Select menu item
Messy Play in a Box

Messy Play in a Box

Η ολοκληρωμένη εμπειρία του Messy Play στο σπίτι σας!

Το Messy Play, το ελεύθερο παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, τώρα φτάνει και στο σπίτι σας, σε ένα ολοκληρωμένο κουτί που περιέχει όλα τα αισθητηριακά υλικά – θεσμούς του!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, η ομάδα που εισήγαγε και καθιέρωσε το Messy Play στην Ελλάδα, μοιράζονται από το 2010, με παιδιά και ενήλικες, το αισθητηριακό παιχνίδι αυτό με τα πραγματικά άπειρα οφέλη!
Θέλοντας να δώσουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το γνωρίσουν και να το απολαύσουν, πακετάρουν τώρα την ολοκληρωμένη εμπειρία του Messy Play σε ένα πολύχρωμο κουτάκι, γεμάτο με τα πιο χαρακτηριστικά υλικά του αισθητηριακού αυτού παιχνιδιού, ώστε να τα ανακαλύψετε στο σπίτι παρέα με το παιδί σας!
Ο φυσικός πηλός μας, η κινητική άμμος, το μαγικό Oobleck, οι πλαστελίνες, τα αισθητηριακά χρωματιστά ρυζάκια και τα ζωντανά χρώματα είναι εδώ για να τα εξερευνήσετε με όλη σας τη φαντασία!

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο, αφήνοντας τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους. Το Messy Play άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο, παρά ο έμφυτος τρόπος παιχνιδιού των παιδιών. Είναι μέρος της φυσικής τους τάσης προς την εξερεύνηση του περιβάλλοντός τους μέσα από τα αισθητήριά τους όργανα. Μία τάση πολύτιμη και αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξή τους.

Γιατί το Messy Play είναι σημαντικό

στη ζωή των παιδιών;

H συμβολή του Messy Play στην ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια. Αυτό το ελεύθερο παιχνίδι, που μπορεί να λερώνει ή να προκαλεί ένα μικρό «χάος», είναι απαραίτητο στη ζωή των παιδιών. Κινείται γύρω από την ανακάλυψη και την εμπειρική αποκόμιση δεξιοτήτων. Τα παιδιά το χρειάζονται για την έκφραση, την εκτόνωση και τη χαρά που τους χαρίζει, ενώ προσφέρει σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης. Στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, την κινητική ανάπτυξη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τη συναισθηματική έκφραση, τη γνωστική και μαθηματική ανάπτυξη, τη γλώσσα, την κοινωνικοποίηση και φυσικά τη δημιουργικότητα!

Τι θα βρείτε στο Messy Play in a Box

 • 1 kg ελληνικού φυσικού πηλού εξαιρετικής ποιότητας
 • 1 ψαλίδι ασφαλείας
 • 1 πλάστης
 • 1 εργαλείο πηλού
 • 3 γλωσσοπίεστρα
 • 4 φιαλίδια με χρώματα τέμπερας
 • 1 πινέλο
 • 1 σφουγγαράκι
 • 1 σακουλάκι με 500g άμμο παιχνιδιού
 • 2 σακουλάκια με κορν φλάουρ
 • 1 μικρό σουρωτήρι
 • 2 πλαστελίνες
 • 2 κουτάκια χρωματιστό ρύζι
Σημειώνεται ότι τα υλικά του κουτιού μπορεί να μην έχουν ακριβή αντιστοιχία με τις φωτογραφίες.
Το κουτάκι είναι κατάλληλο για παιδιά από 2 ετών, φυσικά με την παρουσία κάποιου ενήλικα, μέχρι και 10 ετών.

Τα Υλικά του Messy Play και η Σημασία τους!

Τα Χρώματα!

