Select menu item
Ocean Box

Ocean Box

Ένας Messy Play Ωκεανός μέσα σε Κουτί Παιχνιδιού!

Το Messy Play, το ελεύθερο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, τώρα φτάνει και στο σπίτι σας, σε ένα κουτί γεμάτο με τα αισθητηριακά υλικά – θεσμούς του, για ένα παιχνίδι γύρω από τη μαγεία του Ωκεανού!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, η ομάδα που εισήγαγε και καθιέρωσε το Messy Play στην Ελλάδα, μοιράζονται από το 2010, με παιδιά και ενήλικες, το αισθητηριακό παιχνίδι με τα τόσα σημαντικά οφέλη!
Θέλοντας να δώσουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το γνωρίσουν και να το απολαύσουν, πακετάρουν την εμπειρία του Messy Play σε ένα κουτάκι με το χρώμα του Ωκεανού, γεμάτο με υλικά του αισθητηριακού αυτού παιχνιδιού, ώστε να τα ανακαλύψετε και να τα εξερευνήσετε στο σπίτι παρέα με το παιδί σας!
Με το Ocean Box, θα δημιουργήσετε έναν αχανή μπλε Messy Play Ωκεανό, θα φτιάξετε κινητική άμμο, θα πλάσετε το δικό σας νησάκι και πλασματάκια του ωκεανού από πηλό, ή ό,τι άλλο φανταστείτε και θα χαθείτε σε μια θάλασσα αισθητηριακού παιχνιδιού!

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο, αφήνοντας τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους. Το Messy Play άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους μέσα από τα αισθητήριά τους όργανα. Μία τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Γιατί το Messy Play είναι σημαντικό

στη ζωή των παιδιών;

H συμβολή του Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια. Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων. Τα παιδιά το χρειάζονται για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά που τους χαρίζει, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα, την κοινωνικοποίηση και φυσικά τη δημιουργικότητα!

Τι θα βρείτε στο Ocean Box

  • 1 kg ελληνικού φυσικού πηλού εξαιρετικής ποιότητας
  • 1 ψαλίδι ασφαλείας
  • 1 πλάστης
  • 1 εργαλείο πηλού
  • 3 γλωσσοπίεστρα
  • 1 σφουγγαράκι
  • 1 σακουλάκι με 500g άμμο παιχνιδιού
  • 1 σακουλάκι με κορν φλάουρ
  • 1 σακουλάκι με 10g ζελατίνη
  • 3 φιαλίδια με χρώματα τέμπερας
  • 1 πινέλο
  • 1 σέσουλα
  • 1 φόρμα σιλικόνης
  • Κοχύλια
  • Πλαστικά ψαράκια
Σημειώνεται ότι τα υλικά του κουτιού μπορεί να μην έχουν ακριβή αντιστοιχία με τις φωτογραφίες.
Το κουτάκι είναι κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών, φυσικά με την παρουσία κάποιου ενήλικα, μέχρι και 10 ετών.

Τα Messy Play Υλικά και η Σημασία τους!

Ο Ωκεανός από Ζελατίνη και Χρώμα!

