Είναι χρόνια τώρα που το messy play, και γενικότερα το αισθητηριακό παιχνίδι, υπάρχει και στη χώρα μας, ως ένα ελεύθερο παιχνίδι χαράς και εξερεύνησης! Από το 2010, που πρωτοπροτάθηκε από την ομάδα των Hehe, όλο και περισσότερες δομές αποφασίζουν να το ενσωματώσουν στα προγράμματά τους. Όλο και περισσότεροι γονείς δημιουργούν τις συνθήκες μέσα στο σπίτι ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αισθητηριακά υλικά. Όλο και περισσότερες θεραπεύτριες/ες ξεκινούν να το χρησιμοποιούν στις θεραπείες τους, αναγνωρίζοντας τα μοναδικά του οφέλη!
Το ότι είναι κάτι σχετικά καινούριο στη χώρα μας, δε σημαίνει πως είναι κάποια «μόδα» που γεννήθηκε ξαφνικά. Ή κάτι που εμείς ανακαλύψαμε και προσφέρουμε στα παιδιά. Περισσότερο θα λέγαμε πως: «Τo Messy Play είναι μέρος της ανάγκης των παιδιών για στενή επαφή με διάφορες ουσίες, για δημιουργικά πειράματα που περιέχουν την μάθηση μέσα από το χάος», όπως πολύ ωραία μας λέει ο ορισμός αυτός του Szekely (2015). Μάλιστα, απευθύνεται σε «άτομα όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, που εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται σε ασφαλές περιβάλλον. Με τον δικό τους τρόπο και στον δικό τους χρόνο, και καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο» (Οικονομίδου, 2015).
Στο αφισάκι που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα ποικίλα και πολύπλευρα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού, σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης.
Δείτε αναλυτικά τα αναπτυξιακά οφέλη του Messy Play ΕΔΩ
Το πιο σημαντικό από τα οφέλη του Messy Play
Πέρα όμως από όλα αυτά τα σημεία που αναφέρονται, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο σημαντικό απ’ όλα του τα οφέλη. Στο οποίο, μάλιστα, συχνά δεν αποδίδουμε την αξία που του αρμόζει. Πρόκειται για τη ΧΑΡΑ και την αίσθηση ικανοποίησης και αποτελεσματικότητας που νιώθουν τα παιδιά όταν αφήνονται τελείως ελεύθερα να παίξουν. Να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν, ως μοναδικοί οδηγοί των πράξεων τους. Έτσι όπως η φύση τους ορίζει, χωρίς ενήλικους κανόνες και προσδοκίες!
Αυτή ακριβώς η χαρά είναι πολύ σημαντική και απολύτως απαραίτητη για μια ανέμελη παιδική ηλικία. Αλλά και για μια αβίαστη, ευχάριστη και βαθιά μάθηση. H επιμονή δυστυχώς για τυπική εκπαίδευση στις μικρότερες ηλικίες σταδιακά αφαιρεί το εσωτερικό κίνητρο των παιδιών για εξερεύνηση. Διδάσκει στα παιδιά πως οι δικές τους επιλογές δεν είναι «σωστές» και οδηγεί στη μείωση της δημιουργικότητας και της αυτοεκτίμησης. Το ίδιο μπορεί να δημιουργήσει και το άγχος μας γύρω από την ακαταστασία και το λέρωμα. Μπορεί να καταστρέψει τη χαρά που μπορεί να έχουν ανακατεύοντας τα αλεύρια ή παίζοντας με τον πηλό και τα χώματα. Αλλά και να τους δημιουργήσει ενοχές και αίσθηση ντροπής για τις επιλογές τους, με ό,τι αυτό επιφέρει για την ανάπτυξή τους.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Τι αναμνήσεις θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας από την παιδική τους ηλικία; Υπάρχει περίπτωση οι δικές μας στάσεις, εμπειρίες ή φόβοι να στέκονται εμπόδιο στην ικανοποίηση της ανάγκης του παιδιού; Της ανάγκης για ελεύθερο αισθητηριακό παιχνίδι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Τι είδους μηνύματα θέλουμε να τους στείλουμε γύρω από το δικαίωμά τους στην επιλογή και την αυτενέργεια;
Μπορείτε να βρείτε το κουτάκι παιχνιδιού των Hehe
με την ολοκληρωμένη εμπειρία του Messy Play ΕΔΩ!
Βιβλιογραφία:
Szekely, G. (2015) Play and Creativity in Art Teaching. Routledge: USA