Τα ζωντανά χρώματα είναι από τα πιο σημαντικά αισθητηριακά υλικά του Messy Play, καθώς αποτελούν δυνατό οπτικό ερέθισμα, αλλά και εργαλείο μάθησης μέσω του παιχνιδιού! Αγγίζοντας και απλώνοντάς την μπογιά σε μια οριζόντια ή κάθετη επιφάνεια, τα παιδιά ανακαλύπτουν την υγρή υφή της και την δυνατότητά της να αφήνει το σημάδι της σύμφωνα με τις κινήσεις των χεριών τους. Ανακαλύπτουν την χρωματική θεωρία, καθώς και έχουν την ευκαιρία για ανακάλυψη και πειραματισμό, όταν βλέπουν τα νέα χρώματα που δημιουργούνται με τον συνδυασμό και την ανάμιξη!

Το Μαγικό Oobleck!

Το Oobleck είναι ένα μείγμα κορν φλάουρ, νερού και χρώματος, που ανήκει στην κατηγορία των μη Νευτώνειων ρευστών! Αυτό σημαίνει πως το αν είναι παχύρρευστο ή νερουλό εξαρτάται από τη δύναμη που εφαρμόζεται πάνω του. Όταν πιέζετε το μείγμα με τα χέρια σας, το νιώθετε να σκληραίνει και να «αντιστέκεται», ενώ αν το αφήσετε να τρέξει ανάμεσα στα δάχτυλά σας, έχει την ιδιότητα του υγρού! Το Oobleck προσφέρει μια πλούσια αισθητηριακή εμπειρία. Παράλληλα, ασκείται η λεπτή κινητικότητα και η τριποδική λαβή, η οπτική, οσφρητική, ή και η γευστική, καταγραφή και επεξεργασία, ο οπτικό-κινητικός συντονισμός και η συγκέντρωση. Συγχρόνως, προσφέρει ευκαιρίες για επίλυση προβλημάτων και κατανόηση των ιδιοτήτων και αποτελεί μια υπέροχη εισαγωγή για την μεταμόρφωση και την αναστρεψιμότητα. Παρατηρώντας το υλικό να μεταμορφώνεται από στερεό σε υγρό, και μετά πάλι σε στερεό, τα παιδιά να καταλαβαίνουν πως κάτι που μοιάζει να υπάρχει με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να αλλάξει, χάρη στη δική μας συμπεριφορά και δράση!

Η Κινητική Άμμος!

Η κινητική άμμος είναι το αισθητηριακό υλικό που δημιουργείται όταν στην άμμο προσθέτουμε επιπλέον υλικά, όπως κορν φλάουρ και νερό. Αυτά την κάνουν απαλή και εύθρυπτη σαν ψιλή άμμο παραλίας, αλλά και ικανή να κρατήσει το σχήμα της όταν την διαμορφώσετε. Η κινητική άμμος είναι διασκεδαστική στο αισθητηριακό παιχνίδι γιατί κινείται και παίρνει σχήμα με τρόπο που είναι αρκετά μοναδικός. Σκληραίνει όταν την πιέζετε, αλλά «λιώνει» όταν την αφήνετε. Όπως και η υγρή άμμος στην παραλία, η κινητική άμμος είναι εύπλαστη. Αλλά όταν δεν ασκείται καμία πίεση σε αυτήν, η άμμος κινείται αργά μόνη της, από όπου προέρχεται και το όνομα «κινητική». Η κινητική άμμος χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του παιδιού. Μπορεί να αναπτύξει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες λόγω της πρακτικής της φύσης, αλλά και την αισθητηριακή επεξεργασία, τόσο για τα παιδιά που είναι ευαίσθητα στην αφή όσο και αυτά που αγαπούν την απτική αίσθηση. Ενισχύει τις προγραφικές δεξιότητες, αν σχεδιάσετε πάνω της αριθμούς, γράμματα και σχήματα. Ενθαρρύνει το δημιουργικό και προσποιητικό παιχνίδι, καθώς το παιχνίδι με αυτήν είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσετε τον δημιουργικό εγκέφαλο με χαλαρό τρόπο. Το παιχνίδι με την άμμο μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά που έχουν πρόβλημα στην ομιλία, λειτουργώντας ως εργαλείο αλληλεπίδρασης με το παιδί. Και φυσικά, η ενασχόληση μαζί της έχει υπέροχο ηρεμιστικό αποτέλεσμα, ενώ κατευθύνει την ενέργεια ενός δραστήριου παιδιού σε ένα σημείο, βοηθώντας το μυαλό του να συγκεντρωθεί!

