Select menu item
Christmas Clay Play Box

Christmas Clay Play Box

Το γιορτινό μας Clay Play Κουτί Χριστουγέννων!

Το Clay Play, το αισθητηριακό παιχνίδι με φυσικό πηλό, αυτά τα Χριστούγεννα φτάνει και στο σπίτι σας, σε ένα γιορτινό κουτί με το αγαπημένο μας αυτό υλικό, παρέα με το χειροποίητο ταρανδάκι μας!

Οι Hehe, δηλαδή η αναπτυξιακή ψυχολόγος Ελένη Οικονομίδου και ο κεραμίστας Έκτορας Γιαλαμάς, η ομάδα που εισήγαγε και καθιέρωσε το Messy Play στην Ελλάδα, μοιράζονται από το 2010, με παιδιά και ενήλικες, το ελεύθερο αυτό παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις και χαρίζει πραγματικά άπειρα οφέλη!
Μια από τις πολλές εκφάνσεις του Messy Play είναι το Clay Play, το αισθητηριακό παιχνίδι με το μαγικό υλικό του φυσικού πηλού, που τόσο ενισχύει την ανάπτυξη των παιδιών! Οι Hehe γνωρίζουν τη δυναμική του και επιθυμούν να δώσουν τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να το μάθουν και να το απολαύσουν!
Πακετάρουν λοιπόν, σαν άλλοι Άγιοι Βασίληδες, το υπέροχο αυτό υλικό σε ένα γιορτινό κουτάκι Clay Play, αγκαλιά με ένα χειροποίητο κεραμικό ταρανδάκι, για να το χαρίσετε στους αγαπημένους σας και να απολαύσετε και οι ίδιοι αυτά τα Χριστούγεννα ένα δημιουργικό εορταστικό παιχνίδι στο σπίτι παρέα με το παιδί σας!

Τι είναι το Clay Play;

Το Clay Play είναι το αισθητηριακό παιχνίδι με το οικουμενικό υλικό του φυσικού πηλού, που χαρίζει πραγματικά άπειρα εκπαιδευτικά οφέλη, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες και ικανότητες. Αποτελεί μια έκφανση του Messy Play, του αισθητηριακού παιχνιδιού που λερώνει, κατά τη διάρκειά του οποίου παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις. Το παιχνίδι αυτό δεν έχει σωστό ή λάθος τρόπο να παίξεις, δεν έχει περιορισμούς και δεν επιβάλλει κανόνες. Δεν έχει κάποιον προκαθορισμένο στόχο ή σκοπό και δεν παράγει αναγκαστικά κάποιο τελικό προϊόν. Αντίθετα, είναι ένα παιχνίδι απολύτως ανοιχτό και ελεύθερο, αφήνοντας τα παιδιά να εξερευνήσουν τα υλικά με τον δικό τους επιλεγμένο τρόπο και να πειραματιστούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Πάντα στον δικό τους χρόνο, χωρίς να τα καθοδηγεί κανείς άλλος εκτός από τον εαυτό τους.
Το Clay Play επικεντρώνεται στο αισθητηριακό υλικό του πηλού, καθώς η ενασχόληση με αυτό δεν είναι απλώς ένα δημιουργικό παιχνίδι, αλλά μια εμπειρία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις και προσφέρει έντονη και βαθιά απτική επαφή. Άλλωστε, η αφή είναι από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στον άνθρωπο και ένας από τους πρώτους τρόπους επικοινωνίας και εξερεύνησης του κόσμου. Ο πηλός προσφέρεται για αυτό, καθώς είναι μαλακός και εύπλαστος και αντιδρά άμεσα στα ερεθίσματά μας. Μπορεί να πάρει όποιο σχήμα θελήσουμε, ακολουθεί τις εντολές μας και συγχωρεί τα λάθη μας. Το παιχνίδι με τον πηλό, συνεπώς, αποτελεί έναν ασφαλή τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, καθώς και εκτόνωσης, χαράς, ικανοποίησης και καλλιέργειας σημαντικών προσωπικών δεξιοτήτων και αυτοεκτίμησης. Και φυσικά, η χρήση πραγματικού πηλού, δηλαδή γης, μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τη φύση.

