Select menu item
Rainbow Box

Rainbow Box

Γνωρίστε τα Χρώματα του Ουράνιου Τόξου μέσα από τις χειροποίητες πλαστελίνες μας!

Το Messy Play, το ελεύθερο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, τώρα φτάνει σπίτι σας, σε ένα κουτάκι με φυσικές βρώσιμες πλαστελίνες στα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, η ομάδα που εισήγαγε και καθιέρωσε το Messy Play στην Ελλάδα, μοιράζονται από το 2010, με παιδιά και ενήλικες, αυτό το ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, με τα πραγματικά άπειρα οφέλη!
Οι Hehe ήθελαν πάντα να δώσουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το γνωρίσουν και να το απολαύσουν. Έτσι, πακετάρουν τώρα ένα από τα πολυαγαπημένα υλικά του αισθητηριακού παιχνιδιού, τις χειροποίητες φυσικές πλαστελίνες, σε ένα κουτάκι Messy Play γεμάτο χρώματα, τα οποία μπορείτε να εξερευνήσετε στο σπίτι παρέα με το παιδί σας!

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο, αφήνοντας τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους. Το Messy Play, άλλωστε, δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους μέσα από τα αισθητήριά τους όργανα. Μία τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Γιατί το Messy Play είναι σημαντικό

στη ζωή των παιδιών;

H συμβολή του Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια. Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων. Τα παιδιά το χρειάζονται για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά που τους χαρίζει, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα, την κοινωνικοποίηση και φυσικά τη δημιουργικότητα!

Τι θα βρείτε στο Rainbow Box

  • Χειροποίητες πλαστελίνες σε 6 χρώματα, φτιαγμένες από αλεύρι, αλάτι, νερό, κρεμόριο και χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • 1 ψαλιδάκι ή άλλο εργαλείο κοπής, ασφαλές για πολύ μικρά παιδιά, καθώς κόβει μόνο πλαστελίνες
  • 1 ξύλινος πλάστης
  • 1 εργαλείο πλαστελίνης
  • 3 φορμάκια cupcake
Σημειώνεται ότι τα υλικά του κουτιού μπορεί να μην έχουν ακριβή αντιστοιχία με τις φωτογραφίες.
Το κουτάκι αυτό είναι κατάλληλο για πολύ μικρά παιδάκια, καθώς η χειροποίητη πλαστελίνη ακόμα και να μπει στο στόμα δεν πειράζει καθόλου, ενώ τα εργαλεία είναι ασφαλή για τα μικρά παιδιά!

Η Σημασία των Φυσικών Πλαστελινών

Το παιχνίδι με εύπλαστα υλικά είναι απαραίτητο για τα μικρά παιδιά! Μάλιστα, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει, τόσο το καλύτερο! Η βρώσιμη πλαστελίνη μας, η οποία είναι φτιαγμένη από αλεύρι, αλάτι, νερό, κρεμόριο και χρώμα ζαχαροπλαστικής, είναι ιδανική:
Για την κινητική ανάπτυξη του παιδιού: Προωθεί τον οπτικό-κινητικό συντονισμό και την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την προσαρμογή και την επιτυχία του παιδιού στο σχολείο και στην καθημερινότητα.
Για τη συναισθηματική ανάπτυξη: Είναι ιδανικό εργαλείο για την έκφραση των συναισθημάτων και των εμπειριών, για την χαλάρωση από τις εντάσεις, για τη δημιουργία μιας αίσθησης ικανοποίησης και αποτελεσματικότητας.
Για τη γνωστική ανάπτυξη: Καλλιεργείται η σκέψη, η λογική και η μαθηματική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών, οι γλωσσικές δεξιότητες κ.α.
Για τη δημιουργική ανάπτυξη: Ενθαρρύνονται οι πειραματισμοί και η εξερεύνηση, ενώ μέσα από την ελευθερία αυτή, η ζωντανή τους φαντασία βρίσκει μια ακόμα δίοδο έκφρασης και φυσικά συνεχώς αυξάνεται!