Οι Πολύχρωμες Πλαστελίνες!

Οι πλαστελίνες είναι ένα υπέροχο αισθητηριακό υλικό. Μαλακές και εύπλαστες, προσφέρουν μια τόσο ικανοποιητική αίσθηση στην αφή. Το παιχνίδι με εύπλαστα υλικά είναι απαραίτητο για τα μικρά παιδιά, ενώ όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο το καλύτερο! Η πλαστελίνη είναι ιδανική για την κινητική ανάπτυξη του παιδιού, γιατί προωθεί τον οπτικό-κινητικό συντονισμό και την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας. Επίσης, βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη, όντας ιδανικό εργαλείο για την έκφραση των συναισθημάτων και των εμπειριών, για την χαλάρωση από τις εντάσεις, για τη δημιουργία μιας αίσθησης ικανοποίησης και αποτελεσματικότητας. Ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη, καθώς καλλιεργείται η σκέψη, η λογική και μαθηματική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων, η εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών και οι γλωσσικές δεξιότητες. Και φυσικά στηρίζει τη δημιουργική ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τους πειραματισμούς και την εξερεύνηση. Μέσα από την ελευθερία αυτή, η ζωντανή τους φαντασία βρίσκει μια ακόμα δίοδο έκφρασης και συνεχώς αυξάνεται!

Το Χρωματιστό Ρύζι!

Το ρύζι είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό που ζωντανεύει και γίνεται ακόμα πιο αισθητηριακό όταν του δίνουμε χρώμα! Αποτελεί ιδανική ξηρή υφή καθώς οι μικροί κόκκοι του διεγείρουν την αίσθηση της αφής, αλλά και οπτικό ερέθισμα όταν το βάφουμε στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Το παιχνίδι με ρύζι προσφέρει στα παιδιά προσχολικής ηλικίας μια τέλεια ευκαιρία για αισθητηριακή εξερεύνηση, καθώς συμπεριλαμβάνει όλες τις αισθήσεις. Διεγείρει την όραση, όταν δίνουμε χρώμα στο ρύζι. Την αφή όταν βυθίζουμε τα χέρια μας μέσα σε αυτό. Τη γεύση, καθώς πολλά παιδιά μπορεί να το βάλουν και στο στόμα τους, κι ας ανακαλύψουν μετά ότι δεν είναι και πολύ νόστιμο ξερό. Την όσφρηση, καθώς το ρύζι σαν τρόφιμο έχει μια δική του μυρωδιά. Αλλά και την ακοή, καθώς παρατηρούμε τον ήχο που κάνει το ξερό ρύζι όταν το βάλουμε σε ένα σκεύος και το ανακινήσουμε ώστε να χτυπάει στα τοιχώματα, ενώ δημιουργεί διαφορετικούς ήχους ανάλογα με το αν το σκεύος είναι χάρτινο, πλαστικό, μεταλλικό, γυάλινο ή κεραμικό. Η διέγερση πολλαπλών αισθήσεων βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν γρήγορα τις αισθητηριακές τους δεξιότητες, ενώ δημιουργεί και μια σημαντική ευκαιρία μάθησης, καθώς τα μικρά παιδιά επεξεργάζονται πληροφορίες μέσω των αισθήσεών τους. Το αισθητηριακό παιχνίδι με ρύζι βοηθά τα παιδιά να ασκήσουν την λεπτή κινητικότητα, όταν μαζεύουν το ξερό ρύζι με τα χέρια τους ή όταν δοκιμάζουν να μαζέψουν μεμονωμένους κόκκους ρυζιού, εξασκώντας έτσι την κίνηση του τσιμπήματος με τα δάχτυλα. Επίσης, όταν χρησιμοποιούν φλιτζάνια, φορμάκια και κουτάλια για να ανακατέψουν ή να μαζέψουν το ρύζι, ενθαρρύνεται ο συντονισμός ματιού-χεριού τους. Οι δραστηριότητες με ρύζι μπορούν ακόμη να βοηθήσουν στην ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, καθώς ενώ παίζουν θα πειραματίζονται με τη γλώσσα, θα δοκιμάζουν νέες λέξεις και θα δημιουργούν ακόμη και διαφορετικούς ήχους. Το παιχνίδι με ρύζι βοηθά επίσης στην ανάπτυξη των μαθηματικών δεξιοτήτων, καθώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις έννοιες του όγκου και της ποσότητας. Φυσικά, το αισθητηριακό παιχνίδι με το πολύχρωμο ρύζι επιτρέπει στα παιδιά να ασκούν τη φαντασία τους, να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν χωρίς κανόνες ή περιορισμούς, κάτι που τα βοηθά με τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη. Και είναι τόσο ηρεμιστικό και χαλαρωτικό!