Γιατί ο πηλός είναι απαραίτητος

στη ζωή των παιδιών

Ο πηλός έχει χρησιμοποιηθεί από πολλά παιδαγωγικά συστήματα, όπως σε περιβάλλοντα Reggio, Froebel, Steiner, Montessori, από την πρώτη προσχολική ηλικία. Αποτελεί ένα από τα πιο βασικά υλικά αισθητηριακού παιχνιδιού, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, από παιδιά 7-8 μηνών. Αυτό καθώς ακόμα και να μπει στο στόμα είναι ακίνδυνος, αρκεί να πρόκειται για πραγματικά φυσικό πηλό και να γίνει με μέτρο.
Tα παιδιά, ήδη από τη βρεφική ηλικία, απολαμβάνουν την αισθητηριακή επαφή με αυτόν, ενώ υπό τις κατάλληλες συνθήκες αποτελεί μοναδικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής ανάπτυξης και μάθησης. Όταν τα παιδιά χειρίζονται τον πηλό και τον παρατηρούν να αλλάζει, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως οι ενέργειές τους έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον γύρω τους, κάτι που ενθαρρύνει τη φυσική τους τάση προς την εξερεύνηση. Παράλληλα, με έναν τρόπο μοναδικό, η επαφή με τον πηλό είναι ευχάριστη για τα χέρια και έχει την ικανότητα να μας ξεκουράζει, ενώ ταυτόχρονα ασκείται το σώμα, το πνεύμα, η συγκέντρωσή και η δημιουργικότητα.
Ο φυσικός πηλός βοηθά τη συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς με αυτόν τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση, εκφράζουν με αμεσότητα τα συναισθήματά τους και χαλαρώνουν από τις εντάσεις. Προσφέρει αίσθηση ικανοποίησης, αποτελεσματικότητας και αυτοελέγχου και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης. Ενισχύει την κινητική και αισθητηριακή ανάπτυξη, καθώς η εργασία με τον πηλό είναι ιδανική για την προώθηση του οπτικό-κινητικού συντονισμού και της αδρής και λεπτής κινητικότητας. Στηρίζει τη γνωστική ανάπτυξη, με την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη της λειτουργίας της σκέψης, την επίλυση προβλημάτων, την εκμάθηση χωρικών και χρονικών εννοιών. Διδάσκει την υπομονή, την προσπάθεια και την πρωτοβουλία. Και φυσικά, ενισχύει τη δημιουργική ανάπτυξη, καθώς ενθαρρύνει τον πειραματισμό, ενώ προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να «πλάσουν» τον «κόσμο» τους, με τρόπο παραστατικό και βιωματικό. Συγχωρεί τα λάθη και επιτρέπει στα παιδιά να νιώσουν την ελευθερία που χρειάζεται η ζωντανή τους φαντασία για να εκφραστεί. Κι έτσι οδηγεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της αυτοπεποίθησης.

Τι θα βρείτε στο

Christmas Clay Play Box

  • 1 kg ελληνικού φυσικού πηλού εξαιρετικής ποιότητας
  • 1 χειροποίητο κεραμικό τρισδιάστατο ταρανδάκι
  • 6 εργαλεία για τον πηλό – ψαλιδάκι ασφαλείας, πλάστη, γλυφίδα, θηλιά, σχοινάκι κοψίματος, σφουγγαράκι
  • 6 χρώματα τέμπερας, για να βάψετε το ταρανδάκι όσες φορές θέλετε
  • 1 πινέλο
  • 1 κουδουνάκι
  • 1 χριστουγεννιάτικη κορδελίτσα
Σημειώνεται ότι τα υλικά του κουτιού μπορεί να μην έχουν ακριβή αντιστοιχία με τις φωτογραφίες.
Το κουτάκι είναι κατάλληλο για παιδιά από 18 μηνών και άνω, αλλά και για ενήλικους φυσικά! Ο φυσικός πηλός ακόμα και να μπει στο στόμα δεν αποτελεί πρόβλημα, το ψαλιδάκι κόβει μόνο πηλό, και τα υπόλοιπα εργαλεία είναι επίσης ασφαλή, πάντα με επίβλεψη ενηλίκου φυσικά, αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από πολύ μικρά παιδιά.

Τα Περιεχόμενα του Christmas Clay Play Box

Ο Φυσικός Πηλός!

