Select menu item
Clay Play Box

Clay Play Box

Ένα Clay Play Κουτί Ανακάλυψης του Πηλού στο Σπίτι!

Το Clay Play, το αισθητηριακό παιχνίδι με φυσικό πηλό, τώρα φτάνει και στο σπίτι σας, σε ένα κουτί που περιέχει το οικουμενικό αυτό υλικό, παρέα με ένα κεραμικό ψαράκι ή ζωάκι!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, η ομάδα που εισήγαγε και καθιέρωσε το Messy Play στην Ελλάδα, μοιράζονται από το 2010, με παιδιά και ενήλικες, το ελεύθερο αυτό παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις και χαρίζει πραγματικά άπειρα οφέλη!
Μια από τις πολλές εκφάνσεις του Messy Play είναι το Clay Play, το αισθητηριακό παιχνίδι με το μαγικό υλικό του φυσικού πηλού, που τόσο ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών!
Οι Hehe, γνωρίζοντας τη δύναμή του και θέλοντας να δώσουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το μάθουν και να το απολαύσουν, πακετάρουν τώρα το υπέροχο αυτό υλικό σε ένα Clay Play Box! To κουτάκι προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία Messy Play με φυσικό πηλό και χρώματα στα μικρά παιδιά! Ή μια εμπειρία κατασκευής με φυσικό πηλό και βάψιμο ενός χειροποίητου κεραμικού στα μεγαλύτερα παιδιά και στους ενήλικους!

Τι θα βρείτε στο Clay Play Box

  • 1,5 kg ελληνικού φυσικού πηλού εξαιρετικής ποιότητας
  • 1 τρισδιάστατο χειροποίητο κεραμικό πλασματάκι, του κεραμίστα Έκτορα Γιαλαμά
  • 5 εργαλεία πηλού
  • 6 χρώματα τέμπερας
  • 1 πινέλο
Σημειώνεται ότι τα υλικά του κουτιού μπορεί να μην έχουν ακριβή αντιστοιχία με τις φωτογραφίες.
Το κουτάκι είναι κατάλληλο για παιδιά από 18 μηνών και άνω, αλλά και για ενήλικους φυσικά! Ο  φυσικός πηλός ακόμα και να μπει στο στόμα δεν αποτελεί πρόβλημα και τα εργαλεία είναι επίσης ασφαλή, πάντα με επίβλεψη ενηλίκου φυσικά, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από πολύ μικρά παιδιά.

Τι είναι το Clay Play;

Το Clay Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι με το οικουμενικό υλικό του φυσικού πηλού, που χαρίζει πραγματικά άπειρα εκπαιδευτικά οφέλη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες. Αποτελεί μια έκφανση του Messy Play, του αισθητηριακού παιχνιδιού που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Το παιχνίδι αυτό δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο, αφήνοντας τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους.
Το Clay Play επικεντρώνεται στο αισθητηριακό υλικό του πηλού, καθώς η ενασχόληση με αυτό δεν είναι απλώς ένα δημιουργικό παιχνίδι, αλλά μια εμπειρία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις και προσφέρει έντονη και βαθιά απτική επαφή. Άλλωστε, η αφή είναι από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στον άνθρωπο και ένας από τους πρώτους τρόπους επικοινωνίας και εξερεύνησης του κόσμου. Ο πηλός προσφέρεται για αυτό, καθώς είναι μαλακός και εύπλαστος και αντιδρά άμεσα στα ερεθίσματά μας. Μπορεί να πάρει όποιο σχήμα θελήσουμε, ακολουθεί τις εντολές μας και συγχωρεί τα λάθη μας. Το παιχνίδι με τον πηλό, συνεπώς, αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, καθώς και εκτόνωσης, χαράς, ικανοποίησης και καλλιέργειας σημαντικών προσωπικών δεξιοτήτων και αυτοεκτίμησης. Και φυσικά, η χρήση πραγματικού πηλού, δηλαδή γης, μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη φύση.