Ο Φυσικός Πηλός!

Ο φυσικός πηλός είναι μια από τις μαγικές μορφές που παίρνει η Γη. Αποτελείται από αργιλώδες χώμα και νερό, είναι δηλαδή λάσπη! Με έναν τρόπο μοναδικό, η επαφή με τον πηλό είναι ευχάριστη στα χέρια και έχει την ικανότητα να μας ξεκουράζει, καθώς ασκούμε το σώμα, το πνεύμα, τη συγκέντρωσή και τη δημιουργικότητά μας. Ο φυσικός πηλός, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης. Βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς με τον πηλό τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση, εκφράζουν με αμεσότητα τα συναισθήματά τους και χαλαρώνουν από τις εντάσεις. Προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης, αποτελεσματικότητας και αυτοελέγχου και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Ενισχύει την κινητική και αισθητηριακή ανάπτυξη, καθώς η εργασία με τον πηλό είναι ιδανική για την προώθηση του οπτικό-κινητικού συντονισμού και της αδρής και λεπτής κινητικότητας. Στηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη, με την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της λειτουργίας της σκέψης, την επίλυση προβλημάτων, την εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών. Και φυσικά, ενισχύει τη δημιουργική ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνει την εξερεύνηση και τον πειραματισμό. Συγχωρεί τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώσουν την ελευθερία που χρειάζεται η ζωντανή τους φαντασία για να εκφραστεί.
Δείτε τα άρθρα μας για τα οφέλη του φυσικού πηλού ΕΔΩ και ΕΔΩ

Τα Εργαλεία του Πηλού!

Το ξύλινο εργαλείο με τη συρμάτινη θηλιά χρησιμοποιείται για να σκάβουμε ή να αφαιρούμε κομμάτια πηλού, δημιουργώντας πολύ ενδιαφέροντα αφηρημένα σχέδια! Το εργαλείο είναι καλής ποιότητας, αλλά πάντα έρχεται η στιγμή που μπορεί να αποκοπεί το σίδερο από την ξύλινη βάση. Με λίγη κόλλα ίσως να μπορέσετε να το ξανακολλήσετε, αλλά αν το χρησιμοποιεί πολύ μικρό παιδί, θα χρειάζεται την προσοχή σας.
Ο πλάστης χρησιμοποιείται για να ανοίγουμε ή να ισιώνουμε τον πηλό, να σχηματίζουμε λεπτές φέτες πηλού, να ανοίγουμε τρύπες, να δημιουργούμε αποτυπώματα κ.α.
Το σφουγγαράκι είναι χρήσιμο για να βρέχουμε τον πηλό ώστε να γίνεται πιο λείος, αλλά και για να μαλακώνει αν αρχίσει να σκληραίνει.
Τα γλωσσοπίεστρα αξιοποιούνται για να χαράζουμε τον πηλό, χρησιμοποιούνται ως βάσεις ώστε να «χτίζουμε» πάνω τους με τον πηλό και πολλά ακόμα!