Ο φυσικός πηλός είναι μία από τις μαγικές μορφές που παίρνει η Γη. Αυτός που προσφέρουμε στο Clay Play Box μας προέρχεται από τις Μοίρες, ένα βουνό έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι ένας από τους πιο αγνούς πηλούς της ελληνικής γης, με μεγάλη πλαστικότητα, πλούσιος σε αργιλώδες χώμα και πολύ φιλικός για το δέρμα, γήινος και απολαυστικός! Το αργιλούχο χώμα είναι φυσικό προϊόν της γεωλογικής αποσάθρωσης της επιφάνειας της γης, προέρχεται δηλαδή από τη διάλυση των πετρωμάτων σε πολύ λεπτά σωματίδια, μια διαδικασία που ξεκίνησε προτού καν υπάρξει ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη. Υπάρχει άπλετο στη φύση και πρόκειται για ένα από τα πιο οικολογικά υλικά, καθώς προέρχεται από τη γη και επιστρέφει σε αυτήν, χωρίς να τη λερώνει καθόλου! Έχει υπάρξει χρήσιμος στην ιστορία του ανθρώπου όσο λίγα υλικά και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, τόσο από τον παραδοσιακό τομέα της αγγειοπλαστικής, όσο και από τη σύγχρονη τεχνολογία. Μέσα σε συνθήκες σεβασμού και ελευθερίας, ο φυσικός πηλός γίνεται ισχυρό μέσο έκφρασης που μπορεί να προσφέρει χαλάρωση και χαρά, και συγχρόνως ένα ιδανικό εργαλείο για την ενίσχυση της ολιστικής μάθησης και της ανάπτυξης των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, σε όλα τα πεδία. Αυτά τα Χριστούγεννα, οι Hehe θέλουμε να δωρίσουμε σε όλους σας την ολοκληρωμένη Clay Play εμπειρία, μέσα από την προσφορά του πολύτιμου αυτού γήινου υλικού, ώστε να το γνωρίσετε, να το εξερευνήσετε, να το πλάσετε και να ανακαλύψετε και από μόνοι σας τα ασύγκριτα οφέλη που έχει να σας χαρίσει! Ευχόμαστε να τον αγαπήσετε όσο τον αγαπάμε και εμείς!

Τα Εργαλεία του Πηλού!

Το σχοινάκι που θα βρείτε χρησιμοποιείται για να κόβουμε τον πηλό σε κομμάτια ή για να ξεκολλήσουμε το αντικείμενό μας από τη βάση του όταν το δημιουργήσουμε.
Το ξύλινο εργαλείο με τη συρμάτινη θηλιά χρησιμοποιείται για να σκάβουμε ή να αφαιρούμε κομμάτια πηλού, δημιουργώντας πολύ ενδιαφέροντα αφηρημένα σχέδια! Το εργαλείο είναι καλής ποιότητας, αλλά πάντα έρχεται η στιγμή που μπορεί να αποκοπεί το σίδερο από την ξύλινη βάση. Με λίγη κόλλα ίσως να μπορέσετε να το ξανακολλήσετε, αλλά αν το χρησιμοποιεί πολύ μικρό παιδί, θα χρειάζεται την προσοχή σας.
Το άλλο ξύλινο εργαλείο είναι η γλυφίδα, με την οποία μπορούμε να χαράζουμε, να κόβουμε, να τρυπάμε, να λειαίνουμε κάποιο σημείο, να ζωγραφίζουμε στον πηλό και τόσα ακόμα!
Ο πλάστης χρησιμοποιείται για να ανοίγουμε ή να ισιώνουμε τον πηλό, να σχηματίζουμε λεπτές φέτες πηλού, να ανοίγουμε τρύπες, να δημιουργούμε αποτυπώματα κ.α.
Το σφουγγαράκι είναι χρήσιμο για να βρέχουμε τον πηλό ώστε να γίνεται πιο λείος, αλλά και για να μαλακώνει αν αρχίσει να σκληραίνει.
Τα γλωσσοπίεστρα αξιοποιούνται για να χαράζουμε τον πηλό, χρησιμοποιούνται ως βάσεις ώστε να «χτίζουμε» πάνω τους με τον πηλό και πολλά ακόμα!

Τα Χρώματα!