Τι είναι ο Φυσικός Πηλός;

Ο φυσικός πηλός είναι μία από τις μαγικές μορφές που παίρνει η Γη. Αποτελείται από αργιλώδες χώμα και νερό, είναι δηλαδή λάσπη! Το χώμα αυτό είναι φυσικό προϊόν της γεωλογικής αποσάθρωσης της επιφάνειας της γης. Προέρχεται από τη διάλυση των πετρωμάτων σε πολύ λεπτά σωματίδια, μια διαδικασία που ξεκίνησε πολύ πριν πρωτοπερπατήσουν άνθρωποι πάνω στη γη. Υπάρχει άφθονος στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος, σε διάφορες ποιότητες και χρώματα. Βρίσκεται σε κοιτάσματα που δημιουργούνται σταδιακά σε διάφορες γεωλογικές περιόδους, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Με λίγα λόγια, ο πηλός προέρχεται από και επιστρέφει στη γη, γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα πιο οικολογικά υλικά.

Τα Εργαλεία του Πηλού

Το σχοινάκι που θα βρείτε χρησιμοποιείται για να κόβουμε τον πηλό σε κομμάτια ή για να ξεκολλήσουμε το αντικείμενό μας από τη βάση του όταν το δημιουργήσουμε.
Το ξύλινο εργαλείο με τη συρμάτινη θηλιά χρησιμοποιείται για να σκάβουμε ή να αφαιρούμε κομμάτια πηλού, δημιουργώντας πολύ ενδιαφέροντα αφηρημένα σχέδια! Το εργαλείο είναι καλής ποιότητας, αλλά πάντα έρχεται η στιγμή που μπορεί να αποκοπεί το σίδερο από την ξύλινη βάση. Με λίγη κόλλα ίσως να μπορέσετε να το ξανακολλήσετε, αλλά αν το χρησιμοποιεί πολύ μικρό παιδί, θα χρειάζεται την προσοχή σας.
Το άλλο ξύλινο εργαλείο είναι η γλυφίδα, με την οποία μπορούμε να χαράζουμε, να κόβουμε, να τρυπάμε, να λειαίνουμε κάποιο σημείο, να ζωγραφίζουμε στον πηλό και τόσα ακόμα!
Ο πλάστης χρησιμοποιείται για να ανοίγουμε ή να ισιώνουμε τον πηλό, να σχηματίζουμε λεπτές φέτες πηλού, να ανοίγουμε τρύπες, να δημιουργούμε αποτυπώματα κ.α.
Το σφουγγαράκι είναι χρήσιμο για να βρέχουμε τον πηλό ώστε να γίνεται πιο λείος, αλλά και για να μαλακώνει αν αρχίσει να σκληραίνει.
Τα γλωσσοπίεστρα αξιοποιούνται για να χαράζουμε τον πηλό, χρησιμοποιούνται ως βάσεις ώστε να «χτίζουμε» πάνω τους με τον πηλό και πολλά ακόμα!

Γιατί είναι απαραίτητος στη ζωή των παιδιών;