Ιδέες για Messy Play Παιχνίδια!

Ανακαλύψτε τα Χρώματα!

Ρίξτε τα χρώματα σε μια επιφάνεια που δεν σας πειράζει να λερωθεί και αφού τα ψηλαφήσετε για να νιώσετε την υφή τους, αρχίστε να τα αναμιγνύετε μεταξύ τους με τα δάχτυλα για να δείτε πόσους διαφορετικούς συνδυασμούς χρωμάτων μπορείτε να δημιουργήσετε! Το κίτρινο και το μπλε κάνουν το πράσινο, και το κόκκινο με το μπλε το μωβ! Κι αν τα ανακατέψουμε όλα μαζί έχουμε συνήθως ένα ωραιότατο καφέ! Πάρτε το πινέλο σας, καθώς και όποια άλλα αντικείμενα μπορεί να σας εμπνέουν, όπως φυλλαράκια, μικρά αυτοκινητάκια ή πλαστικά ζωάκια ή παιχνίδια και δοκιμάστε να τα ακουμπήσετε στο χρώμα και να δείτε τι σχέδια αφήνουν όταν τα μετακινείτε πάνω στη μπογιά. Σχεδιάστε πάνω σχήματα ή μηνύματα, ακόμα και με τα δάχτυλα, ενισχύοντας τις δεξιότητες γραφής. Και μετά, με τις πολύχρωμες παλάμες σας, δοκιμάστε να κάνετε αποτυπώματα, είτε σε μια επιφάνεια που πρόκειται να καθαρίσετε, ή ακόμα και κάπου όπου σκοπεύετε το αποτύπωμα να παραμείνει, σαν μια χρωματιστή ανάμνηση του Messy Play σας!

Δημιουργήστε τη δική σας Κινητική Άμμο!

Αναμίξτε την άμμο με το κορν φλάουρ και με νερό, με αναλογία 5:3:1, δηλαδή 5 μέρη άμμου για 3 μέρη κορν φλάουρ και 1 μέρος νερού. Ζυμώστε την και δείτε την να αλλάζει και να αποκτά άλλη υφή και μορφή, να γίνεται συμπαγής καθώς την πλάθετε και να κινείται όταν την αφήνετε! Προσθέστε περισσότερο νερό για να την κάνετε ακόμα πιο «ρευστή» και πειραματιστείτε προσθέτοντας μέσα κάποια από τα χρώματα! Μπορείτε να φτιάξετε κινούμενη λάβα προσθέτοντας μέσα κόκκινο ή μια θάλασσα ρίχνοντας μέσα μπλε! Βάλτε την κινητική άμμο μέσα σε ένα δισκάκι με λίγο βάθος και κρύψτε μέσα μικρά αντικείμενα που αγαπά το παιδί σας για να παίξετε κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, σκαλίζοντας με τα δάχτυλα μέσα στην άμμο, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την αίσθησή της! Ανοίξτε την κινητική άμμο σε μια επίπεδη επιφάνεια με τον πλάστη και χρησιμοποιήστε το πινέλο για να σχεδιάσετε πάνω της σχήματα, γράμματα, αριθμούς! Πλάστε μικρά γλυπτά με αυτήν και δείτε τα να κινούνται σιγά σιγά καθώς η άμμος απλώνεται!
Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για την κινητικό άμμο ΕΔΩ

Εξερευνήστε τον Φυσικό Πηλό!