Το Αισθητηριακό Παιχνίδι με τις Πλαστελίνες

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το μικρό παιδί να αφεθεί ελεύθερο να εξερευνήσει τα υλικά, αρχικά με αισθητηριακό τρόπο, χωρίς να προσπαθεί αναγκαστικά να δημιουργήσει κάτι, για όσο καιρό αυτό θέλει. Όπως με όλα τα εύπλαστα υλικά, τα μικρά παιδιά χαίρονται πολύ και ασχολούνται ιδιαιτέρως με την πλαστελίνη. Την προσεγγίζουν πρώτα αισθητηριακά, καθώς μπορεί να τους αρέσει να τη χαϊδεύουν, να τη ζουλάνε, να την κόβουν, να την κολλάνε, να τη χαράζουν, να ανοίγουν τρύπες, να τη χτυπάνε, να τη χαϊδεύουν.
Καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε χωρίς εργαλεία, ώστε να έχουμε στενή επαφή με το υλικό, εξερευνώντας το με τα χέρια. Αν θέλουμε, μπορούμε να μιμούμαστε τις κινήσεις του παιδιού μας, ειδικά αν είναι μικρό σε ηλικία. Να φτιάχνουμε πολύ απλά πράγματα, όπως μπαλίτσες ή φιδάκια, αποφεύγοντας να δημιουργήσουμε μοντέλα για τα παιδιά.
Μπορούμε να περιγράφουμε τις κινήσεις μας ή το πώς νιώθουμε. Ή να συζητάμε με το παιδί τις ιδέες που έχουμε ή να αναρωτιόμαστε φωναχτά. Δε χρειάζεται να βιαστούμε καθόλου να αρχίσουμε να δημιουργούμε συγκεκριμένα αντικείμενα και σχέδια με τα παιδιά μας.
Σταδιακά, μπορούμε να κάνουμε την εισαγωγή των εργαλείων του κουτιού και σίγουρα, αν το παιδί αφεθεί ελεύθερο, θα βρει διάφορα άλλα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εργαλεία. Αν θέλουμε, μπορούμε να προτείνουμε κι εμείς οτιδήποτε μπορεί να αφήσει κάποιο αποτύπωμα, όπως χάντρες, φύλλα, κοχύλια, κουμπιά, βίδες, διάφορα σκαφτικά αντικείμενα, ψαλίδια, καλαμάκια, μαχαιράκια και τόσα ακόμα!
Το μόνο ίσως εργαλείο που αποφεύγουμε είναι τα κουπάτ, καθώς οδηγούν σε στερεότυπη κίνηση, παρόμοια αποτελέσματα και πολύ συγκεκριμένες φόρμες, μη ωφελώντας έτσι τη δημιουργική ανάπτυξη. Τέλος, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα χρώματα των πλαστελινών για να εισάγουμε τα παιδιά στο φαινόμενο του ουράνιου τόξου και στη χρωματική θεωρία!

