Μπορούν να κάθονται για ώρα και απλά να την ανακατεύουν με τα χέρια τους ή με εργαλεία, να την μεταφέρουν από δοχείο σε δοχείο, να την βρέχουν και πολλά ακόμα! Στο συγκεκριμένο κουτί, μπορείτε αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε ως σκηνικό για το ηφαίστειο ή να προτρέψετε τα παιδιά να ρίξουν και σε αυτήν λεμονοχυμό, ώστε να αντιληφθούν ότι δεν αντιδρούν όλες οι σκόνες με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά μπολάκια διάφορων μεγεθών, φορμάκια και κουτάλια, να παίζετε κοντά τους και να περιγράφετε κι εσείς τι κάνετε, να εισάγετε καινούριο λεξιλόγιο σχετικά με το πώς νιώθετε τα διάφορα υλικά και, αν είναι πολύ μικρά τα παιδιά, να μιλάτε για το τι φαντάζεστε κατά το παιχνίδι.

Ζωντανέψτε το Ηφαίστειο με τα Χρώματα!

Δώστε ζωή στο ηφαίστειο με τα χρώματα, βάφοντάς το με αυτά ή φτιάχνοντας τη δική σας κατακόκκινη ή πορτοκαλί λάβα! Μπορείτε επίσης να τα ρίξετε μέσα στο ηφαίστειο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, για να γίνουν πιο έντονα τα χρώματα. Αν βάψετε το ηφαίστειο με τα χρώματα και μετά το πλύνετε, αυτά θα ξεβαφτούν, καθώς είναι υδατοδιαλυτά. Αν θέλετε να το διατηρήσετε βαμμένο, θα πρέπει μετά το βάψιμο να κάνετε ένα πέρασμα με κάποιο ελαφρύ βερνίκι. Να σημειώσουμε ότι τα χρώματα είναι απλές, μη τοξικές τέμπερες, πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι κατάλληλες προς βρώση.

Συμβουλές για το Messy Play

Τα περισσότερα μικρά παιδιά θα δοκιμάσουν να πιάσουν τα υλικά με τα χέρια τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν το κάνουν, μάλιστα κάτι τέτοιο είναι θεμιτό και χρήσιμο για τα παιδιά. Χρειάζεται προσοχή μόνο αν το παιδί έχει κάποια πληγή στα χεράκια του, γιατί η επαφή με το λεμόνι ή τη σόδα μπορεί να τσούξει. Χρειάζεται επίσης προσοχή, φυσικά, ώστε να μην πάνε τα υλικά στα μάτια του παιδιού.
Επιπλέον, αν τα υλικά χρησιμοποιούνται από πολύ μικρό παιδί, είναι πολύ φυσικό να δοκιμάσει να τα βάλει στο στόμα του, καθώς ακόμα εξερευνά το περιβάλλον του και μέσα από αυτή την οδό! Μπορούμε να εξηγούμε, πάντα με υπομονή και ψυχραιμία, ότι τα υλικά αυτά είναι για παιχνίδι και όχι φαγητό. Χωρίς όμως να ανησυχούμε αν μπαίνουν μικρές ποσότητες στο στόμα, καθώς τα υλικά – με εξαίρεση τα δύο μπουκαλάκια με χρώμα – είναι βρώσιμα και ασφαλή. Φυσικά, αν πρόκειται για μικρό παιδί, καλό είναι να παίζει με τη δική μας διακριτική παρουσία.
Επίσης, είναι σημαντικό για το παιδί να μην υπάρξει γύρω του καμία αγωνία ή ανησυχία σχετικά με το λέρωμα που θα προκληθεί. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να του στείλει διφορούμενα μηνύματα ή να το κάνει να νιώσει πως η δημιουργικότητα και το παιχνίδι του «ενοχλεί», κάτι που φυσικά δεν θέλουμε καθόλου! Ιδανικό είναι να προσφέρετε το κουτί κάποια στιγμή που να υπάρχει άπλετος χρόνος μπροστά σας και σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα έχετε φροντίσει να καλύψετε ό,τι δεν θέλετε να λερωθεί. Αυτό ώστε να μη νιώσετε πως πρέπει να περιορίσετε τις κινήσεις και την ευρηματικότητα του παιδιού! Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας έναν μεγάλο καλλιτέχνη, στον οποίον φυσικά δεν θα λέγατε ποτέ «όχι» και «μη».
Πρέπει να θυμόμαστε ότι τo Messy Play καλό είναι να σχεδιάζεται έχοντας κατά νου τη φυσική περιέργεια των παιδιών και την τάση τους για εξερεύνηση. Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να παίξει κάποιος με τα μη δομημένα υλικά του. Δε χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο τελικό αποτέλεσμα εκτός από το να διασκεδάζει το παιδί. Και πρέπει πάντα να νιώθει ελευθερία ώστε να εξερευνήσει ανενόχλητο και απορροφημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικοι πρέπει να καταφέρουμε να απενοχοποιήσουμε το «λέρωμα» ή το «χάος». Ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε πιθανές προσδοκίες μας για «μάθηση» και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά να εστιάσουμε στη χαρά που βιώνουν τα παιδιά όταν παίζουν και να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν στους δικούς τους δρόμους παιχνιδιού.
Κάτι ακόμα σημαντικό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι πως θα ήταν ιδανικό να αποφεύγουμε τις επιβραβεύσεις ή τις προσωπικές κρίσεις όπως «Μπράβο! Τι ωραία που το έφτιαξες». Αντίθετα, μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία που είδαμε το παιδί να ακολουθεί, την προσπάθεια και την υπομονή που έκανε για να το ολοκληρώσει κ.λπ. Ας μην ξεχνάμε, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημιουργικότητας είναι η επιβράβευση!
Αν και συνήθως τα παιδιά δε χρειάζονται κάποια βοήθεια για να εμπλακούν στο παιχνίδι, υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιο αρχικά να διστάζει ή και να έχει κάποια αισθητηριακή ευαισθησία που το δυσκολεύει. Εμείς, οι ενήλικοι, είμαστε εκεί για να του δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, να το εμπλέξουμε έμμεσα στο παιχνίδι. Ποτέ δεν πιέζουμε, δε βάζουμε εμείς τα χέρια του πάνω στα υλικά. Ποτέ δε συγκρίνουμε με τα άλλα παιδιά γύρω του, που πιθανόν παίζουν. Προσαρμόζουμε το παιχνίδι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το υποστηρίζουμε και το ενθαρρύνουμε με ουσιαστικές παρατηρήσεις. Ασχολούμαστε εμείς με τα υλικά και το πιθανότερο είναι ότι και το παιδί σύντομα θα ακολουθήσει.