Ανακαλύψτε τη μαγεία του φυσικού πηλού πιάνοντάς τον στα χέρια σας, πιέζοντας και ζουλώντας τον για να καταλάβετε τη δύναμη αλλά και την πλαστικότητά του. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία πηλού για να τον κόψετε, να σχεδιάσετε πάνω του, να αποτυπώσετε πάνω του σχέδια, να δημιουργήσετε υφές και να δείτε πώς ανταποκρίνεται στην πίεση του κάθε διαφορετικού εργαλείου. Πλάστε με αυτόν τις αγαπημένες μορφές σας, είτε πρόκειται για ζωάκια, ψαράκια, φανταστικά πλάσματα που επινοεί το ίδιο το παιδί, κάστρα ή κατασκευές. Ζωντανέψτε τα με τα χρώματα και βάλτε τα να αλληλεπιδράσουν όλα μεταξύ τους σε μια δική σας ιστορία προσποίησης! Σχηματίστε ένα μικρό ηφαίστειο από τον πηλό και συνδυάστε το με την λάβα της κινητικής άμμου, ή ακόμα καλύτερα, δημιουργήστε μια νέα λάβα που αφρίζει, βάζοντας λίγη μαγειρική σόδα στο στόμιο του ηφαιστείου και ρίχνοντας μέσα χυμό λεμονιού για να το δείτε να εκρήγνυται!

Συνδυάστε τις Πολύχρωμες Πλαστελίνες!

Ψηλαφήστε, σφίξτε, ζουλήξτε και πιέστε τις πλαστελίνες για να νιώσετε την απαλή υφή τους και την πλαστικότητά τους! Συνδυάστε τα διαφορετικά χρώματα πλαστελίνης και δοκιμάστε να τα ζυμώσετε το ένα με το άλλο για να δείτε τα νέα χρώματα που προκύπτουν. Φτιάξτε το δικό σας ουράνιο τόξο κυλώντας τις πλαστελίνες σε λωρίδες και ενώνοντάς τις στη σειρά. Πλάστε τα δικά σας πολύχρωμα πλασματάκια και βάλτε τα να ζήσουν στο μικρό κάστρο που δημιουργήσατε από τον πηλό ή να κολυμπήσουν στη θάλασσα του Oobleck! Σχηματίστε με αυτές γράμματα και γράψτε μικρά μηνύματα πάνω στην κινητική άμμο! Προσθέστε μέσα στις πλαστελίνες μικρά αντικείμενα ή υλικά, όπως το χρωματιστό ρύζι, φασόλια ή φακές, και δείτε την επιφάνειά τους να αλλάζει και να αποκτά νέα υφή!
Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για τις σπιτικές πλαστελίνες ΕΔΩ

Αισθανθείτε το Χρωματιστό Ρύζι!

Ανακινήστε το ρυζάκι μέσα στο κουτάκι του για να ακούσετε τον ήχο που δημιουργεί. Απλώστε το και παρατηρήστε τι υφή έχουν στο άγγιγμα οι μικροί κόκκοι. Μαζέψτε το με διαφορετικά εργαλεία, κουτάλια ή φλιτζανάκια, και παρατηρήστε πως με το ένα εργαλείο μαζεύεται περισσότερο ρύζι από ότι με το άλλο, ή ότι το φλιτζανάκι χωράει περισσότερο ρύζι από ένα κουτάλι. Κρύψτε μέσα μικρά αντικείμενα και προτρέψτε το παιδί να ψηλαφήσει μέσα για να τα βρει, αντιλαμβανόμενο το διαφορετικό σχήμα και την υφή μεταξύ των δύο. Παίξτε ένα παιχνίδι μίνι κουζίνας με το ρύζι, «μαγειρεύοντάς» το μέσα στο Oobleck! Μπορείτε να προσθέσετε στο πολύχρωμο ρύζι κι άλλα στεγνά υλικά, όπως ζυμαρικά αστεράκια, φασόλια ή φακές και να δημιουργήσετε μια ακόμα μεγαλύτερη αισθητηριακή εμπειρία ανακάλυψης διαφορετικών σχημάτων. Και φυσικά, μπορείτε να ανακατέψετε λίγη άμμο με το ρύζι για ένα μείγμα με δύο διαφορετικές υφές!