Χρησιμοποιώντας τα απλά υλικά της ζελατίνης και του χρώματος, σε συνδυασμό με το νερό, μπορούμε να φτιάξουμε έναν αισθητηριακό ωκεανό με μια μοναδική αφράτη και απαλή υφή σε ζωντανό γαλάζιο! Προσδίδοντας στο νερό μία νέα απτική ιδιότητα, δημιουργούμε ένα αισθητηριακό μείγμα, που μπορεί να χαρίσει πολλά αισθητηριακά οφέλη στα παιδιά! Ενισχύει την ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, καθώς χειρίζονται, ρίχνουν και ανακατεύουν τον ζελατινώδη Ωκεανό. Υποστηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη, καθώς η μετατροπή του νερού, με την προσθήκη ζελατίνης, σε ένα υλικό με διαφορετική υφή και νέα χαρακτηριστικά βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν ότι τα υλικά μπορούν να αλλάζουν κατάσταση και να μεταμορφώνονται από υγρά σε πιο στερεά. Επιπλέον, προσφέρει μια ιδιαίτερη απτική εμπειρία, καθώς τα παιδιά εξερευνούν μια ασυνήθιστη υφή, ούτε ρευστή ούτε συμπαγή, ενώ η ενασχόληση με ένα καινούργιο υλικό που τα συναρπάζει βοηθά στη συγκέντρωσή τους σε μία ενέργεια. Ο διαφορετικός Ωκεανός αυτός παρέχει επίσης απεριόριστες ευκαιρίες για δημιουργική ανάπτυξη, καθώς μέσα από το παιχνίδι με ένα ανοιχτού τύπου αισθητηριακό υλικό, εξασκείται η δημιουργική σκέψη του παιδιού σχετικά με το τι μπορεί να κάνει με αυτό, κάτι που μαθαίνει μέσω του πειραματισμού. Και φυσικά, το παιχνίδι με ένα τέτοιο υλικό με απαλή αίσθηση, που ταυτόχρονα δε λερώνει και τόσο και ξεπλένεται εύκολα, μπορεί να αποτελέσει πολύ χαλαρωτική και ηρεμιστική εμπειρία!

Η Κινητική Άμμος!

Η κινητική άμμος είναι το αισθητηριακό υλικό που δημιουργείται όταν στην άμμο προσθέτουμε επιπλέον υλικά, όπως κορν φλάουρ και νερό. Αυτά την κάνουν απαλή και εύθρυπτη σαν ψιλή άμμο παραλίας, αλλά και ικανή να κρατήσει το σχήμα της όταν τη διαμορφώσετε. Η κινητική άμμος είναι διασκεδαστική στο αισθητηριακό παιχνίδι γιατί κινείται και παίρνει σχήμα με τρόπο που είναι αρκετά μοναδικός. Σκληραίνει όταν την πιέζετε, αλλά «λιώνει» όταν την αφήνετε. Όπως και η υγρή άμμος στην παραλία, η κινητική άμμος είναι εύπλαστη. Αλλά όταν δεν ασκείτε καμία πίεση σε αυτήν, η άμμος κινείται αργά μόνη της! Η κινητική άμμος χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες λόγω της πρακτικής της φύσης, αλλά και την αισθητηριακή επεξεργασία, τόσο για τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στην αφή όσο και αυτά που αγαπούν την απτική αίσθηση. Ενισχύει τις προγραφικές δεξιότητες, αν σχεδιάσετε πάνω της αριθμούς, γράμματα και σχήματα. Ενθαρρύνει το δημιουργικό και προσποιητό παιχνίδι, καθώς το παιχνίδι με αυτήν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε το δημιουργικό εγκέφαλο με χαλαρό τρόπο. Το παιχνίδι με την άμμο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στην ομιλία, λειτουργώντας ως εργαλείο αλληλεπίδρασης με το παιδί. Και φυσικά, η ενασχόληση μαζί της έχει υπέροχο ηρεμιστικό αποτέλεσμα, ενώ κατευθύνει την ενέργεια ενός δραστήριου παιδιού σε ένα σημείο, βοηθώντας το μυαλό του να συγκεντρωθεί!

Ο Φυσικός Πηλός!