Τα χρώματά μας είναι μη τοξικές τέμπερες πολύ καλής ποιότητας, αλλά με ηλικιακή ένδειξη τα 3 έτη. Αυτό σημαίνει ότι ενώ δεν είναι βλαβερά για το δέρμα, σίγουρα δεν είναι κατάλληλα για το στόμα. Αν δώσετε το κιτ σε πολύ μικρά παιδιά που ακόμα βάζουν πράγματα στο στόμα τους, καλό είναι να είστε κοντά τους και να το διαχειρίζεστε πάντα ήρεμα. Αν βέβαια ακουμπήσει λίγο χρώμα το στόμα τους, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν είναι βρώσιμα.

Το Κεραμικό Ταρανδάκι!

Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο κεραμικό ταρανδάκι, φτιαγμένο με πολλή αγάπη από τον κεραμίστα Έκτορα Γιαλαμά, ψημένο σε καμίνι κεραμικής, στους 1000 βαθμούς Κελσίου. Καθώς είναι χειροποίητο, είναι και μοναδικό! Σίγουρα έχει κάποιες «ατέλειες», αλλά αυτές είναι που του δίνουν τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα! Οι Hehe, σε αυτό το Χριστουγεννιάτικο κουτάκι, εκτός από το να σας χαρίσουμε το αληθινό δώρο του ελεύθερου παιχνιδιού με φυσικό πηλό, θέλαμε να σας δωρίσουμε και ένα μικρό γιορτινό πλασματάκι, φτιαγμένο από τα χεράκια μας! Μπορείτε να το κάνετε «δικό σας» βάζοντας πάνω του τη δική σας πινελιά, βάφοντάς το στα χρώματα των Χριστουγέννων όσες φορές επιθυμείτε! Μπορείτε να το στολίσετε με την κορδελίτσα και το κουδουνάκι του, να του δώσετε όνομα, να του φτιάξετε ένα έλκηθρο από πηλό κι έναν Άη Βασίλη για παρέα και να πλάσετε γύρω από αυτό τη δική σας γιορτινή ιστορία για το παιχνίδι σας!