Πειραματιστείτε με το Oobleck!

Αναμίξτε σε μια μεγάλη λεκάνη το κορν φλάουρ με νερό, σε μια αναλογία 1,5-2 μέρη κορν φλάουρ προς 1 μέρος νερού. Ανακατέψτε τα και αν θέλετε προσθέστε μέσα λίγο χρώμα για να γίνει γαλάζιο, λιλά, πράσινο ή ό,τι εσείς επιθυμείτε! Μαζέψτε το νέο σας Oobleck με το μικρό σουρωτήρι και δείτε το να ρέει μέσα από τις διατρήσεις, δημιουργώντας μια υπέροχη ρευστή βροχή από σταγόνες, τις οποίες μπορείτε να πιάσετε με τα χέρια σας. Προσπαθήστε να πιέσετε το Oobleck μέσα στη λεκάνη ή να κυλήσετε τα αυτοκινητάκια ή τα ζωάκια σας μέσα από αυτό, και δείτε το να αντιστέκεται και να σκληραίνει! Παίξτε παιχνίδια προσποίησης και βάλτε τα ζωάκια ή τα ψαράκια σας να κολυμπούν μέσα όπως σε μια θάλασσα! Συνδυάστε το με την κινητική άμμο και δημιουργήστε ένα μικρό νησάκι στη μέση της θάλασσας από Oobleck, μάλιστα τοποθετώντας το ηφαίστειο πηλού σας πάνω και σβήνοντας την λάβα του με τις σταγόνες που ρίχνετε πάνω του! Οι δυνατότητες συνδυασμού των υλικών και δημιουργικής εξερεύνησης είναι άπειρες!
Δείτε το αναλυτικό μας άρθρο για το Oobleck ΕΔΩ

Συμβουλές για το Messy Play

Αν θέλετε να αποφύγετε το πολύ λέρωμα από τα υλικά στο σπίτι, μπορείτε να οριοθετήσετε τον χώρο παιχνιδιού σας και να τοποθετήσετε στο πάτωμα μια αδιάβροχη επιφάνεια, όπως ένα μεγάλο πλαστικό τραπεζομάντιλο, πάνω στο οποίο θα φροντίσετε να περιορίσετε το παιχνίδι σας.
Για τα παιχνίδια που μπορούν εύκολα να ξεφύγουν από αυτόν τον οριοθετημένο χώρο, με πιτσιλιές και πλατσουρίσματα, μπορείτε να μεταφέρετε όλη τη δράση στο μπάνιο σας! Μια εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε το σκεύος με την θάλασσα από Oobleck μέσα στην μπανιέρα και να αφήσετε τα παιδιά να πλατσουρίσουν ελεύθερα, αφού το λέρωμα θα είναι περιορισμένο στο εσωτερικό της, ενώ στη συνέχεια το καθάρισμα θα είναι πιο εύκολο μέσα στο μπάνιο.
Η μέγιστη συμβουλή που θα σας δίναμε είναι να μην προσπαθήσετε να κατευθύνετε το παιχνίδι των παιδιών! Όλες οι οδηγίες που δίνουμε παραπάνω είναι απλά κάποιες δικές μας προτάσεις. Εννοείται πως τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να δημιουργήσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, οι ιδέες τους σίγουρα θα είναι μοναδικές! Με αυτά τα υπέροχα αισθητηριακά υλικά στη διάθεσή τους, είναι μια ιδανική ευκαιρία να τα εξερευνήσουν με τη δική τους φαντασία, να κάνουν τους πειραματισμούς τους και να ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού, αλλά και μάθησης μέσα από αυτό!