Ο φυσικός πηλός είναι μια από τις μαγικές μορφές που παίρνει η Γη. Αποτελείται από αργιλώδες χώμα και νερό, είναι δηλαδή λάσπη, ό,τι πιο αγνό έχει να μας δώσει η Γη! Με έναν τρόπο μοναδικό, η επαφή με τον πηλό είναι ευχάριστη στα χέρια και έχει την ικανότητα να μας ξεκουράζει, καθώς ασκούμε το σώμα, το πνεύμα, τη συγκέντρωσή και τη δημιουργικότητά μας. Ο φυσικός πηλός, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης. Βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς με τον πηλό τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση, εκφράζουν με αμεσότητα τα συναισθήματά τους και χαλαρώνουν από τις εντάσεις. Προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης, αποτελεσματικότητας και αυτοελέγχου και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Ενισχύει την κινητική και αισθητηριακή ανάπτυξη, καθώς η εργασία με τον πηλό είναι ιδανική για την προώθηση του οπτικό-κινητικού συντονισμού και της αδρής και λεπτής κινητικότητας. Στηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη, με την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της λειτουργίας της σκέψης, την επίλυση προβλημάτων, την εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών. Και φυσικά, ενισχύει τη δημιουργική ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνει την εξερεύνηση και τον πειραματισμό. Συγχωρεί τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώσουν την ελευθερία που χρειάζεται η ζωντανή τους φαντασία για να εκφραστεί.
Δείτε τα άρθρα μας για τα οφέλη του φυσικού πηλού
ΕΔΩ και ΕΔΩ

Τα Εργαλεία του Πηλού!

Το ξύλινο εργαλείο με τη συρμάτινη θηλιά χρησιμοποιείται για να σκάβουμε ή να αφαιρούμε κομμάτια πηλού, δημιουργώντας πολύ ενδιαφέροντα αφηρημένα σχέδια! Το εργαλείο είναι καλής ποιότητας, αλλά πάντα έρχεται η στιγμή που μπορεί να αποκοπεί το σίδερο από την ξύλινη βάση. Με λίγη κόλλα ίσως να μπορέσετε να το ξανακολλήσετε, αλλά αν το χρησιμοποιεί πολύ μικρό παιδί, θα χρειάζεται την προσοχή σας.
Ο πλάστης χρησιμοποιείται για να ανοίγουμε ή να ισιώνουμε τον πηλό, να σχηματίζουμε λεπτές φέτες πηλού, να ανοίγουμε τρύπες, να δημιουργούμε αποτυπώματα κ.α.
Το σφουγγαράκι είναι χρήσιμο για να βρέχουμε τον πηλό ώστε να γίνεται πιο λείος, αλλά και για να μαλακώνει αν αρχίσει να σκληραίνει.
Τα γλωσσοπίεστρα αξιοποιούνται για να χαράζουμε τον πηλό, χρησιμοποιούνται ως βάσεις ώστε να «χτίζουμε» πάνω τους με τον πηλό και πολλά ακόμα!

Ιδέες για Messy Play Παιχνίδια!

Δημιουργήστε έναν αισθητηριακό Ωκεανό!

Ρίξτε το σακουλάκι ζελατίνης σε ένα μπολ με 3-4 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και αφήστε τη να φουσκώσει και να απορροφήσει το νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, ζεστάνετε μισό λίτρο ή 2-3 κούπες νερό σε ένα κατσαρολάκι, χωρίς όμως αυτό να βράσει. Ρίξτε τη ζελατίνη σας μέσα στο νερό και ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί. Στη συνέχεια, προσθέστε μέσα λίγες σταγόνες μπλε χρώματος για να φτιάξετε έναν βαθύ ωκεανό, ή και λίγο κίτρινο για να δημιουργήσετε αυτό το γαλαζοπράσινο χρώμα των τροπικών υδάτων! Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο σκεύος, όπως ένα φαρδύ μπολ ή μια λεκάνη, και αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες ή στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα. Όταν ο Ωκεανός σας είναι πλέον συμπαγής, μπορείτε να μεταφέρετε το σκεύος σας στο σημείο παιχνιδιού σας, ή ακόμα και απευθείας μέσα στη μπανιέρα, και να τον εξερευνήσετε μπήγοντας τα δάχτυλα μέσα στο «νερό». Κρύψτε κάτω από την επιφάνεια κοχύλια, ψαράκια ή άλλα πλασματάκια και βάλτε τα να «κολυμπήσουν» μέσα από τα ζελατινώδη κύματα! «Βυθίστε» ένα ναυάγιο που μπορείτε να δημιουργήσετε από πηλό και αναζητήστε το στον πυθμένα, «διασώζοντάς» το με τη σέσουλα! Μπορείτε επίσης να φτιάξετε παγάκια προσθέτοντας λίγες σταγόνες διαφορετικών χρωμάτων μέσα, να τα ρίξετε μέσα στον Ωκεανό σας και να τον δείτε να παίρνει άλλες αποχρώσεις καθώς τα παγάκια λιώνουν ή καθώς ρίχνετε πάνω τους ζεστό νερό! Και σαν μια συμπληρωματική και ικανοποιητική και για την αίσθηση της γεύσης ιδέα, αντί για χρώμα τέμπερας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώμα ζαχαροπλαστικής και να προσθέσετε ζάχαρη ή μέλι στο μείγμα σας όταν φτιάχνετε τον Ωκεανό σας. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει παράλληλα και ένα γλυκό σνακ το οποίο τα παιδιά θα εξερευνήσουν αισθητηριακά και με το στόμα!
Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για τον Ωκεανό από ζελατίνη ΕΔΩ