Συμβουλές για την Αποθήκευση των Υλικών

Φυσικός Πηλός

Όσο επεξεργάζεστε τον φυσικό πηλό, θα δείτε πως αρχίζει να σκληραίνει, καθώς το νερό που περιέχει εξατμίζεται. Χρειάζεται λίγο νερό για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Για να τον διατηρήσετε μαλακό μετά τη χρήση, πρέπει να τον κλείσετε οπωσδήποτε σε μια σακούλα χωρίς καμία τρύπα, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Μπορείτε να κρατήσετε το ίδιο κομμάτι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην έχει αναμειχθεί με άλλα υλικά ή να μην έχει κλειστεί στη σακούλα πολύ βρεγμένος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χαλάσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αρχίσει να έχει μια πιο έντονη μυρωδιά και θα καταλάβετε σίγουρα ότι δεν είναι πλέον προς χρήση.
Αν αφεθεί εκτός σακούλας, μέσα σε κάποιες μέρες, ανάλογα με το πόση ζέστη ή υγρασία έχει στο περιβάλλον, θα σκληρύνει και δεν θα μπορεί να πλαστεί. Αν τον αφήσετε όμως να μουλιάσει μέσα σε λίγο νερό και τον ξαναπλάσετε, θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση του εύπλαστου πηλού μονάχα στην περίπτωση που ψηθεί σε ειδικό φούρνο κεραμικής (καμίνι), δηλαδή πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Τότε πια, αλλάζει η μοριακή δομή του πηλού και ονομάζεται πλέον «κεραμικό» αντικείμενο.

Άμμος Παιχνιδιού

Στο τέλος του παιχνιδιού, μπορείτε να αποθηκεύσετε την άμμο σας στο σακουλάκι της ή σε ένα καθορισμένο δοχείο με καπάκι. Αν κατά το παιχνίδι προσθέσατε μέσα νερό, αφήστε την σε ένα σημείο με ήλιο, ώστε να στεγνώσει καλά πριν την αποθηκεύσετε. Η στεγνή άμμος παιχνιδιού μπορεί να διατηρηθεί για αρκετούς μήνες.

Πάνω από όλα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το συχνό, ακόμα και καθημερινό, αισθητηριακό παιχνίδι για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την ευεξία τους! Γιατί αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι το πιο σημαντικό όφελος του Messy Play είναι η χαρά!