Ο πηλός έχει χρησιμοποιηθεί από πολλά παιδαγωγικά συστήματα, όπως σε περιβάλλοντα Reggio, Froebel, Steiner, Montessori, από την πρώτη προσχολική ηλικία. Αποτελεί ένα από τα πιο βασικά υλικά αισθητηριακού παιχνιδιού, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, από παιδιά 7-8 μηνών. Αυτό καθώς ακόμα και να μπει στο στόμα είναι ακίνδυνος, αρκεί να πρόκειται για πραγματικά φυσικό πηλό και να γίνει με μέτρο.
Tα παιδιά, ήδη από τη βρεφική ηλικία, απολαμβάνουν την αισθητηριακή επαφή με αυτόν, ενώ υπό τις κατάλληλες συνθήκες αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης. Όταν τα παιδιά χειρίζονται τον πηλό και τον παρατηρούν να αλλάζει, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως οι ενέργειές τους έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω τους, κάτι που ενθαρρύνει τη φυσική τους τάση προς την εξερεύνηση. Παράλληλα, με έναν τρόπο μοναδικό, η επαφή με τον πηλό είναι ευχάριστη για τα χέρια και έχει την ικανότητα να μας ξεκουράζει, ενώ ταυτόχρονα ασκείται το σώμα, το πνεύμα, η συγκέντρωσή και η δημιουργικότητα.
Ο φυσικός πηλός βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς με αυτόν τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση, εκφράζουν με αμεσότητα τα συναισθήματά τους και χαλαρώνουν από τις εντάσεις. Προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης, αποτελεσματικότητας και αυτοελέγχου και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Ενισχύει την κινητική και αισθητηριακή ανάπτυξη, καθώς η εργασία με τον πηλό είναι ιδανική για την προώθηση του οπτικό-κινητικού συντονισμού και της αδρής και λεπτής κινητικότητας. Στηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη, με την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της λειτουργίας της σκέψης, την επίλυση προβλημάτων, την εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών. Διδάσκει την υπομονή, την προσπάθεια και την πρωτοβουλία. Και φυσικά, ενισχύει τη δημιουργική ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνει τον πειραματισμό, ενώ προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να «πλάσουν» τον «κόσμο» τους, με τρόπο παραστατικό και βιωματικό. Συγχωρεί τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώσουν την ελευθερία που χρειάζεται η ζωντανή τους φαντασία για να εκφραστεί. Κι έτσι οδηγεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης.
Δείτε τα άρθρα μας για τα οφέλη του φυσικού πηλού ΕΔΩ και ΕΔΩ

Ιδέες για Clay Play Παιχνίδια!

Εξερευνήστε τον Φυσικό Πηλό!

Ανακαλύψτε τη μαγεία του φυσικού πηλού πιάνοντάς τον στα χέρια σας, πιέζοντας και ζουλώντας τον για να καταλάβετε τη δύναμη αλλά και την πλαστικότητά του. Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία πηλού για να τον κόψετε, να σχεδιάσετε πάνω του σχέδια, να δημιουργήσετε υφές με διαφορετικά αντικείμενα και να δείτε πώς ανταποκρίνεται στην πίεση του κάθε διαφορετικού εργαλείου. Πλάστε με αυτόν τις αγαπημένες μορφές σας, είτε πρόκειται για ανθρωπάκια, ζωάκια, φανταστικά πλάσματα που επινοεί το ίδιο το παιδί, κάστρα ή κατασκευές, βουνά ή θάλασσες και βάλτε τα να αλληλεπιδράσουν όλα μεταξύ τους σε μια δική σας ιστορία προσποίησης!

Δώστε Ζωή στο Κεραμικό Πλασματάκι σας!

Χαρίστε μια νέα πνοή στο κεραμικό σας ζωάκι ή ψαράκι, χρησιμοποιώντας τα ζωντανά χρώματα του Clay Play Box για να το βάψετε με το πινέλο και να το κάνετε δικό σας! Συνδυάστε τα χρώματα και δημιουργήστε τις δικές σας μοναδικές αποχρώσεις για να ζωγραφίσετε το πλασματάκι σας! Δώστε του ένα όνομα και παίξτε μαζί του στο τοπίο που έχετε δημιουργήσει από τον πηλό σας! Να σας πούμε μόνο πως αν βάψετε το κεραμικό με τα χρώματα και μετά το πλύνετε, αυτά θα ξεβαφτούν, καθώς είναι υδατοδιαλυτά. Αν θέλετε να το διατηρήσετε βαμμένο, θα πρέπει μετά το βάψιμο να κάνετε ένα πέρασμα με κάποιο ελαφρύ βερνίκι. Να σημειώσουμε ότι τα χρώματα είναι απλές, μη τοξικές τέμπερες, πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν είναι κατάλληλες προς βρώση.