Φτιάξτε τη δική σας Κινητική Άμμο!

Αναμίξτε την άμμο με το κορν φλάουρ και με νερό, με αναλογία 5:3:1, δηλαδή 5 μέρη άμμου για 3 μέρη κορν φλάουρ και 1 μέρος νερού. Ζυμώστε την και δείτε τη να αλλάζει και να αποκτά άλλη υφή και μορφή, να γίνεται συμπαγής καθώς την πλάθετε και να κινείται όταν την αφήνετε! Προσθέστε περισσότερο νερό για να την κάνετε ακόμα πιο «ρευστή» και πειραματιστείτε προσθέτοντας μέσα κάποια από τα χρώματα! Βάλτε την κινητική άμμο σε ένα δισκάκι με λίγο βάθος και κρύψτε μέσα μικρά αντικείμενα που αγαπά το παιδί σας για να παίξετε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, σκαλίζοντας με τα δάχτυλα μέσα στην άμμο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την αίσθησή της! Ανοίξτε την κινητική άμμο σε μια επίπεδη επιφάνεια με τον πλάστη και χρησιμοποιήστε το πινέλο για να σχεδιάσετε πάνω της μηνύματα ή ένα σήμα SOS σαν να βρίσκεστε σε ένα έρημο νησάκι! Φτιάξτε μικρούς πύργους ή κάστρα χρησιμοποιώντας το φορμάκι ή πλάστε μικρά γλυπτά με αυτήν και δείτε τα να κινούνται σιγά σιγά καθώς η άμμος απλώνεται!
Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για την κινητικό άμμο ΕΔΩ

Στήστε το Έρημο Νησάκι σας από Φυσικό Πηλό!

Χρησιμοποιήστε τον φυσικό πηλό για να φτιάξετε ένα έρημο νησάκι, το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να τοποθετήσετε στη μέση του Ωκεανού σας και να το καλύψετε ή να το περιτριγυρίσετε με κινητική άμμο! Φτιάξτε ένα δελφινάκι, ένα ψαράκι ή το δικό σας αγαπημένο πλασματάκι από πηλό, χρησιμοποιώντας και τα εργαλεία για να σχεδιάσετε λέπια ή χαρακτηριστικά πάνω του, και βάλτε το να εξερευνήσει τα άγνωστα νερά σας! Ή ακόμα καλύτερα, φτιάξτε τη δική σας σχεδία ή καραβάκι από πηλό για μια περιπέτεια στον ωκεανό σας!