Συμβουλές για το πώς να προσεγγίσουμε

το αισθητηριακό παιχνίδι

Αν τα υλικά χρησιμοποιούνται από πολύ μικρό παιδί, είναι πολύ φυσικό να δοκιμάσει να τα βάλει στο στόμα του, καθώς ακόμα εξερευνά το περιβάλλον του και μέσα από αυτή την οδό! Μπορούμε να εξηγούμε, πάντα με υπομονή και ψυχραιμία, ότι τα υλικά αυτά είναι για παιχνίδι και όχι φαγητό, χωρίς όμως να ανησυχούμε αν μπαίνουν μικρές ποσότητες στο στόμα. Άλλωστε, η πλαστελίνη είναι ασφαλής, αλλά όχι νόστιμη, εννοείται λοιπόν φυσικά ότι το παιδί παίζει πάντα με τη δική μας διακριτική παρουσία στον χώρο.
Επίσης, είναι σημαντικό για το παιδί να μην υπάρξει γύρω του καμία αγωνία ή ανησυχία σχετικά με το λέρωμα που θα προκληθεί. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να του στείλει διφορούμενα μηνύματα ή να το κάνει να νιώσει πως η δημιουργικότητα και το παιχνίδι του «ενοχλεί», κάτι που φυσικά δεν θέλουμε καθόλου! Ιδανικό είναι να προσφέρετε το κουτί κάποια στιγμή που να υπάρχει άπλετος χρόνος μπροστά σας και σε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα έχετε φροντίσει να καλύψετε οτιδήποτε δεν θέλετε να λερωθεί. Αυτό, ώστε να μη νιώσετε πως πρέπει να περιορίσετε τις κινήσεις και την ευρηματικότητα του παιδιού σας! Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας έναν μεγάλο καλλιτέχνη, στον οποίον φυσικά δεν θα λέγατε ποτέ «όχι» και «μη».
Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Messy Play καλό είναι να σχεδιάζεται έχοντας κατά νου τη φυσική περιέργεια των παιδιών και την τάση τους για εξερεύνηση. Δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να παίξει κάποιος με τα μη δομημένα υλικά του. Δε χρειάζεται να υπάρχει κανένα άλλο τελικό αποτέλεσμα εκτός από το να διασκεδάζει το παιδί. Και πρέπει πάντα να νιώθει ελευθερία ώστε να εξερευνήσει ανενόχλητο και απορροφημένο. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικοι πρέπει να καταφέρουμε να απενοχοποιήσουμε το «λέρωμα» ή το «χάος». Ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε πιθανές προσδοκίες μας για «μάθηση» και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αλλά να εστιάσουμε στη χαρά που βιώνουν τα παιδιά όταν παίζουν και να τα αφήσουμε να μας παρασύρουν στους δικούς τους δρόμους παιχνιδιού.
Κάτι ακόμα σημαντικό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι πως θα ήταν ιδανικό να αποφεύγουμε τις επιβραβεύσεις ή τις προσωπικές κρίσεις όπως «Μπράβο! Τι ωραία που το έφτιαξες». Αντίθετα, μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία που είδαμε το παιδί να ακολουθεί, την προσπάθεια και την υπομονή που έκανε για να το ολοκληρώσει κ.λπ. Ας μην ξεχνάμε, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημιουργικότητας είναι η επιβράβευση!
Αν και συνήθως τα παιδιά δε χρειάζονται κάποια βοήθεια για να εμπλακούν στο παιχνίδι, υπάρχει πάντα η περίπτωση κάποιο αρχικά να διστάζει ή και να έχει κάποια αισθητηριακή ευαισθησία που το δυσκολεύει. Εμείς, οι ενήλικοι, είμαστε εκεί για να του δώσουμε όσο χρόνο χρειάζεται, να το εμπλέξουμε έμμεσα στο παιχνίδι. Ποτέ δεν πιέζουμε, δε βάζουμε εμείς τα χέρια του πάνω στα υλικά. Ποτέ δε συγκρίνουμε με τα άλλα παιδιά γύρω του, που πιθανόν παίζουν. Προσαρμόζουμε το παιχνίδι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το υποστηρίζουμε και το ενθαρρύνουμε με ουσιαστικές παρατηρήσεις. Ασχολούμαστε εμείς με τα υλικά και το πιθανότερο είναι ότι και το παιδί σύντομα θα ακολουθήσει.
Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για τις σπιτικές πλαστελίνες ΕΔΩ

Συμβουλές για τη Συντήρηση των Πλαστελινών

Οι πλαστελίνες μπορούν να παραμείνουν μαλακές για αρκετό διάστημα, αρκεί να μπαίνουν αμέσως μετά το παιχνίδι στα κουτάκια τους, ιδανικά μέσα σε σακουλάκια. Αν αρχίσουν να σκληραίνουν ή να «τρίβονται», μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι για να τις ξαναμαλακώσετε ή να τις ξαναζυμώσετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι. Βέβαια, καθώς είναι φτιαγμένες από φυσικά υλικά, χωρίς κάποιο τεχνητό συντηρητικό, είναι λογικό κάποια στιγμή να χαλάσουν. Θα το καταλάβετε από τη μυρωδιά! Αν αναμειχθούν με άλλα βρώσιμα είδη, λογικά θα χαλάσουν πιο γρήγορα.

 

Πάνω από όλα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το συχνό, ακόμα και καθημερινό, αισθητηριακό παιχνίδι για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την ευεξία τους! Γιατί αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι το πιο σημαντικό όφελος του Messy Play είναι η χαρά!