Συμβουλές για την Αποθήκευση των Υλικών

Πλαστελίνες

Αν μετά το παιχνίδι τις αποθηκεύετε στο πλαστικό τους κουτάκι και κλείνετε καλά το καπάκι ώστε να μην μπαίνει αέρας, και φυσικά αν δεν έχετε προσθέσει μέσα άλλα υλικά όπως ρύζι, μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές εβδομάδες, ή ακόμα και μήνες, ώστε να συνεχίσετε το παιχνίδι μαζί τους!

Κινητική Άμμος

Για να αποθηκεύσετε την κινητική σας άμμο, πιέστε την σε έναν ενιαίο όγκο και τοποθετήστε την σε αεροστεγή σακούλα ή συσκευασία. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι για αρκετές εβδομάδες, ενώ αν τυχόν δείτε ότι ξεραίνεται, μπορείτε να την αναβιώσετε με την προσθήκη λίγου νερού!

Φυσικός Πηλός

Όσο επεξεργάζεστε τον φυσικό πηλό, θα δείτε πως αρχίζει να σκληραίνει, καθώς το νερό που περιέχει εξατμίζεται. Χρειάζεται λίγο νερό για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Για να τον διατηρήσετε μαλακό μετά τη χρήση, πρέπει να τον κλείσετε οπωσδήποτε σε μια σακούλα χωρίς καμία τρύπα, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Μπορείτε να κρατήσετε το ίδιο κομμάτι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην έχει αναμειχθεί με άλλα υλικά ή να μην έχει κλειστεί στη σακούλα πολύ βρεγμένος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χαλάσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αρχίσει να έχει μια πιο έντονη μυρωδιά και θα καταλάβετε σίγουρα ότι δεν είναι πλέον προς χρήση.
Αν αφεθεί εκτός σακούλας, μέσα σε κάποιες μέρες, ανάλογα με το πόση ζέστη ή υγρασία έχει στο περιβάλλον, θα σκληρύνει και δεν θα μπορεί να πλαστεί. Αν τον αφήσετε όμως να μουλιάσει μέσα σε λίγο νερό και τον ξαναπλάσετε, θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση του εύπλαστου πηλού μονάχα στην περίπτωση που ψηθεί σε ειδικό φούρνο κεραμικής (καμίνι), δηλαδή πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Τότε πια, αλλάζει η μοριακή δομή του πηλού και ονομάζεται πλέον «κεραμικό» αντικείμενο.

Πολύχρωμο Ρύζι

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το χρωματιστό ρύζι σε ένα αεροστεγές δοχείο και να συνεχίσετε να παίζετε μαζί του σίγουρα για αρκετούς μήνες. Ειδικά αν κατά το παιχνίδι σας δεν προσθέτετε σε αυτό υγρά υλικά, όπως νερό, ή αν δεν το αναμίξετε με τις πλαστελίνες, το χρωματιστό ρύζι μπορεί να διατηρηθεί αεροστεγώς ακόμα και για χρόνια παιχνιδιού!

Oobleck

Αν δεν θέλετε να χαραμίσετε το μείγμα σας, μπορείτε να το αποθηκεύσετε, αλλά όχι σε υγρή μορφή, καθώς μπορεί να συγκεντρώσει βακτήρια και να χαλάσει, ακόμα και σε αεροστεγή συσκευασία. Αντίθετα, αφήστε το μείγμα στο σκεύος που το δημιουργήσατε, ανοιχτό στον αέρα ώστε να ξεραθεί και καλύψτε το με καπάκι. Για επιπλέον σιγουριά ότι δεν θα χαλάσει, μπορείτε να τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Και την επόμενη φορά που θελήσετε να παίξετε μαζί του, απλά προσθέστε νερό και το Oobleck σας θα ξαναζωντανέψει!

 

Πάνω από όλα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το συχνό, ακόμα και καθημερινό, αισθητηριακό παιχνίδι για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την ευεξία τους! Γιατί αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι το πιο σημαντικό όφελος του Messy Play είναι η χαρά, και μέσα από αυτή τη χαρά, τα παιδιά μαθαίνουν πιο βαθιά και ουσιαστικά!