Συμβουλές για το Messy Play

Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ λέρωμα από τα υλικά στο σπίτι, μπορείτε να οριοθετήσετε τον χώρο παιχνιδιού σας και να τοποθετήσετε στο πάτωμα μια αδιάβροχη επιφάνεια, όπως ένα μεγάλο πλαστικό τραπεζομάντιλο, πάνω στο οποίο θα φροντίσετε να περιορίσετε το παιχνίδι σας.
Για το παιχνίδι με τον Ωκεανό, που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από αυτόν τον οριοθετημένο χώρο, με πιτσιλιές και πλατσουρίσματα, μπορείτε να μεταφέρετε όλη τη δράση στο μπάνιο σας! Μια εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε το σκεύος με τον Ωκεανό μέσα στην μπανιέρα και να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν ελεύθερα, αφού το λέρωμα θα είναι περιορισμένο στο εσωτερικό της, ενώ στη συνέχεια το καθάρισμα θα είναι πιο εύκολο μέσα στο μπάνιο.
Η μέγιστη συμβουλή που θα σας δίναμε είναι να μην προσπαθήσετε να κατευθύνετε το παιχνίδι των παιδιών! Όλες οι οδηγίες που δίνουμε παραπάνω είναι απλά κάποιες δικές μας προτάσεις. Εννοείται πως τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να δημιουργήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, οι ιδέες τους σίγουρα θα είναι μοναδικές! Με αυτά τα υπέροχα αισθητηριακά υλικά στη διάθεσή τους, είναι μια ιδανική ευκαιρία να τα εξερευνήσουν με τη δική τους φαντασία, να κάνουν τους πειραματισμούς τους και να ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού, αλλά και μάθησης μέσα από αυτό!

Συμβουλές για την Αποθήκευση των Υλικών

Ωκεανός από Ζελατίνη

Θα παρατηρήσετε ότι με το πολύωρο παιχνίδι, ο συμπαγής Ωκεανός σας θα αρχίσει σιγά σιγά να «λιώνει» και να μοιάζει ξανά όλο και περισσότερο με νερό! Στο τέλος του παιχνιδιού, μπορείτε να επανατοποθετήσετε το μείγμα σας σε ένα σκεύος και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για να ξαναπάρει μια συμπαγή μορφή για το επόμενο παιχνίδι. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι μέχρι μια εβδομάδα!

Κινητική Άμμος

Για να αποθηκεύσετε την κινητική άμμο, πιέστε την σε έναν ενιαίο όγκο και τοποθετήστε την σε αεροστεγή σακούλα ή συσκευασία. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι για αρκετές εβδομάδες, ενώ αν τυχόν δείτε ότι ξεραίνεται, μπορείτε να την αναβιώσετε με την προσθήκη λίγου νερού!

Φυσικός Πηλός

Όσο επεξεργάζεστε τον φυσικό πηλό, θα δείτε πως αρχίζει να σκληραίνει, καθώς το νερό που περιέχει εξατμίζεται. Χρειάζεται λίγο νερό για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Για να τον διατηρήσετε μαλακό μετά τη χρήση, πρέπει να τον κλείσετε οπωσδήποτε σε μια σακούλα χωρίς καμία τρύπα, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Μπορείτε να κρατήσετε το ίδιο κομμάτι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην έχει αναμειχθεί με άλλα υλικά ή να μην έχει κλειστεί στη σακούλα πολύ βρεγμένος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χαλάσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αρχίσει να έχει μια πιο έντονη μυρωδιά και θα καταλάβετε σίγουρα ότι δεν είναι πλέον προς χρήση.
Αν αφεθεί εκτός σακούλας, μέσα σε κάποιες μέρες, ανάλογα με το πόση ζέστη ή υγρασία έχει στο περιβάλλον, θα σκληρύνει και δεν θα μπορεί να πλαστεί. Αν τον αφήσετε όμως να μουλιάσει μέσα σε λίγο νερό και τον ξαναπλάσετε, θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση του εύπλαστου πηλού μονάχα στην περίπτωση που ψηθεί σε ειδικό φούρνο κεραμικής (καμίνι), δηλαδή πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Τότε πια, αλλάζει η μοριακή δομή του πηλού και ονομάζεται πλέον «κεραμικό» αντικείμενο.

 

Πάνω από όλα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το συχνό, ακόμα και καθημερινό, αισθητηριακό παιχνίδι για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την ευεξία τους! Γιατί το πιο σημαντικό όφελος του Messy Play είναι η χαρά, και μέσα από αυτή τη χαρά, τα παιδιά μαθαίνουν πιο βαθιά και ουσιαστικά!