Συμβουλές για το Clay Play

Είναι καλό να προσφέρετε τον φυσικό πηλό πάνω σε κάποια επιφάνεια όπου ο πηλός δεν κολλάει, όπως για παράδειγμα κάποιο κόντρα πλακέ ή χαρτί οντουλέ. Έτσι, το παιδί θα έχει μεγαλύτερη ευκολία να τον μετακινήσει και να τον χειριστεί!
Αν πρόκειται για την πρώτη επαφή του παιδιού με φυσικό πηλό, μπορούμε να μην προσφέρουμε απευθείας τα εργαλεία του κουτιού, αλλά μόνο το υλικό. Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να το επεξεργαστεί πρώτα με τα χέρια του και αφού εξοικειωθεί λίγο με το υλικό, μπορούμε να του προσφέρουμε και τα εργαλεία και τα αποτυπώματα!
Είναι καλό να θυμάστε πως στα πρώτα στάδια γνωριμίας με τον πηλό είναι απαραίτητη η αισθητηριακή εξερεύνηση του υλικού, όχι η παραγωγή προϊόντος, ακόμα κι αν πρόκειται για μεγάλα παιδιά. Είναι καλό να αποφύγουμε να διδάξουμε κάτι σχετικά με τη χρήση του πηλού και να έχουμε κατά νου πως δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος παιχνιδιού ή χειρισμού του πηλού και των εργαλείων.
Όταν λέμε «αισθητηριακή εξερεύνηση» εννοούμε πως τον πηλό μπορούμε να τον ζουλήξουμε, να τον χτυπήσουμε, να τον χαϊδέψουμε. Να του βάλουμε νερό και να τον κάνουμε λάσπη, να του κάνουμε τρύπες, να κρύψουμε μέσα μικροαντικείμενα. Να τον πατήσουμε, να τον απλώσουμε πάνω στο σώμα μας και τόσα ακόμα πράγματα. Σίγουρα θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μια εμπειρία για όλο το σώμα και όχι μόνο για τα χέρια!
Η μέγιστη συμβουλή που θα σας δίναμε είναι να μην προσπαθήσετε να κατευθύνετε το παιχνίδι των παιδιών! Με αυτό το υπέροχο αισθητηριακό υλικό στη διάθεσή τους, είναι μια ιδανική ευκαιρία να το εξερευνήσουν με τη δική τους φαντασία, να κάνουν τους πειραματισμούς τους και να ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο παιχνιδιού, αλλά και μάθησης μέσα από αυτό!

Συμβουλές για την Αποθήκευση του Πηλού

Όσο επεξεργάζεστε τον φυσικό πηλό, θα δείτε πως αρχίζει να σκληραίνει, καθώς το νερό που περιέχει εξατμίζεται. Χρειάζεται λίγο νερό για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Για να τον διατηρήσετε μαλακό μετά τη χρήση, πρέπει να τον κλείσετε οπωσδήποτε σε μια σακούλα χωρίς καμία τρύπα, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Μπορείτε να κρατήσετε το ίδιο κομμάτι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην έχει αναμειχθεί με άλλα υλικά ή να μην έχει κλειστεί στη σακούλα πολύ βρεγμένος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χαλάσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αρχίσει να έχει μια πιο έντονη μυρωδιά και θα καταλάβετε σίγουρα ότι δεν είναι πλέον προς χρήση.
Αν αφεθεί εκτός σακούλας, μέσα σε κάποιες μέρες, ανάλογα με το πόση ζέστη ή υγρασία έχει στο περιβάλλον, θα σκληρύνει και δεν θα μπορεί να πλαστεί. Αν τον αφήσετε όμως να μουλιάσει μέσα σε λίγο νερό και τον ξαναπλάσετε, θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση του εύπλαστου πηλού μονάχα στην περίπτωση που ψηθεί σε ειδικό φούρνο κεραμικής (καμίνι), δηλαδή πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Τότε πια, αλλάζει η μοριακή δομή του πηλού και ονομάζεται πλέον «κεραμικό» αντικείμενο.

 

Πάνω από όλα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το συχνό, ακόμα και καθημερινό, αισθητηριακό παιχνίδι, ειδικά με τον φυσικό πηλό, για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την ευεξία τους! Γιατί αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι το πιο σημαντικό όφελος είναι η χαρά!