Πώς προσεγγίζουμε το Clay Play

Οι Hehe θεωρούμε πολύ σημαντικό να αφεθεί ο άνθρωπος, είτε παιδί είτε ενήλικος, ελεύθερος να εξερευνήσει το υλικό αυτό, αρχικά με αισθητηριακό τρόπο, χωρίς να προσπαθεί αναγκαστικά να δημιουργήσει κάτι, και μάλιστα για όσο καιρό θέλει. Βλέπουμε τα μικρά παιδιά απλά να χαϊδεύουν τον πηλό, να τον ζουλάνε, να τον κόβουν, να τον κολλάνε, να τον βρέχουν, να τον χαράζουν, να του ανοίγουν τρύπες, να τον χτυπάνε, να τον αλείφουν πάνω τους, να ενώνονται δηλαδή με αυτόν με όποιον τρόπο χρειάζεται το σώμα τους για να εκφραστεί. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο εξερεύνησης του υλικού, το οποίο είναι καλό να το βιώνει οποιοσδήποτε αγγίζει για πρώτη φορά τον πηλό, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Αν θέλουμε, μπορούμε να μιμηθούμε τις πράξεις του μικρού παιδιού και να απολαύσουμε αυτή την πολυαισθητηριακή εμπειρία κοντά του, χωρίς να βιαζόμαστε καθόλου να πλάσουμε αναγκαστικά κάτι συγκεκριμένο και αναγνωρίσιμο.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε το παιχνίδι με το παιδί μας, ιδανικά απλώνοντας ένα μεγάλο χαρτόνι στο πάτωμα ή σε ένα τραπέζι, και είτε μοιράζοντας τον πηλό στα δύο, είτε παίζοντας μαζί με το ίδιο κομμάτι. Είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε χωρίς εργαλεία, ώστε να έχουμε στενή επαφή με το υλικό, εξερευνώντας το με τα χέρια μας. Αν θέλουμε, μπορούμε να μιμούμαστε τις κινήσεις του παιδιού μας, ειδικά αν είναι μικρό σε ηλικία, να φτιάχνουμε πολύ απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα μπαλίτσες, φιδάκια, τρύπες, αποφεύγοντας να δημιουργήσουμε μοντέλα για τα παιδιά. Μπορούμε να περιγράφουμε τις κινήσεις μας ή το πώς νιώθουμε, να συζητάμε με το παιδί τις ιδέες που έχουμε ή να αναρωτιόμαστε φωναχτά.
Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούμε να προσεγγίζουμε θεματικές ενότητες και να πλάθουμε ιστορίες μέσα από τις δημιουργίες μας, να φτιάχνουμε φανταστικούς ή πραγματικούς κόσμους και ιστορίες. Αν το (μεγαλύτερο συνήθως) παιδί θελήσει βοήθεια, προσπαθούμε να το ωθήσουμε να βρει τη λύση, μέσα από ερωτήσεις μας και μέσα από κοινές αναζητήσεις, ενώ προσπαθούμε να αποφεύγουμε να «αναλαμβάνουμε» εμείς το αντικείμενό του για να το φτιάξουμε. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε τις επιβραβεύσεις ή τις κρίσεις, όπως «Μπράβο! Τι ωραία που το έφτιαξες». Αντίθετα, μπορούμε να περιγράψουμε τη διαδικασία που είδαμε το παιδί να ακολουθεί, την προσπάθεια και την υπομονή που έκανε για να το ολοκληρώσει. Ας μην ξεχνάμε πως ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της δημιουργικότητας είναι η επιβράβευση!
Βέβαια, υπάρχει πάντα η περίπτωση το παιδί να δυσκολεύεται ή να αποφεύγει να ακουμπήσει τον πηλό ή τα χρώματα, ή να του φαίνεται παράξενη και «δύσκολη» η υφή τους. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα δεν ωφελεί καθόλου να πιέσετε το παιδί με κάποιον τρόπο, αλλά μπορείτε να παίζετε εσείς ανέμελα, χωρίς αναγκαστικά να δημιουργείτε συγκεκριμένα πράγματα, και να αφήνετε το παιδί να σας παρατηρεί να απολαμβάνετε τη γήινη υπόσταση του φυσικού πηλού και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στις πράξεις σας. Βλέπουμε συχνά παιδιά που χρειάζονται αρκετό χρόνο παρατήρησης προτού αρχίσουν και τα ίδια να παίζουν με τον πηλό.

Συμβουλές για το Clay Play

Για τον Φυσικό Πηλό: Αν θέλετε να κολλήσετε δύο κομμάτια πηλού μεταξύ τους, χρειάζεται, αφού τα ενώσετε, να γλιστρήσετε το χέρι σας από το ένα κομμάτι προς το άλλο, παντού γύρω από το σημείο της κόλλησης, ώστε να γίνει πολύ σταθερή. Αν δεν είναι εύκολο με το χέρι, χρησιμοποιήστε κάποιο εργαλείο. Αυτή η κόλληση χρειάζεται εξάσκηση και αν δε γίνει σωστά τα δύο κομμάτια θα αποκολληθούν μόλις αρχίσει να στεγνώνει ο πηλός.
Για τα Εργαλεία: Εκτός από τους προκαθορισμένους, τα παιδιά έχουν τους δικούς τους τρόπους να χρησιμοποιούν τα διάφορα εργαλεία. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου νιώθουν ελευθερία, θα βρουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους χρήσης τους και πολλά διαφορετικά εργαλεία και συνδυασμούς. Μπορούμε και εμείς να τους προτείνουμε σαν εργαλείο οτιδήποτε μπορεί να αφήσει κάποιο αποτύπωμα, όπως χάντρες, φύλλα, κοχύλια, κουμπιά, βίδες, διάφορα σκαφτικά αντικείμενα, ψαλίδια, καλαμάκια και τόσα ακόμα! Το μόνο ίσως εργαλείο που αποφεύγουμε είναι τα κουπάτ, καθώς οδηγούν σε στερεότυπη κίνηση, παρόμοια αποτελέσματα και πολύ συγκεκριμένες φόρμες, μην ωφελώντας έτσι τη δημιουργική ανάπτυξη.
Για τα Χρώματα και το Κεραμικό: Τυπικά, τα κεραμικά βάφονται με ειδικά χρώματα, τα οποία όμως δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά και χρειάζονται φούρνο κεραμικής. Οι τέμπερες που περιέχονται στο κουτί είναι υδατοδιαλυτές και αν πιάσετε το αντικείμενο με βρεγμένα χέρια μετά το βάψιμο, το χρώμα θα ξεβάψει. Μπορείτε πρώτα να βάψετε όσες φορές θέλετε το κεραμικό. Αν το βάψετε και θελήσετε να το καθαρίσετε, απλά το τρίβετε με ένα σφουγγαράκι κάτω από το νερό. Και αν κάποια στιγμή θελήσετε να σταθεροποιηθεί το χρώμα και να μην ξεβάφει πια, μπορείτε να κάνετε ένα πέρασμα με βερνίκι νερού ή πέτρας. Το κεραμικό μπορεί να βαφτεί είτε με το πινέλο, είτε με τα χέρια, είτε με το σφουγγαράκι, είτε με όποιον άλλον τρόπο φανταστείτε εσείς ή το παιδί!
Για τις Συνθήκες Προσφοράς: Όπως φυσικά ξέρετε, τα υλικά αυτά λερώνουν! Θεωρούμε πως το σωστό για το παιδί είναι να μην υπάρξει γύρω του καμία αγωνία ή ανησυχία σχετικά με το λέρωμα που θα προκληθεί. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να του στείλει διφορούμενα μηνύματα ή να το κάνει να νιώσει πως η δημιουργικότητά του «ενοχλεί», κάτι που φυσικά δεν θέλουμε καθόλου. Ιδανικό είναι να προσφέρετε το Christmas Clay Play Box σε χρονική στιγμή που υπάρχει άπλετος χρόνος μπροστά σας. Αλλά και σε κάποιο σημείο του σπιτιού, όπου θα έχετε φροντίσει να καλύψετε ό,τι δεν θέλετε να λερωθεί, ώστε να μη νιώσετε πως πρέπει να περιορίσετε τις κινήσεις και την ευρηματικότητα του παιδιού! Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας έναν μεγάλο καλλιτέχνη, στον οποίο φυσικά δεν θα λέγατε ποτέ «όχι» και «μη»!

Συμβουλές για την Αποθήκευση του Φυσικού Πηλού

Όσο επεξεργάζεστε τον φυσικό πηλό, θα δείτε πως αρχίζει να σκληραίνει, καθώς το νερό που περιέχει εξατμίζεται. Χρειάζεται λίγο νερό για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Για να τον διατηρήσετε μαλακό μετά τη χρήση, πρέπει να τον κλείσετε οπωσδήποτε σε μια σακούλα χωρίς καμία τρύπα, ώστε να μην μπαίνει αέρας. Μπορείτε να κρατήσετε το ίδιο κομμάτι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αρκεί να μην έχει αναμειχθεί με άλλα υλικά ή να μην έχει κλειστεί στη σακούλα πολύ βρεγμένος, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα χαλάσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αρχίσει να έχει μια πιο έντονη μυρωδιά και θα καταλάβετε σίγουρα ότι δεν είναι πλέον προς χρήση.
Αν αφεθεί εκτός σακούλας, μέσα σε κάποιες μέρες, ανάλογα με το πόση ζέστη ή υγρασία έχει στο περιβάλλον, θα σκληρύνει και δεν θα μπορεί να πλαστεί. Αν τον αφήσετε όμως να μουλιάσει μέσα σε λίγο νερό και τον ξαναπλάσετε, θα επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση. Δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση του εύπλαστου πηλού μονάχα στην περίπτωση που ψηθεί σε ειδικό φούρνο κεραμικής (καμίνι), δηλαδή πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου. Τότε πια, αλλάζει η μοριακή δομή του πηλού και ονομάζεται πλέον «κεραμικό» αντικείμενο.
Πάνω από όλα, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό το πόσο πραγματικά σημαντικό είναι το συχνό, ακόμα και καθημερινό, παιχνίδι με φυσικό πηλό, για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και την ευεξία τους! Γιατί αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι το πιο σημαντικό όφελος του αισθητηριακού παιχνιδιού είναι η χαρά!

Ευχόμαστε αυτές τις γιορτές, μέσα από το φτιαγμένο με πολλή αγάπη Christmas Clay Play Box μας, να γνωρίσετε τη μαγεία του φυσικού πηλού και να τον απολαύσετε μαζί με όλη την οικογένεια!